Тімофті не прийняв кандидатуру на пост прем’єра

Тімофті не прийняв кандидатуру на пост прем’єра

Укрінформ
Президент Молдови Ніколае Тімофті відхилив запропоновану Демократичною партією кандидатуру Влада Плахотнюка на посаду прем'єр-міністра.

Про це кореспондента Укрінформу повідомили у прес-службі глави Молдови.

«Використовуючи своє конституційне право оцінювати професійні якості, компетентність, досвід і здібності кандидата на посаду прем'єр-міністра, глава держави інформує парламентську коаліцію і громадську думку про своє рішення відхилити кандидатуру Володимира Плахотнюка на пост прем'єр-міністра», - зазначається у повідомленні.

Президент аргументував своє рішення, посилаючись на положення Конституції і ухвалу Конституційного суду від 2013 року про те, що «будь-який політичний мандат має відповідати високим стандартам професійної етики, а особи, запропоновані на високі керівні посади, не мають бути замішані у корупційних скандалах, оскільки це суперечить принципам правової держави».

Тімофті нагадав при цьому про рішення парламенту від 22 лютого 2013 року, згідно з яким Влад Плахотнюк був знятий з посади першого заступника голови парламенту за «незаконну діяльність, що заплямила імідж законодавчого органу».

Президент Молдови запропонував парламентській більшості до полудня 14 січня запропонувати іншого кандидата на посаду прем'єр-міністра.

Кількома годинами раніше Демократична партія Молдови висунула кандидатом на пост прем'єр-міністра країни свого першого віце-голову бізнесмена Влада Плахотнюка.

Нагадаємо, урядова криза у Молдові спалахнула торік 29 жовтня після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрєльца.

Кандидатом у прем'єри 21 грудня минулого року був призначений колишній глава уряду, бізнесмен  Іон Стурз, проте парламент проігнорував цю пропозицію, оскільки засідання не відбулося через відсутність кворуму.

Згідно з Конституцією, для затвердження уряду необхідні голоси 51 (зі 101) депутата парламенту. У створеній правлячій коаліції, до складу якої увійшли демократи, ліберали, частина депутатів від Ліберально-демократичної партії і представники Соціал-демократичної платформи «За Молдову» (колишні комуністи) 56 мандатів.

Крайній термін затвердження уряду – 29 січня цього року. Інакше президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-