Страта шиїтського проповідника збурила Схід і Захід

Страта шиїтського проповідника збурила Схід і Захід

Укрінформ
У кількох країнах світу мусульмани-шиїти вийшли на акції протесту після страти у Саудівській Аравії 47 людей, серед яких був відомий шиїтський проповідник.

Як повідомляє Німецька хвиля, акції протесту пройшли у декількох регіонах Саудівської Аравії та в сусідньому Бахрейні. За словами свідків, у Бахрейні поліція застосувала сльогінний газ для розгону десятків демонстрантів. Вони вийшли на вулиці з портретами страченого проповідника саудівських шиїтів Німра ан-Німра.

В Ірані студенти медресе марширували з портретами ан-Німра містом Кум, повідомляють місцеві ЗМІ. Протести також пройшли в Пакистані і Індії.

Що стосується реакції західних держав, то представники опозиції в Німеччині звинуватили владу Саудівської Аравії, що вони поводяться з власною опозицією - шиїтами - як із терористами "Ісламської держави". Представник партії "зелених" Омід Нуріпур і депутат бундестагу від Лівої партії Севім Дагделен вимагають від уряду ФРН припинити поставляти озброєння Саудівській Аравії і розірвати "стратегічне партнерство" з нею.

Тим часом Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні також розкритикувала страту шиїтського проповідника.

Як зазначається в заяві очільниці європейської дипломатії, страта ан-Німра «має потенціал подальшого розпалювання міжконфесійної напруженості, що вже завдає стільки шкоди для всього регіону».

Нагадаємо, міністерство внутрішніх справ Саудівської Аравії заявило про страту 47 осіб, визнаних "винними в ухваленні радикальної ідеології ісламізму, - "такфиризм", приєднанні до "терористичних організацій" і реалізації різних "злочинних змов". Серед страчених – шиїтський священнослужитель Німр ан-Німр. Він був натхненником антиурядових акцій саудівських шиїтів у 2011 році, виступав проти утисків шиїтів, які становлять 15% населення країни.

Це найбільш масова страта в Саудівській Аравії з 1980 року, коли одночасно були страчені 63 бойовики, які захопили мечеть у місті Мекка.

Фото: ua.korrespondent.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-