Нарешті, Лео! 22 роки погоні за Оскаром

Нарешті, Лео! 22 роки погоні за Оскаром

Укрінформ
Інтрига з нагородженням Ді Капріо була серед найголовніших під час нинішньої церемонії в Лос-Анджелесі

Церемонія вручення головної кінопремії року - золотої статуетки "Оскар" - цікавить американського глядача не менше, ніж будь-якого іншого. Утім, серед основних заголовків новин після цієї події превалюють не кращий фільм, не інші номінації, а саме здобуття Леонардо Ді Капріо своєї першої в житті премії Американської кіноакадемії. 

"Ді Капріо виборов Оскара", - саме з таким заголовком виставлений підсумковий матеріал про подію на головній сторінці сайту центрального американського телеканалу CNN. І звичайно, основне фото - зображення актора із втомленим (напевно, від довгих очікувань) обличчям і важкою статуеткою в руці.

На сайті телеканалу abcNews у візуальному графіку найбільш рейтингових матеріалів дня новина "Леонардо ді Капріо виграв свого першого Оскара" міцно тримається на першій позиції. На момент написання цього матеріалу вона набрала майже 10 тис. поширень, у той час як наступна за рейтингом інформація про повний список переможців - усього трохи більше 6 тис.

Впливове американське видання The Washington Post, щоправда, ставить у заголовку перемогу Лео в один ряд із оголошенням найкращої кінокартини року "У центрі уваги". 

"Після бурхливих овацій глядачів, які встали зі своїх місць, Ді Капріо виступив із благовидною промовою, кульмінацією якої став його заклик до боротьби проти погіршення стану навколишнього середовища", - відзначає газета. І дійсно, в залі багато хто стоячи аплодував актору. "Нарешті, Лео!" - чулися емоційні викрики з місць поважної зали, де, як не дивно, більшість виявилася шанувальниками успіху Ді Капріо.

Інтрига навколо питання, чи отримає Лео "Оскара", була чи не найголовнішою під час нинішньої церемонії в Лос-Анджелесі. Іменитий актор ніяк не міг дістатися славетної статуетки. Загалом він знявся у 27 художніх фільмах, серед яких «Ромео і Джульєтта», «Титанік», «Кімната Марвіна», «Людина в залізній масці», «Банди Нью-Йорка», «Спіймай мене, якщо зможеш», «Авіатор», «Великий Гетсбі», «Вовк з Волл-стріт», має 206 нагород і номінацій.

Ді Капріо - один з улюблених акторів Мартіна Скорсезе. Саме завдяки цій співпраці між метром світового кінематографа і голлівудським красунчиком, кумиром тінейджерів, про Ді Капріо заговорили як про серйозного актора, здатного до психологічно глибоких ролей. 

Вперше Оскар вислизнув з рук Леонардо Ді Капріо в 1994 році. Тоді актора номінували на статуетку в категорії "Краща чоловіча роль" другого плану за гру в фільмі «Що гнітить Гілберта Грейпа?». Головну роль у фільмі зіграв Джонні Депп, Ді Капріо ж втілив на екрані його недоумкуватого молодшого брата. Як тоді розповідав Леонардо, щоб зіграти якомога правдоподібніше, він побував в установі для розумово обмежених підлітків, де розмовляв з ними і спостерігав за їхньою поведінкою.

Через 10 років, у 2005 році Лео знову номінували на Оскар. Цього разу за втілення образу мільйонера-кіномагната Ховарда Х'юза у фільмі Мартіна Скорсезе «Авіатор». Леонардо Ді Капріо витратив близько півтора роки, готуючись до ролі. Стрічка мала величезний успіх. Фільм був номінований на 11 статуеток і отримав п'ять, проте виконавцю головної ролі золота статуетка тоді так і не дісталася.

У 2007 році Леонардо Ді Капріо зіграв головну роль у драмі Едварда Цвіка «Кривавий алмаз». Зйомки відбувалися в Мозамбіку. Лео пройшов повний курс «молодого бійця» і навчився говорити з південноафриканським акцентом, попиваючи пиво в компанії з місцевими жителями. Фільм був номінований на п'ять Оскарів, включаючи категорію "Краща чоловіча роль". І знову Лео залишився ні з чим.

У 2013 році вийшли дві серйозні стрічки з участю Ді Капріо: «Великий Гетсбі» і «Вовк з Волл-Стріт». Комедійно-кримінальна драма «Вовк з Волл-Стріт» від Мартіна Скорсезе і з майстерною грою Леонардо була високо оцінена критиками. Фільм номінувався у 2014 році відразу в п'яти номінаціях на «Оскар», проте Леонардо Ді Капріо дісталися тільки лаври найвисокооплачуванішого актора року.

Перемогу цього року принесла йому головна роль у стрічці "Легенда Г'ю Гласса". Між тим, не можна сказати, що все пройшло легко: у своїй номінації 41-річний Ді Капріо мав сильних конкурентів, через що кінокритики навіть прогнозували перемогу інших номінантів. У тому числі, йдеться про двох американських зірок Метта Деймона ("Марсіянин") і Браяна Лі Кренстон ("Трамбо"), ірландця Майкла Фассбендера ("Стів Джобс"), а також перспективного 34-річного британця Едді Редмейна ("Дівчина з Данії"). 

Напевно, 88-а Церемонія вручення "Оскара" стала для Ді Капріо та його багатомільйонної армії шанувальників найбільш пам'ятною. Тим часом, серед голлівудських зірок існують інші, не менш популярні актори. Їхні фільми збирають багатомільйонні каси по всьому світу, втім вони залишаються без головної премії Американської кіноакадемії. Це, зокрема, Бред Пітт, який вперше був номінований на "Оскар" ще в 1996 році; Джонні Депп тричі номінований у категорії "кращий актор року"; Том Круз, якого доля також тричі не змогла звести з бажаною статуеткою, та інші. Чи зможуть вони зрештою досягти успіху як Ді Капріо - залежить від їхньої наполегливості, і Лео в цьому випадку безумовно став найбільш красномовним прикладом. 

І ще кілька штрихів до портрету оскароносного Леонардо. Його бабця по материнській лінії народилася в Одесі.

У дитинстві Лео мріяв стати біологом. 

Крім своєї основної діяльності, актор є Послом ООН з кліматичних питань. Останнім часом артист серйозно переймається питаннями екології. Намагається економити електроенергію, воду: на дахах його будинків - сонячні батареї, він їздить на гібридній Toyota Prius, яка викидає на 75% менше вуглекислого газу, аніж звичайна автівка... 

Про своє занепокоєння кліматичними проблемами він сказав і в промові при врученні йому Оскара: "Фильм "Той що вижив" розповідає про чоловічу дружбу і справжню природу. А минулий рік став найспекотнішим за всю історію Землі. Нам було дуже важко знайти сніг для зйомок. Клімат змінюється, і це для нас є великою загрозою. Ми повинні спільно працювати над цією проблемою".

Ді Капріо часто буває з місіями в Африці. «Африка - це одне з останніх місць планети, де мені вдається зберегти анонімність. Для тамтешніх людей я звичайний білий. І все... В Африці я провів доволі часу, аби побачити, з якими проблемами стикаються там люди. Після повернення додому я зрозумів, що більше не хочу чути про жодну з тих проблем, які так непокоять людей мого кола...»

З початку 2016 року Ді Капріо вже двічі встиг отримати нагороди: в січні актор отримав премію Гільдії за кращу чоловічу роль, а в лютому став володарем престижної нагороди від Британської академії кіно і телебачення BAFTA.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-