"Вишеградська група": ситуація з мігрантами може стати неконтрольованою

Укрінформ
Країни “Вишеградської групи” (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) наголошують на необхідності посилення захисту південних кордонів ЄС віж напливу нелегальних мігрантів. В іншому випадку ситуація може стати неконтрольованою.

Про це йдеться у спільній декларації глав урядів країн "четвірки", прийнятій напередодні у Празі, повідомляє кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Якщо ми хочемо запобігти повторенню минулорічного сценарію, нашим головним пріоритетом має залишитися швидка імплементація узгоджених у рамках ЄС дій у справі зміцнення зовнішніх кордонів. Якщо ми не зробимо відповідних кроків і таким чином не зміцнимо контроль над найбільш значними відрізками зовнішнього кордону ЄС, не зупинимо напливу мігрантів, то ситуація може вийти з-під контролю",- йдеться в декларації.

Зазначається, що такий розвиток подій міг би поставити під загрозу основи євроінтеграцїі – Шенгенську зону і вільне пересування людей, а також мав би негативні економічні, соціальні та символічні наслідки.

Країни "четвірки" переконані, що спільні зусилля країн ЄС на західнобалканському напрямі незабаром можуть принести свої результати: надання допомоги тим, хто потребує міжнародного захисту, обмеження неконтрольованої міграції і стабілізацію в Балканському регіоні.

Члени групи зауважили, що в разі неспроможності розв’язати проблему охорони кордонів й налагодити ефективну співпрацю з Туреччиною у справах біженців слід підготувати "альтернативний план" для негайної реалізації.

"Якшо б виявилося, що необхідними є подальші кроки щодо зміцнення зовнішніх кордонів в регіоні Західних Балкан, ситуація могла б мати подальші наслідки для Греції. У такому випадку необхідно було б надати Греції усіляку підтримку і допомогу на відповідному рівні, зокрема й гуманітарну допомогу”, - підкреслюється в заяві групи.

У зустрічі глав урядів “Вишеградської групи” взяли також участь прем’єр-міністр Болгарії і президент Македонії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-