Перемир'я у Сирії: поєднання несумісного

Перемир'я у Сирії: поєднання несумісного

Укрінформ
Домовленості з Росією ставляться під сумнів не через бажання розпочати війну, а через хронічну нечесність РФ

У ніч на 27 лютого в Сирії вступило у дію перемир'я. Досягнуті США і Росією домовленості про припинення вогню стосуються усіх сторін, що беруть участь у військових чи парамілітарних діях на території Сирії за винятком ІДІЛ, «Джебхат Ан-Нусра» (філія «Аль-Каїди» в Сирії - ред.) та інших терористичних організацій, визнаних такими Радою Безпеки ООН. Умови припинення вогню стосуються не тільки сирійських урядових військ, а й «інших угруповань, які воюють на їхньому боці». Йдеться, у першу чергу, про іранські підрозділи та бойовиків ліванської «Хізбулли». Перемир'я має підготувати передумови для початку мирних переговорів, кінцевою метою яких є політичне врегулювання сирійської кризи. Президент США Барак Обама і президент Росії Володимир Путін заявили, що докладуть усіх зусиль для реалізації домовленостей. 

Водночас, перші три доби перемир'я засвідчили його нежиттєздатність на даному етапі. Це було цілком очікувано, адже не можна говорити про сталий мир, коли Вашингтон і Москва по-різному вбачають розстановку сил на сирійській території. 

Щоб пересвідчитися, варто лише подивитися на карту, оприлюднену під час брифінгу офіційного представника МО РФ Ігоря Конашенкова 24 лютого. На ній чітко видно, що, зокрема, підконтрольна бойовикам «Джебхат Ан-Нусра» територія значно більша від тієї, яку ісламісти контролюють насправді і яку цьому руху відводять на Заході. Росіяни таким чином залишають для себе можливості продовжувати авіаційні удари по позиціям сирійської опозиції, прикриваючись тим аргументом, що бомблять терористів «Джебхат Ан-Нусра». Згідно з картою російського міноборони, росіяни абсолютно спокійно можуть продовжувати бомбити практично всю провінцію Ідліб і північ провінції Алеппо. 

Цікаво, що під час того ж брифінгу Конашенков зазначив, що російська авіація значно зменшила інтенсивність ударів в районах, звідки надійшли звернення від збройних угруповань припинити вогонь. Це, за його словами, не стосується районів, підконтрольних ІДІЛ, «Джебхат Ан-Нусра» та інших визнаних РБ ООН терористичних угруповань. Тоді які ж збройні угруповання має на увазі представник МО РФ? Здається, це несвідоме, але відверте визнання того, що росіяни бомбили і продовжують бомбити сирійську опозицію, незважаючи на всі заяви вищого керівництва РФ про удари виключно по терористах. 

Вогонь і насилля в Сирії продовжуються. Росія, Захід, сирійській уряд і опозиція обвинувачують одне одного у зриві домовленостей. Тут немає нічого дивного. В опублікованій Державним департаментом США 22 лютого спільній американсько-російській заяві про припинення бойових дій в Сирії йдеться про продовження Росією, очолюваною США міжнародною коаліцією для боротьби з ІДІЛ та сирійськими урядовими військами бойовий дій, зокрема, авіаційних ударів проти ісламістів ІДІЛ, «Джебхат Ан-Нусра» та інших терористичних організацій. Але в тому-то й справа, що сторони конфлікту не мають спільного бачення підконтрольних терористам територій у Сирії. Відповідно, це дає можливість діяти на власний розсуд у рамках своїх інтересів. Серед умов перемир'я також є пункт про «пропорційне» використання сили для самозахисту, що завжди можна використати для виправдання своїх дій. 

Щоправда, у згаданій заяві наголошується, що робоча група з припинення вогню у складі Міжнародної групи з підтримки Сирії (ISSG) буде проводити роботу з визначення території перемир'я і моніторингу дотримання його умов. США і РФ співголовують у цій  робочій групі, однак зараз складно уявити, як вони будуть шукати компроміс для досягнення несумісних задач. Ці дві країни не мають спільного бачення тероризму в Сирії. Вже навіть не варто згадувати, що інші регіональні країни, такі як Туреччина, Саудівська Аравія, Іран, також мають свій погляд і вплив на цю проблему. 

