Росія вимагає $3 мільярди «боргу Януковича» через суд

Росія вимагає $3 мільярди «боргу Януковича» через суд

Укрінформ
Росія в середу подала позов проти України до Високого суду Лондона щодо стягнення боргу в 3 млрд дол.

Про це заявив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, повідомляє РІА Новини.

"Сьогодні Мінфін Росії подав судовий позов проти України до Високого суду Лондона з метою стягнення заборгованості за облігаціями України номінальною вартістю 3 мільярди доларів США і відшкодування судових витрат Російської Федерації", - сказав Силуанов.

За його словами, позов був поданий після "неодноразових безуспішних спроб" закликати Україну до конструктивного діалогу про реструктуризацію заборгованості і визнати той факт, що єврооблігації, які належать Росії, є офіційним кредитом і вимоги щодо них мають бути врегульовані на умовах, кращих, ніж були запропоновані Україною своїм приватним кредиторам.

Раніше Мінфін РФ заявив, що з 1 січня вжив заходів для початку судового розгляду щодо "боргу Януковича". 

Нагадаємо, Росія придбала урядові облігації України на суму 3 млрд дол. в кінці 2013 року. Цей крок аналітики вважають винагородою Москви за рішення тодішнього президента Віктора Януковича відмовитися від планів укладення Договору про асоціацію з Євросоюзом. Янукович був усунутий від влади в лютому 2014 року на тлі масштабних протестів проти цього рішення.

В кінці серпня 2015 року найбільші держателі українських євробондів погодилися списати 20% номінальної вартості зобов'язань, що становить 18 млрд дол. Росія на списання не погодилася. Уряд України 18 грудня ввів мораторій на виплату цього боргу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-