Президентський кандидат відмовився боротися за крісло прем'єра Молдови

Президентський кандидат відмовився боротися за крісло прем'єра Молдови

Укрінформ
Призначений президентом Молдови Ніколае Тімофті кандидат у прем'єр-міністри Іон Педурару відмовився боротися за крісло глави уряду.

Про це він повідомив під час брифінгу у Кишиневі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«У зв'язку з тим, що сьогодні президенту були подані документи про існування парламентської коаліції і про висунення нового кандидата на пост прем'єра, вважаю, що немає жодного сенсу вести подальший діалог з парламентськими партіями. Я порадився з главою держави і вирішив відмовитися від мандата кандидата в прем'єри, звернувшись до президента з проханням анулювати указ про моє призначення», - заявив Педурару.

За його словами, висунутий коаліцією кандидат Павло Філіпп є компромісною фігурою, затвердження якого може сприяти виходу країни з політичної кризи.

Напередодні президент Тімофті підписав указ про призначення кандидатом у прем'єри генсекретаря президентської адміністрації Іона Педурару замість запропонованого раніше коаліцією бізнесмена Влада Плахотнюка.

У п'ятницю вранці представники парламентської коаліції  (55 депутатів) представили президентові Тімофті власного кандидата на пост прем'єр-міністра діючого міністра інформаційних технологій Павла Філіппа.

Якщо президент Тімофті підпише указ про призначення Павла Філіппа кандидатом у прем'єри, впродовж 15 днів кандидат зобов'язаний представити парламенту для затвердження номінальний склад Кабінету міністрів і урядову програму діяльності до 2018 року, а також заручитися підтримкою як мінімум 51 (з 101) депутата парламенту.

Нагадаємо, урядова криза в Молдові спалахнула 29 жовтня минулого року після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрільця.

Згідно з Конституцією, для затвердження уряду необхідні голоси 51 (з 101) депутата парламенту.

Крайній термін затвердження уряду – 29 січня цього року. Якщо кандидатура Павла Філіппа не буде затверджена в парламенті, то президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-