Венеціанська комісія не відкладатиме оголошення оцінки щодо змін у Польщі

Венеціанська комісія не відкладатиме оголошення оцінки щодо змін у Польщі

Укрінформ
Венеціанська комісія не переноситиме оголошення своєї оцінки щодо змін до закону про Конституційний суд Польщі, яку вона підготувала на прохання польського уряду.

Про це йдеться в офіційному повідомленні комісії.

"Оприлюднення оцінки на найближчій сесії комісії 11-12 березня 2016 року дасть змогу подискутувати і по-справжньому відреагувати на проблему та гарантувати подальше ефективне функціонування Конституційного суду як вартового Конституції", - йдеться в повідомленні комісії.

Напередодні МЗС Польщі поінформувало про намір звернутися до комісії щодо перенесення терміну оприлюднення оцінки у зв’язку з витоком проекту цієї оцінки у ЗМІ. На думку польської дипломатії, це негативно вплинуло на політичну ситуацію у країні.

Нагадаємо, 27 лютого опозиційне до чинної польської влади видання Gazeta Wyborcza оприлюднило проект висновків Венеціанської комісії щодо змін до закону про Конституційний суд Польщі. В ньому, зокрема, наголошується, що уряд Польщі не може ігнорувати рішення Конституційного суду, а новий склад Сейму країни своїми рішеннями призвів до порушення стабільності КС. У висновках підкреслюється: якщо до КС Польщі ставлення з боку чинної польської влади таким і залишатиметься, то можуть спостерігатися випадки недотримання принципів верховенства права, демократії і прав людини.

Зміни до закону про КС Польщі президент РП Анджей Дуда підписав наприкінці грудня.

Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали рішення влади про призначення нових суддів до складу КС, а також деякі інші записи.

Низка неурядових організацій Польщі звернулися до Венеціанської комісії з проханням оцінити запропоновані владою зміни до закону про КС Польщі. Аби розвіяти усі сумніви зі схожим проханням наприкінці грудня до комісії звернувся і глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

На початку лютого у Варшаві побувала делегація комісії на чолі з її головою Джанні Буккікіо.

Представники чинної польської влади відкидають звинувачення, наголошуючи, що впроваджуючи зміни до закону про КС, вони діяли в рамках чинного законодавства. Натомість вони переконують, що своїми діями виправляють порушення при виборі суддів КС, яких припустилася попередня владна коаліція "Громадянської платформи" і Польської селянської партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-