Польща і Росія поки не можуть домовитися щодо вантажоперевезень

Польща і Росія поки не можуть домовитися щодо вантажоперевезень

Укрінформ
У Варшаві другий день поспіль тривають переговори на експертному рівні щодо відновлення вантажоперевезення між країнами, яке фактично припинилося за ініціативою Москви з 1 лютого.

Поки сторони не дійшли згоди щодо квот на вантажоперевезення, а Москва навіть звинуватила Варшаву у намаганні досягнути свої цілі шляхом «шантажу й ультиматуму», інформує кореспондент Укрінформу у Польщі.

«Продовжуються переговори у формулі зустрічі експертів. Росіяни стоять на позиції, що запроваджені ними минулого року зміни не суперечать міжнародній угоді Польща-Росія 1996 року. Польська сторона показує негативні наслідки запровадження нових положень, які спрямовані на витіснення польського транспорту з російських автошляхів»,- заявив заступник міністра інфраструктури і будівництва Польщі Єжи Шміт.

Напередодні він зазначив, що Варшава хоче від Москви почути запевнення, що внесення Москвою змін до угоди про автомобільні вантажоперевезення не є санкціями РФ проти Польщі.

Заступник міністра наголосив, що нинішні дії Москви суперечать міжнародному праву, зокрема положенням СОТ, членом якої Росія є з 2012 року.

Водночас, заступник міністра транспорту РФ Микола Асаул повідомив російським ЗМІ, що Росія хоче дискутувати з поляками про квоти, але Варшава вдається до "шантажу й ультиматумів". За його словами, під час зустрічі в понеділок польська сторона почала вимагати збільшити квоту дозволів на перевезення до третіх країн з 45 тис. до 100 тис., а це означало б зменшення частки у перевезенні російських вантажоперевізників.

З 1 лютого польські вантажоперевізники втратили дозвіл на перевезення товарів автошляхом через територію Росії в результаті внесення Москвою у грудні доповнень до відповідної польсько-російської угоди. Росія дозволила польським вантажоперевізникам, які перебували в РФ на підставі дозволів з минулого року, залишити країну до 15 лютого. Відтак, вантажоперевезення на польсько-російському кордоні з понеділка фактично завмерло.

У 2015 році Польща отримала від Росії квоту в 250 тис. дозволів на вантажоперевезення через Росію у трьох категоріях: двосторонні перевезення між Польщею і Росією, транзитні перевезення і перевезення третіх країн.

Фото: moto.pieniadz.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-