Про Україну, Ізраїль і їхнього спільного сусіда. Дипломати без краваток

Про Україну, Ізраїль і їхнього спільного сусіда. Дипломати без краваток

Аналітика
Укрінформ
Тель-Авів не долучився до санкцій проти Росії, але визнає цілісніть території України і її право озброюватися

«Ніколи не давай порад, навіть якщо тебе про це просять» - єврейська мудрість

В Укрінформі відбулося чергове засідання прес-клубу "Дипломати без краваток", гостем якого став посол Ізраїлю в Україні пан Еліав Бєлоцерковські. Він з самого початку дійсно показав себе мудрим представником свого народу, чітко сказавши, що в Ізраїлі намагаються не давати порад, хоча охоче діляться досвідом у тих сферах, де мають певні переваги.

Однак історія українського та ізраїльського народів настільки щільно переплетена на людському рівні, що цікава і відверта розмова не обійшлася й без порад, і без традиційного гумору. По-іншому й не могло бути з людиною, яка вважає Київ одним з кращих місць на землі, любить український борщ і носить прізвище з явним натяком на Білу Церкву.

Всі, хто хотів почути і зрозуміти якийсь аспект нашої співпраці з Ізраїлем, мали можливість це зробити. Якщо коротко, то наші ізраїльські партнери готові поглиблювати відносини у будь-якій сфері, шукати порозуміння з будь-яких питань, якщо це не загрожує безпеці Ізраїлю. Сьогодні головним фактором загрози у наших двосторонніх відносинах є Росія. «В Ізраїлі зараз говорять, що у нас з Україною є спільний сусід, з яким нам потрібно рахуватися», - відзначив Бєлоцерковські.

Саме це є причиною, чому Ізраїль не підтримав санкції проти Росії у відповідь на агресію проти України. Дипломат чітко підкреслив, що його країна на 100% підтримує територіальну цілісність України, але, тим не менш, у ізраїльтян є дуже важливі інтереси з Росією, які вони не можуть ставити під загрозу. Водночас санкції все ж таки розглядаються Ізраїлем як ефективний інструмент впливу, коли всі інші механізми, зокрема дипломатичні, вичерпані.

Говорячи про російську агресію з представником країни, яка постійно апелює до права на самооборону, не можна було оминути поставки зброї Україні. Не порушуючи традицій, посол не став коментувати цей аспект. Однак він підкреслив, що це справа самої України - налагоджувати власне виробництво зброї або отримувати її з-за кордону, і ніхто не має права тут давати якісь рекомендації.

Ізраїль має дуже чітку позицію щодо окупованого Криму, закликаючи своїх громадян дотримуватися українського законодавства по відношенню до півострова. Ті компанії, які не виконують вказівок уряду Ізраїлю, "беруть ризик на себе". Водночас ми маємо з Ізраїлем дещо інший підхід до так званих ДНР/ЛНР. Ізраїльтяни використовують силові методи по відношенню лише до тих терористичних угруповань, які не визнають Ізраїль і не збираються вести з ним переговори. З готовими до діалогу палестинцями Ізраїль готовий сідати й говорити.

Представниця російського інформаційного агентства за звичним сценарієм спробувала розіграти карту антисемітизму і фашизму в Україні. На її превеликий жаль Бєлоцерковські наголосив, що прояви антисемітизму в Україні у порівнянні з іншими європейськими країнами трапляються значно рідше і мають хуліганський характер, а не системний чи державний, як це іноді проявляється в інших державах.

У контексті позиції Росії варто також виділити питання Голодомору, який Ізраїль, що пережив Голокост, не визнає геноцидом проти українського народу, проте готовий винести за рамки політики і виробити спільну позицію. «Питання Голодомору дуже суттєве. Я думаю, що тут потрібно виробити якийсь спільний підхід, який буде базуватися на якомусь історичному аналізі. Я не думаю, що питання Голодомору політичне, воно більш широке - це і суспільство, і історія», - сказав Бєлоцерковські, зауваживши, що ізраїльське суспільство недостатньо поінформоване про зазначену українську трагедію.

Переходячи до суто українсько-ізраїльських відносин без російського фактору, варто почати з показника товарообігу, який за результатом 2015 року становив близько 800 млн доларів США (2014 р. - 1 млрд 74,5 млн доларів США), однак при цьому, за словами посла, падіння показника відбулося за рахунок зменшення ізраїльського експорту в Україну, а український експорт в Ізраїль, навпаки, збільшився на 4%. Щоб максимально спростити і пожвавити рух товарів до кінця цього року, планується підписати Угоду про зону вільної торгівлі між Ізраїлем та Україною.

Наші економічні відносини - це не тільки товарообіг, а й конкретні проекти. Посол повідомив, що у поточному році були обрані дві сфери, де проекти будуть реалізовані: сільське господарство і високі технології. Ізраїль разом з канадськими партнерами проводять великий проект на півдні України, де в чотирьох регіонах впроваджуються ізраїльські технології і методи ведення сільського господарства. Це потужний проект, який охопить 35 тисяч українських фермерів.

