Єврокомісія готує перший крок до позбавлення Польщі частини повноважень

Єврокомісія готує перший крок до позбавлення Польщі частини повноважень

Укрінформ
Єврокомісія 13 січня розгляне ситуацію в Польщі у контексті прийняття змін до законів про Конституційний суд і контролю за державними ЗМІ.

Про це заявив у понеділок у Брюсселі речник Єврокомісії Маргарітіс Шінас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це буде ознайомча дискусія, проведення якої з колегіумом Єврокомісарів хоче президент Єврокомісії”, - заявив Шінас.

Він додав, що це буде першим кроком задіяння інструменту щодо позбавлення Польщі низки повноважень у ЄС у відповідності до процедури, визначеної в березні 2014 року.

Шінас повідомив, що Польща наразі не відповіла на два листи віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса у справах щодо функціонування Конституційного суду і закону про ЗМІ Польщі, направлених 23 і 30 грудня.

Згідно з 7-ю статтею Договору про ЄС процедуру обмеження повноважень однієї з країн ЄС у межах Спільноти може ініціювати на Раді ЄС третина країн-членів, Єврокомісія чи Європарламент. Вона передбачає структурований діалог з державою-членом у разі, якщо Єврокомісія вбачає системну небезпеку для верховенства закону. Якщо така країна не реагує на попередження Брюсселя, Комісія ініціює процедуру у зв'язку з порушенням основоположних європейських цінностей, що може призвести навіть до позбавлення права голосу.

У понеділок глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський у коментарі польським ЗМІ висловив занепокоєння тим, що Єврокомісари Тіммерманс і Еттінгер, не маючи достатньо інформації, хибно оцінюють ситуацію в Польщі, що може вплинути на погіршення відносин між Варшавою і Брюсселем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-