Крім того, Вашингтон і Москва домовилися створити механізм контролю і моніторингу за виконанням умов перемир'я усіма сторонами. Для цього американці та росіяни налагодять спеціальну «гарячу» лінію зв'язку, а в разі необхідності створять окрему робочу групу. На російській авіабазі Хмеймім в сирійській провінції Латакія вже почав функціонувати Координаційний центр з примирення сторін конфлікту. США також створюють власний центр в йорданській столиці Аммані. 

Наведемо приклад, як російський Координаційний центр почав мирити сирійців. Вже згадуваний той же Ігор Конашенков браво відрапортував на брифінгу 24 лютого, що російський центр з примирення сторін конфлікту активно розповсюджує через ЗМІ та за допомогою СМС-розсилки свої контакти і умови перемир'я. Показується і відповідна СМС-ска. Проте мова в ній йде явно не про мир, а про жорстку безумовну капітуляцію: «Сирійська арабська армія. Ви маєте право жити у безпеці й мирі. Ідентифікуй себе і склади зброю». При цьому, як видно, розсилки робляться від імені сирійських урядових військ, а не росіян, яких сирійська опозиція справедливо вважає окупантами. Водночас, не варто також випускати можливість, що міноборони Росії просто помилилося й показало не ту СМС. Або у цьому відомстві не вистачає знавців арабської мови. Якщо це й помилки російських військових, то, чесно кажучи, не найбільші. Ми, наприклад, російських десантників на бойовій техніці і в Україні бачили, де вони теж «помилково загубилися». 

Розуміючи всю складність ситуації, Сполучені Штати і Росія самі мало вірять в успіх проекту перемир'я і готуються до подальшого протистояння, результатом якого може бути розділення Сирії.

Виступаючи 23 лютого перед комітетом з питань закордонних справ Сенату, державний секретар США Джон Керрі підкреслив, що у якийсь проміжок часу сторони конфлікту все одно будуть змушені сісти за стіл переговорів. Водночас він визнав, що чим довше триватимуть бойові дії, тим складніше буде зберегти територіальну цілісність Сирійської Арабської Республіки. «Якщо ми чекатимемо ще довше, може бути надто пізно, щоб зберегти єдність Сирії», - сказав Керрі. За його словами, не можна гарантувати ефективність перемир'я, однак буде помилкою вважати, що США не мають інших варіантів дій, окрім дипломатії. Очевидно, мається на увазі силовий компонент, надання сирійській опозиції розвідданих для захисту від російських авіаударів і організації наступальних дій. Про додаткові економічні санкції проти Росії навряд чи йдеться, адже Європі важко утримувати навіть існуючі санкції. 

Саудівська Аравія уже заявила про готовність підтримати такий «план Б», якщо бойові дії в Сирії продовжуватимуться. При цьому, з 27 лютого на північному заході КСА проводиться активна фаза масштабних військових навчань «Північний грім» за участю 20 країн. Раніше міністр закордонних справ Королівства Адель Аль-Джубейр заявляв, що його країна має намір надати сирійським опозиціонерам ракети земля-повітря. 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, у свою чергу, також заявив, що стовідсоткових гарантій дотримання миру немає. При цьому він, як справжній голуб миру, підкреслив, що ставити під сумнів домовленості між США і РФ по Сирії, фактично, означає закликати до війни. 

Пану Лаврову варто нагадати, що домовленості з Росією ставлять під сумнів не через бажання розпочати війну, а через саму ж Росію, яка систематично порушує будь-які взяті на себе зобов'язання. Не будемо пригадувати довгий перелік договорів, які Москва цинічно проігнорувала у відносинах з Україною. Згадаємо лише, що Росія досі не виконала жодного зі своїх зобов'язань відповідно до Мінських домовленостей. Кремль підписує домовленості й одразу ж їх зухвало порушує. Про довіру до такого партнера не можна говорити в принципі. 

На жаль, ситуація в Сирії підтверджує те, що ми на власному досвіді дізналися в Україні: упродовж своєї історії людство спродукувало немало способів створення й ведення конфліктів, однак досі не був відпрацьований ефективний механізм запобігання і розв'язання військових конфліктів. 

Віталій Федянін, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-