Дуда шкодує про витік у ЗМІ висновків

Дуда шкодує про витік у ЗМІ висновків "Венеціанки"

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда висловив жаль з приводу витоку інформації про висновки "Венеціанської комісії" щодо змін до закону про Конституційний суд Польщі,  який є критичним до польської влади.

Про це він заявив під час спільної прес-конференції з президентом Словаччини Андреєм Кіскою в словацькому місті Татранська-Ломніца, інформує власний кореспондент Укрінформу у Польщі.

"Якщо б виявилося, що це витік з Венеціанської комісії, то мушу сказати, що мені дуже прикро", - заявив Дуда. 

Він додав, що це лише витік інформації, а не офіційна позиція "Венеціанки", а тому він її не коментуватиме.

"Це не є офіційна позиція. Я впевнений, що польський уряд відреагує на офіційну позицію",- констатував Дуда.

Напередодні, опозиційне до польської влади видання Gazeta Wyborcza оприлюднило проект висновків "Венеціанки" щодо змін до закону про Конституційний суд. В ньому, зокрема, наголошується, що уряд Польщі не може ігнорувати рішення Конституційного суду, а новий склад Сейму країни своїми рішеннями призвів до порушення стабільності КС. У висновках підкреслюється: якщо до КС Польщі ставлення з боку польської влади таким і залишатиметься, то можуть спостерігатися випадки недотримання принципів верховенства права, демократії і прав людини. 

На початку лютого у Варшаві побувала делегація комісії на чолі з її головою Джанні Буккікіо. За результатами поїздки "Венеціанська комісія" підготує звіт, який буде предметом обговорення під час чергової пленарної сесії комісії 11-12 березня.

Торік на початку грудня ряд неурядових організацій РП, зокрема Гельсінська фундація з прав людини, Головна адвокатська рада, Інститут права і суспільства, Центр громадянської освіти, Інститут публічних справ та інші звернулися до Венеціанської комісії оцінити запропоновані владою зміни до закону про КС Польщі. Зі схожим проханням наприкінці грудня до комісії звернувся і глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

Зміни до закону про КС Польщі президент РП підписав наприкінці грудня.

Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали рішення влади про призначення нових суддів до складу КС, а також ряд інших записів. Зокрема, йдеться про положення, що свої рішення у важливих для країни справах КС зможе ухвалювати за умови наявності щонайменше 13 з 15 суддів КС. На думку противників змін, це може повністю паралізувати роботу КС, оскільки постійно збирати весь склад суду може бути проблематично.

Представники чинної польської влади відкидають звинувачення, наголошуючи, що діяли в рамках чинного законодавства. Натомість, вони переконують, що своїми діями вони виправляють порушення при виборі суддів КС, яких припустилася попередня владна коаліція "Громадянської платформи" і Польської селянської партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-