Вихід із Шенгену коштуватиме Франції  €10 млрд на рік

Вихід із Шенгену коштуватиме Франції €10 млрд на рік

Укрінформ
Французькі фахівці підрахували, що вихід із Шенгенської зони коштуватиме бюджету країни щорічно 10 млрд євро на рік у довгостроковій перспективі.

Про це йдеться в опублікованій у середу доповіді аналітичного урядового центру «Франція Стратегія» (France Stratеgie), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Відновлення прикордонного контролю у разі виходу з Шенгенської зони коштуватиме французькій економіці від 1 до 2 мільярдів євро на рік в короткостроковій перспективі і більше 10 млрд євро на рік в довгостроковій перспективі», - йдеться у дослідженні.

Згідно з документом, криза з біженцями безпосередньо впливає на транскордонне співробітництво, туризм та вантажні перевезення. Фахівці центру, який працює під патронатом прем'єр-міністра Франції, підрахували, що падіння доходів від туризму оцінюється від 500 млн до 1 млрд євро на рік.

Експерти також вважають, що відновлення прикордонного контролю знизить можливості транскордонної співпраці. У центрі зазначають, що кількість безробітних внаслідок запроваджених заходів зросте на 10 тис. осіб, а економічні збитки - до 300 млн євро (з втратами на дотації по безробіттю). Вихід із Шенгену також відіб'ється на експортно-імпортних операціях (Франція втрачатиме 62 млн євро щороку), що пов'язується насамперед з уведенням подвійного систематичного контролю вантажних перевезень.

У середньостроковій і довгостроковій перспективі таке рішення матиме вплив на ВВП Франції. «ВВП до 2025 року знижуватиметься щороку на 0,5%, і до 2025 року ця цифра може становити майже 13 млрд євро», - йдеться у доповіді. Крім того, відчутним буде і вплив на «іноземні інвестиції і фінансові потоки», але їх фахівці поки оцінювати не беруться.

У центрі «Франція Стратегія» переконані, що ЄС потрібно знайти більш ефективну систему для підтримання безпеки, але при цьому принцип вільного пересування громадян та товарів не варто піддавати сумніву.

Раніше уряди багатьох країн ЄС заявляли, що у зв'язку з терористичною загрозою та кризою біженців розглядають варіанти про посилення кордонів. Зокрема, такої думки дійшли уряди Австрії, Німеччини, Данії, Швеції і Франції, а також Норвегія, яка не є членом ЄС, але входить до Шенгенської зони.

Нагадаємо, що 26 січня після наради керівників МВС країн ЄС її учасники рекомендували Єврокомісії обмежити дію Шенгенської угоди на два роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-