MSC: В 2016-му чекаємо загострення глобальних конфліктів

MSC: В 2016-му чекаємо загострення глобальних конфліктів

Укрінформ
Світ переживає зараз період зміни кордонів, а в 2016-му слід чекати загострення глобальних конфліктів.

Такий прогноз міститься у доповіді Мюнхенської конференції з безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

«У 2016 році, швидше за все, ми спостерігатимемо період зростання ризиків, у тому числі військового протистояння, невизначеності і кардинальних трансформацій; це початок найнестабільнішої міжнародної ери», - йдеться в доповіді.

У міру того, як конфлікти стають незв'язаними кордонами, а самі кордони втрачають свій і так обмежувальний ефект, роздільні загородження повертаються. З часу падіння Берлінської Стіни більш як 40 держав на планеті побудували нові стіни проти понад 60 своїх сусідів, в одному лише 2015 року з'явилося 15 нових стін, а в Європі поставлена під загрозу Шенгенська зона, наголошують автори документа.

Зміна кордонів силою, так само як і прикордонні спори - від України до штучних островів у Південно-Китайському морі, - посилюють серйозність ситуації у сфері безпеки, вважають укладачі доповіді. Вони констатують, що Європі поки що не вдалося розбудувати надійну загальну зовнішню і безпекову політику, здатну проводити кризовий менеджмент, створити пояс стабільності на своїх східних кордонах. Замість цього Брюссель як і раніше стоїть перед такими проблемами, як хитка домовленість про санкції проти Росії; знаки питання навколо Греції і євро; загроза виходу з ЄС Великобританії, а також зростаючий популізм і націоналізм.

Важкою залишається криза взаємовідносин між Росією і Заходом. І у світлі численних зіткнень і військових інцидентів «ризик ненавмисної ескалації незаперечний», у тому числі ризик використання ядерної зброї в євроатлантичному регіоні.

Сама Росія при Володимирі Путіну прагне продемонструвати свій статус як ключового глобального гравця, але економіка її каже про інше. Після багатьох зустрічей у «Нормандському форматі» сталого врегулювання українського конфлікту так і не відбулося, так само як і в Сирії Путін продемонстрував свою рішучість відігравати роль без особливої оглядки на існуюче скрутне становище сирійського населення.

В Азії збільшує натиск Китай, наражаючись на невдоволення сусідів по Тихоокеанському регіону, які бажають посилення в ньому ролі США. На Близькому Сході відносини між Іраном і Саудівською Аравією навряд чи могли бути гіршими, хіба що справа не дійшла до відкритої війни. Напруженість у відносинах між Туреччиною і Росією різко загострилася. «Якби якась із цих криз переросла в збройний конфлікт, то нинішні проблеми здалися б керованими порівняно з війною за участю основних держав», - йдеться в доповіді.

Загрожують регіональній і глобальній стабільності навіть такі чинники, як спалахи лихоманки Ебола в Західній Африці і глобальні інформаційні і комунікаційні технології, що використовуються для поширення людиноненависницької пропаганди.

Ці та інші проблеми обговорюватимуться на 52-й Мюнхенській конференції з безпеки, яка відбудеться з 12-го по 14 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-