Газпром піднімає ціни для Туреччини - ЗМІ

Газпром піднімає ціни для Туреччини - ЗМІ

Укрінформ
Газпром розпочав переговори з приватними імпортерами газу до Туреччини про підвищення цін.

Про це повідомляє з посиланням на близькі до монополії та турецьких компаній джерела видання "Коммерсантъ"

У грудні минулого року Газпром розпочав переговори з приватними імпортерами газу до Туреччини про підвищення цін. Річ у тому, що у 2015 році Газпром понизив вартість газу для Enerco Enerji, Bosphorus gaz, Avrasya gaz, Shell, Bati Hatti, Akfel gaz і Kibar Enerji і змінив формулу - замість фіксованої ціни сторони повернулися до нафтової індексації. Тепер в умовах низьких цін на нафту Газпром вважає, що цю формулу треба переглянути.

Переговори щойно розпочалися і проходять конструктивно, сказало джерело "Коммерсанта" в одному з турецьких імпортерів. За його словами, з поточними складнощами у відносинах Росії та Туреччини ситуація ніяк не пов'язана.

Імпортери вказують також, що всі контракти з турецькими споживачами на 2016 рік вже укладено, і підвищення цін може негативно позначитися як на фінансовому стані галузі, так і на долі Газпрому на ринку.

Відзначимо, що Туреччина залишається для Газпрому фактично єдиним великим експортним ринком, де російська компанія зберігає домінуючі позиції, забезпечуючи 56% споживання газу в країні.

У грудні 2014 року Росія вимушена була відмовитися від будівництва газопроводу "Південний потік" в обхід України. Тоді ж в ході візиту до Туреччини президента Володимира Путіна сторони домовилися про новий газопровід "Турецький потік". Після загострення відносин через збитий Туреччиною на перетині кордону Су- 24 26 листопада 2015 року глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв сказав, що проектний газопровід "Турецький потік" підпадає під дію санкційних заходів Росії проти Туреччини. Втім, розвиток цього проекту буксував і до того.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-