У Німеччині судять 95-річного пособника нацистів

У Німеччині судять 95-річного пособника нацистів

Укрінформ
В окружному суді Нойбранденбурга у понеділок розпочинається процес над колишнім санітаром табору смерті "Аушвіц" 95-річним Хубертом Ц.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

Підсудного звинувачують у співучасті під час вбивства як мінімум 3681 людини. Саме стільки людей було позбавлено життя у концтаборі в період з середини серпня до середини вересня 1944 року, коли в "Аушвіц" було доставлено 14 потягів із людьми з Польщі, Словенії, Греції, Німеччини і Нідерландів. Хуберт Ц., як встановлено, працював у цей час у таборі.

Нинішній суд - не перша спроба засудити колишнього есесівця. Він вже відсидів 4 роки у Польщі за вироком Краківського суду 1948 року. У червні 2015 року суд Нойбранденбурга відмовився проводити процес через фізичну неміч обвинуваченого. Проте рішення  опротестували і було призначено новий медичний огляд, за результатами якого старого визнали "обмежено придатним" до участі у процесі.

Хуберту Ц., який заперечує свою провину, загрожує від 3 до 15 років позбавлення волі.

Крім того, у лютому розпочалося судове слухання по справі колишнього охоронця табору смерті «Аушвіц-Біркенау» 94-річного Райнхольда Ханнінга, якого звинувачують у посібництві вбивства 170 тисяч жертв. А минулого року перед судом постала 91-річна співробітниця того ж концтабору, яка служила в комендатурі у період з квітня по липень 1944 року і причетна до вбивства 260 тисяч євреїв.

Нагадаємо, що влітку минулого року суд засудив на 4 роки ув'язнення колишнього «бухгалтера» табору «Освенцім», 93-річного Оскара Гренінга, винного у посібництві знищення щонайменше 300 тисяч осіб.

Потрібно відзначити, що вже в 1960-і роки були достовірно відомі імена великої кількості злочинців із "Освенціма" та інших таборів. Ці люди, тоді ще досить молоді, не ховаючись жили і працювали у Німеччині і навіть часто згадували про своє минуле. Проте німецька юстиція не притягувала їх до суду. Нинішні процеси - свого роду реабілітація судово-правової системи ФРН, демонстрація прагнення країни не забувати провину нацистів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-