Фабіус: Нерішучість Обами стала поворотним моментом у конфлікті в Україні

Фабіус: Нерішучість Обами стала поворотним моментом у конфлікті в Україні

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Франції та новопризначений голова Конституційної ради Лоран Фабіус заявив, що нерішучість американського президента Барака Обами у 2013 році стала «поворотним моментом» у кризі не лише на Близькому Сході, а й для України та Криму.

Про це французький політик заявив в інтерв’ю радіостанції Europe 1.

«У серпні 2013 року, коли Башар (Асад) мав намір застосувати хімічну зброю, президент Обама заявив: «Якщо він (Асад) використає хімічну зброю, це буде червоною лінією». А потім червону лінію було перейдено без жодної протидії. Коли писатимуть історію, ви побачите, що це був її поворотний момент, не тільки для кризи на Близькому Сході, а й для України, Криму і для всього світу», - сказав Фабіус.

Підсумовуючи результати своєї діяльності на посаді міністра закордонних справ та міжнародного розвитку Франції, Фабіус назвав успіхом організацію та проведення Паризької кліматичної конференції (СОР21), роль Франції в укладенні угоди по іранській ядерній програмі, у врегулюванні конфлікту в Малі та спроби у врегулюванні конфлікту на Близькому Сході, зокрема у Сирії.

Водночас Фабіус сказав, що не вважає переможною роль французької дипломатії у врегулюванні сирійського конфлікту. «Я вважаю режим Асада повністю кримінальним, він скоїв злочини проти людяності. Але у врегулюванні сирійської кризи не лише Франція відігравала одну з важливих ролей. І коли режим Асада продовжував скоювати свої брутальні злочини, він отримував підтримку від своїх союзників, не тільки Росії, а й інших, світовим лідерам бракувало рішучості», - заявив він.

Фабіус також стримано та розчаровано відреагував на запитання ведучого: чому Захід загалом та американці зокрема зберігають мовчання щодо дій Кремля? «Я в політиці 30 років, ми знаходимося на зміні епох, тривалий час США та СРСР ділили світ... Потім США домінували у світі, а сьогодні є багато країн або альянсів країн, які прагнуть лідерства», - сказав він. При цьому колишній глава французької дипломатії визнав зниження впливу Євросоюзу на міжнародній арені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-