«Обійми» Папи Франциска та патріарха Кирила на Кубі хоче використати Кремль - французькі ЗМІ

«Обійми» Папи Франциска та патріарха Кирила на Кубі хоче використати Кремль - французькі ЗМІ

Укрінформ
Майбутня зустріч Папи Римського Франциска та патріарха РПЦ Кирила матиме не лише екуменічне значення.

«Обійми» між двома духовними лідерами Москва використає для своїх інтересів.

Про це пише французьке католицьке видання La Croix.

«Вселенська (зустріч) ... чи політика? Як завжди за православними лаштунками, переплетення духовного і реальної політики - це тенденція ввести Захід в оману. Історична зустріч, оголошена в п'ятницю, 5 лютого, між (Папою Римським) Франциском і патріархом Кирилом, без сумнівів, стане вершиною цього жанру», - пише видання.

La Croix зауважує, що Святий Престол має лише одного лідера в особі Папи, якому доведеться мати справу з двома гравцями з російського боку: президентом Путіним і патріархом РПЦ Кирилом. «Двоє чоловіків, вихідців з колишнього радянського апарату, виконують свої окремі завдання, які збігаються: для першого - відновлення влади колишньої радянської імперії; для другого - повернення впливу на всю православну церкву», - пише видання.

Росія, яка постраждала від кризи і санкцій ЄС за свою участь в конфлікті з Україною, стає все більш ізольованою на міжнародній арені, нагадує видання. На його думку, в цих умовах Путін отримає чудову нагороду, коли Кирило і Франциск з'являться на екранах телевізорів по всьому світу. «Такий крок міг би легалізувати російського президента на двох фронтах: захист християн Сходу і «традиційних цінностей», які підриваються секуляризованим Заходом, що сам політично та культурно послаблений через загрозу підйому ісламу», - зазначає La Croix.

Видання констатує, що Кирило має перспективу стати першим московським патріархом, який зустрінеться з Папою Римським, до того ж напередодні великого Всеправославного собору, і це лише підтверджує його прагнення стати першим номером світового православ'я. У виданні вважають, що зі своєю 150-мільйонною паствою та потужною діаспорою Московський патріархат намагається оскаржувати вплив Константинопольського керівництва над усім православним світом. «Обійми на Кубі дозволять Кирилові наново позолотити герб свого візаві з Кремля, Путіна, який має лише обмежену підтримку через свої цілі в Україні», - підкреслює ЗМІ.

Досі найбільш консервативне крило Московського патріархату виступало категорично проти зустрічі Кирила з Папою Франциском, побоюючись розколу всередині православних через зближення з католиками. Для пом’якшення позиції опонентів останній російський Архієрейський собор на початку лютого в Москві дав консерваторам символічну поступку у вигляді майбутньої канонізації Богучарського Серафима (1881-1950) - відомого своїм антикатолицизмом архієпископа. Крім того, РПЦ потроїла кількість своїх єпископів і провела глибоку структурну реформу, зробивши Кирила справжнім «господарем» церкви.

Нагадаємо, що зустріч Понтифіка і глави РПЦ планується 12 лютого в міжнародному аеропорту Гавани імені Хосе Марті. Папа Франциск зробить зупинку в Гавані по дорозі в Мексику, куди він відправиться з візитом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-