Експерти НАТО попереджають про вразливість Альянсу на східних кордонах Європи

Експерти НАТО попереджають про вразливість Альянсу на східних кордонах Європи

Укрінформ
У НАТО попереджують, що Альянс не зможе захистити свої кордони на сході Європи у разі агресії з боку Російської Федерації.

Про це йдеться у доповіді, яка має бути опублікована Атлантичною радою у п'ятницю, повідомляє Financial Times.

"Хор голосів по всьому НАТО попереджує, що альянс не може захистити східний кордон Європи від наростаючої російської агресії", - пише видання.

Шестеро експертів з оборони, у тому числі колишній генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, заступник верховного головнокомандувача сил Альянсу в Європі Річард Ширрефф, екс-міністр Італії оборони та голова військового комітету НАТО Джампаоло ді Паола, відзначають "відсутність прогресу" в планах НАТО зміцнити свої рубежі після вторгнення Москви в Україну.

Це вже третє серйозне попередження з боку членів командування НАТО протягом місяця.

Багато з ключових членів альянсу все ще страждають від "хронічного недофінансування" і "критичних недоліків" у "спорожнених" військових силах, йдеться у доповіді Атлантичної ради.

Для прикладу, на озброєнні німецького бундесверу знаходиться 31 гелікоптер Tiger, з яких лише 10 є придатними для використання. З 406 БМП Marder можуть використовуватися 280.

Для Сполученого Королівства "розгортання бригади, не кажучи вже про надійно підготовлену дивізію, буде серйозним викликом", - вважає Ширрефф, у минулому начальник штабу Сухопутних військ Британії.

З необхідністю збільшити військову присутність НАТО в прикордонних країнах погоджується і Франсуа Хейсберг, голова правління Міжнародного інституту стратегічних досліджень. "Путін серйозно сприймає символічні жести лише тоді, коли символізм сам по собі щось важить", - каже він. Нинішні плани НАТО, на думку Хейсберга, не мають подібної ваги.

Нагадаємо, що американський аналітичний центр RAND ще в січні опублікував результати моделювання можливих військових дій в країнах Балтії, які показали, що російські збройні сили здатні подавити супротив НАТО та захопити Таллінн і Ригу менш ніж за 60 годин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-