Доповідь Яшина:  в Україні  воював кадировський батальйон

Доповідь Яшина: в Україні воював кадировський батальйон "Смерть"

Укрінформ
Російський опозиціонер і соратник Бориса Нємцова Ілля Яшин опублікував частину доповіді про армію глави Чечні Рамзана Кадирова.

Під назвою "Приватна армія" вона з'явилася на порталі The New Times і присвячена силовим структурам, підконтрольним особисто главі Чечні Рамзану Кадирову.

"На території Чечні збройні формування не залежать від федеральних органів влади і лояльні лише президенту Чечні. Тільки в Чечні Кремль дозволив створення місцевих підрозділів, підконтрольних де-факто лише главі республіки", - йдеться в доповіді.

Яшин пише, що створена в Чечні регіональна армія є, можливо, найбільш боєздатним військовим угрупуванням в сучасній Росії. Чисельність озброєних "кадировців", за оцінками експертів, наближається до 30 тис. Значна їх частина формально є співробітниками МВС РФ і службовцями Внутрішніх військ РФ.

"Ядро силових структур Чечні - це колишні сепаратисти, які були амністовані за рішенням глави республіки. Він же надав їм можливість знову взяти в руки зброю, але вже під своїм контролем. Таким чином, бойовики, що воювали з російською армією, зобов'язані Кадирову не тільки своїми місцем і зарплатою, але також свободою і життям", - сказано в доповіді.

Окремо в опублікованній частині документу йдеться про чеченські загони, що брали участь в боях на території України.

Зокрема у 2014 році з'явилися документальні свідчення створення на території Донбасу окремого чеченського батальйону "Смерть", який був сформований з ветеранів силових структур Чечні. Члени цього батальйону брали участь у боях за Іловайськ та Донецький аеропорт.

Повна версія доповіді буде оприлюднена 23 лютого в річницю сталінської депортації чеченського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-