Посольство України вимагає у мера Ніцци пояснень через

Посольство України вимагає у мера Ніцци пояснень через "російську" Ялту

Укрінформ
Посольство України у Франції вимагає від голови французького регіону Прованс-Альпи-Лазуровий Берег та голови метрополії Ніцца-Лазуровий Берег (мерії) Крістіана Естрозі публічних пояснень щодо його заяви про приналежність кримської Ялти Росії.

Про це йдеться в офіційному листі дипломатичного представництва України у Франції, який є у розпорядженні Укрінформу.

Зокрема, меру нагадали, що анексія Криму Росією рішуче засуджується міжнародним співтовариством як кричуще порушення норм міжнародного права та основоположних принципів європейської безпеки, а проти представників окупаційної влади Кримського півострова запроваджено міжнародні санкції.

«Російська окупація Криму призвела до масових і систематичних порушень прав людини на півострові, прояву окупаційною владою політичної нетерпимості і дискримінації на основі етнічної належності, віросповідання і політичних поглядів», - йдеться у листі.

Водночас, констатували українські дипломати, Франція від самого початку окупації півострова була на передовій дипломатичних зусиль щодо підтримки національного суверенітету і територіальної цілісності України.

«Усе це змушує дійти висновку, що Ви свідомо виступили з ініціативами, які суперечать позиції міжнародного співтовариства, Франції та здоровому глузду. Можливо було би пояснити ваш вчинок політичною наївністю, але ви досвідчений і добре відомий політик, мер великого міста, голова одного з французьких регіонів. Що ще більше вражає, так це той факт, що ця зустріч проходила в присутності представника тієї країни, яка окупувала Крим, посла Росії у Франції пана Орлова. У зв'язку з цим прошу Вас роз'яснити свою позицію публічно», - наголошується у листі від імені керівника дипмісії України у Франції Олега Шамшура.

Раніше повідомлялося, що однопартієць екс-президента Франції Ніколя Саркозі Крістіан Естрозі в інтерв'ю телеканалу Azur TV назвав Ялту містом, що належить Російській Федерації. Про це він заявив, коментуючи результати переговорів з так званим «мером Ялти» Андрієм Ростенком, який у складі кримської делегації відвідав Ніццу у період з 26 лютого по 1 березня.

Нагадаємо, що французька Ніцца та кримська Ялта є містами-побратимами з 26 листопада 1960 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-