Обама сказав, як саме посилять контроль за зброєю

Обама сказав, як саме посилять контроль за зброєю

Укрінформ
Президент США Барак Обама виступив у вівторок в Білому домі зі зверненням, під час якого оголосив програму дій своєї адміністрації щодо введення додаткових обмежуючих заходів для посилення контролю над продажами вогнепальної зброї.

Промова президента була емоційною й тривала близько 40 хвилин, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми сьогодні зібралися тут не дискутувати про останні масові розстріли, а для того, щоб запобігти появі нових інцидентів", - заявив Обама.

Він нагадав, що багато політичних опонентів звинувачували його в спробах порушити другу поправку до конституції США, яка гарантує право громадян на вільне зберігання та носіння зброї. "Я вивчав конституційне законодавство, і дещо знаю про це, втім я також вірю, що ми можемо знайти шляхи, щоб зменшити насильство зі зброєю відповідно другої поправки", - наголосив Обама.

Він згадав інциденти останніх років з масовою загибеллю людей від вогнепальної зброї у Форті Худ, Бінгемтоні, Аврорі, Оук Крік, Ньютауні, Чарльстоні, Сан-Бернардіно та інших місцях. "Ми створили систему, у якій небезпечні люди можуть грати за іншими правилами", - сказав президент США.

У цьому зв'язку він заявив, що акти виконавчої влади передбачають обмеження на кількох напрямах. "По-перше, всі, хто залучений у бізнесі з продажу вогнепальної зброї, має отримати ліцензію та пройти перевірку, в іншому разі він підлягає кримінальному переслідуванню",- заявив американський президент.

Крім того, за його словами, знизити рівень насильства допоможе перевірка біографій покупців. Планується також посилити контроль дотримання існуючих законів про обмеження обігу зброї, розширити програми виявлення та боротьбі з психіатричними відхиленнями та поглибити дослідження у сфері технологій безпечного використання зброї.

Обама наголосив, що виробники зброї здійснюють значний вплив на Конгрес, втім "вони не можуть утримувати в заручниках американське суспільство".

За законами США, громадяни мають право вільно купувати та зберігати зброю. При цьому діють певні обмеження – в деяких штатах вони є більш суворими, в деяких обіг зброї можна порівнювати з купівлею, наприклад, алкоголю чи цигарок.

В період президентства Обами число нападів у США з використанням зброї збільшилося. Через це він неодноразово заявляв про необхідність посилити контроль за продажами зброї. Втім значний опір таким ініціативам чинить Конгрес США, на який має вплив так зване "збройне лоббі", яке апелює, головним чином, до другої поправки Конституції США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-