Bild розкрив схеми фінансування Росією

Bild розкрив схеми фінансування Росією "Л/ДНР"

Укрінформ
Популярне німецьке видання розкрило схеми фінансування Кремлем так званих «республік» на Донбасі і підрахувало, скільки вони коштують Росії.

Велику статтю-розслідування таблоїд BILD (який нещодавно подав читачам розлоге інтерв'ю російського президента Путіна), розмістив на своїх сторінках у суботу.

"Згідно з підрахунками BILD, Росії припадає виплачувати близько 79 млн євро в місяць на покриття зарплат у громадському секторі і пенсії на контрольованих територіях", - пише автор.

Журналістське розслідування показало, що "в Росії дійсно є "міжміністерська комісія з гуманітарної підтримки постраждалих частин на південно-сході Донецької та Луганської областей", утворена 14 грудня 2014 року". Ця структура, яка працює під егідою Міністерства економічного розвитку РФ, на відміну від "Кримської Комісії", проводить свої засідання таємно.

Та й самі нові правителі на цих територіях не заперечують російського впливу на їх бюджет, стверджуючи, що такий досягає 70%, пише Юліян Рьопке. Люди, які працюють там, підтвердили йому, що зарплати виплачуються з червня минулого року в новеньких рублях. При цьому рівень виплат виявився значно нижчим, ніж платила українська влада.

Офіційно Росія лише відправляє двічі на місяць свої "тепер вже знамениті "гуманітарні конвої", які не можуть гарантувати пристойне життя на території, що дорівнює німецької Тюрінгії, йдеться в статті. Розслідування показало "надзвичайне втягнення Росії у справи західного сусіда", - пише журналіст. Він намагається знайти відповідь на запитання, "звідки ж беруться багато мільйонів євро на зарплати і як вони надходять кожен місяць в "народні республіки". Українські спецслужби, з якими поспілкувався автор, також хочуть це знати і "зупинити потік готівки 30 тисячам чи більше бойовиків, з яких близько 17 тисяч – оплачувані російські найманці", - пише Рьопке. Очевидно, близько 5 тонн 50, 100 і 500-рублевих купюр і тонни монет, а заодно і тонни військової амуніції, доставляються не в тих самих "гуманітарних конвоях", які служать більше як пропаганда, а переправляються під ретельною охороною в поїздах раз на місяць. Для переказів грошей на Донбас Кремль використовує банки в грузинському регіоні (окупованому Росією в 2008 році) Абхазія, стверджується в статті.

"Навіть якщо виплати Росії обмежені зарплатами в громадському секторі і такими статтями як пенсії, ці витрати становлять приблизно 1 млрд євро в рік, що можна порівняти з бюджетом таких країн, як Вірменія або Молдова, в Росії це - 0,6% витрат держбюджету", - пише автор. На самі лише пенсії, за даними видання, Росія платить 2,418,378,168 рублів на місяць (трохи більше 30 млн євро). Російські та місцеві бойовики, близько 30 тисяч, "обходяться особливо дорого": солдат, залежно від рангу отримує між 90 і 465 євро, стверджує ЗМІ. При цьому, зазначає він, є ще такі витрати як знижка на газ, паливо, продукти харчування та інші, не кажучи вже про озброєння для продовження війни проти України, що додає ще кількасот мільйонів євро на рік.

Те, що путінський уряд фінансує регіон, є доказом триваючого порушення територіальної цілісності України і свідчить про те, що зона східної України, захоплена конфліктом, повністю залежить від Москви. Друге - це те, що путінська Росія абсолютно не зацікавлена у виконанні Мінських угод вересня 2014 року. Російську політику швидше слід розглядати як довгострокову стабілізацію невизнаних міжнародною спільнотою "народних республік" і закріплення їх статусу, укладає Юліан Рьопке.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-