Щодо високих технологій, де Ізраїль посідає передові позиції, то вже наступного тижня відбудеться найважливіша подія цього спрямування. Ізраїльське посольство переконало приїхати в Київ одного з найголовніших вчених країни професора Дана Шехтмана (лауреат Нобелівської премії по хімії у 2011 році «за відкриття квазікристалів», його мати походить із родини переселенців з України - ред.). Як зазначив посол, він не тільки вчений, але й працює у галузі впровадження нових технологій, у сфері залучення вузів і науково-дослідних інститутів в індустрію високих технологій, яка вважається майбутнім економіки.

Поза увагою ЗМІ незаслужено пройшла угода щодо працевлаштування українських будівельників в Ізраїлі, яка є дуже важливою для наших громадян. Бєлоцерковські повідомив, що були проведені інтенсивні консультації з Міністерством соціальної політики України і досягнута домовленість. «Зараз з обох сторін відбувається необхідні бюрократичні процедури, щоб затвердити досягнуті домовленості. Я думаю, що це питання тижнів, поки розпочнеться практична робота по імплементації цих домовленостей», - сказав він.

Говорячи про причини низьких показників інвестиційного співробітництва (за даними Державної служби статистики України, обсяг прямих ізраїльських інвестицій в економіку України станом на 01.07.2015 р. становив 36,7 млн дол. США, що складає 0,1 % від загального обсягу прямих іноземних інвестицій залучених до української економіки - ред.), дипломат відзначив, що існує багато можливостей для ізраїльських інвестицій в Україні, але інвестору потрібна стабілізація економіки і національної валюти. Він згадав бізнес-форум, організований під час візиту Президента України Петра Порошенка в Ізраїль у грудні 2015 року. «Я можу сказати, що зібрати всіх тих, хто прийшов на зустріч, дуже і дуже непросто. Це говорить про дуже велику зацікавленість», - наголосив Бєлоцерковські.

Базу наших відносин з Ізраїлем, без будь-яких перебільшень, становлять люди. В Ізраїлі проживає близько півмільйона вихідців з України. У 2015 році знову відбулася велика хвиля репатріації. Більшість людей прибули зі Сходу України. Вони разом з іншими найбільше постраждали від конфлікту і прийняли рішення відбути в Ізраїль. Водночас, за словами посла, найбільша хвиля репатріації у минулому році була з Франції.

9 лютого виповниться п'ять років з моменту започаткування безвізового режиму між Україною та Ізраїлем. Найбільше ця обставина спряла розвитку туризму. Присутня на заході аташе по туризму Посольства Ізраїлю в Україні Лариса Самойлович повідомила, що туристичний потік щороку зростає. У 2015 році 138 тисяч українських туристів відвідали Ізраїль, що на 4% більше ніж у 2014 році. При цьому, за її словами, в Україну з Ізраїлю за рік приїхала приблизно така сама кількість туристів. Таким чином, Україна залишається на шостому місці серед країн за кількістю туристів, які приїжджають в Ізраїль. Самойлович наголосила, що проблема відмов українцям у в'їзді після прильоту в Ізраїль істотно зменшилася. Вона порадила, що якщо трапляються подібні випадки, то потрібно надати Посольству Ізраїлю усі необхідні документи, зокрема, туристичний ваучер, білети, бронювання готелю, тоді з'являються офіційні підстави провести розслідування інциденту.

Говорячи про безпеку туристів, Самойлович сказала: «У минулому році нашу країну відвідали близько 3,5 млн туристів. І скільки, ви думаєте, повернулися додому? Ті ж 3,5 млн туристів. Тобто, ми охороняємо туристів так само, як і громадян».

Завершили спілкування міжнародною проблематикою. Першим згадали Іран, який Ізраїль вважає загрозою не тільки для себе, але й для всієї міжнародної спільноти. Ізраїльтяни категорично вважають підписання ядерної угоди великою помилкою, тому що це, на їх думку, звільняє ресурси для підтримки Тегераном тероризму. «Іран - це потужна країна. У них дуже гарні вчені, і якщо вони захочуть, то точно зможуть завершити свою ядерну програму», - підкреслив посол.

За його словами, Ізраїль абсолютно не втручається у події в Сирії, так би мовити - «не грає у цю гру», а лише стежить за нею. «Ми можемо тільки сподіватися, що там буде якесь врегулювання, і у сирійського народу буде той уряд, який зможе дати найкращі можливості для життя», - зауважив він.

Дипломат окреслив чітку умову для розв'язання конфлікту з Палестиною. Він відмітив, що приїжджає багато делегацій, які пропонують абсолютно логічне рішення - ви даєте їм те, вони вам дають це, і питання вирішене. «Щоб вирішити ізраїльсько-палестинський конфлікт, я думаю, і інших конфліктів також, необхідно, щоб з обох сторін були ті лідери, які будуть готові заплатити ту політичну ціну, яка необхідна для укладення мирної угоди. Я маю на увазі ціну в очах суспільства», - сказав Бєлоцерковські.

Віталій Федянін, Київ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-