Туреччина збила російський Су-24. НАТО провело екстрене засідання

Туреччина збила російський Су-24. НАТО провело екстрене засідання

Оновлюється
Укрінформ
Текстова трансляція щодо інциденту з російським Су-24, який збили турецькі винищувачі. Усе, що треба знати.

UPD Reuters: ВПС Туреччини у вівторок збили російський Су-24 в небі над Сирією, після того, як той порушив турецький повітряний простір.

UPD Al Mayadeen: Другий пілот збитого Туреччиною російського бомбардувальника Су-24 був евакуйований сирійськими військовими.

UPD Медуза: Міністерство оборони РФ підтвердило повідомлення про загибель одного з пілотів бомбардувальника Су-24, збитого турецькими винищувачами на кордоні з Сирією.

UPD Радіо Свобода: РФ підтвердила падіння Мі-8 і смерть свого морпіха у Сирії, які були відправлені у складі пошуково-рятувальної групи для евакуації екіпажу збитого Су-24.

UPD Thomson Reuters: Туреччина доповіла Радбезу Організації Об’єднаних Націй, що збила невизначений літак, який порушив повітряний простір країни, і аргументувала своє право на такі дії.

UPD РИА Новости: Крейсер "Москва", оснащений системою ППО "Форт", займе район поруч з Латакією для посилення протиповітряної оборони.

UPD РИА Новости: Генштаб РФ припиняє військову співпрацю з Туреччиною.

UPD Reuters/CNN: Пілоти зі збитого Су-24 вижили

UPD ТАСС: Росія заявила військовому аташе Туреччини офіційний протест у зв'язку з атакою турецьких винищувачів на російський бомбардувальник Су-24

UPD РИА Новости: Міноборони Росії розглядає дії Туреччини в Сирії, яка збила російський літак Су-24, недружнім актом, повідомило управління прес-служби і інформації військового відомства.

UPD Reuters: Російські пілоти не реагували на десяток попереджень, що літак зіб’ють – військовий речник США.

UPD Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що після інциденту з російським Су-24 скасовує візит до Туреччини/ Він також додав, що МЗС не рекомендує росіянам відвідувати Туреччину.

UPD Вже є реакція ЄС - глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила, що не хоче ескалації між Росією та Туреччиною.

UPD З'явилось фото імовірного пілота російського вертольота.

UPD Daily Beast: сирійські повстанці заявили, що застрелили російського пілота, який катапультувався з літака. Один із повстанців також розповів NBC News, що пілот загинув, коли вони спробували захопити його живим. За даними звітів, обидва пілоти були вбиті повстанцями.

UPD У Твітері виклали відео сирійських повстанців, які збивають російський рятувальний вертоліт. Збили протитанковою ракетою. Вертоліт був на землі.

Повне відео з YouTube:

UPD У Твітер виклали моторошне фото пілота (18+).

UPD Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган скликає безпековий саміт за участю прем’єр-міністра, глави Збройних сил та міністрів. Про це пише CNN Turk.

UPD Сили та підрозділи військ Протиповітряної оборони України перебувають у постійній бойовій готовності та у разі порушення повітряного простору реагуватимуть адекватно: будь-яка ціль, що не реагуватиме, буде знищена. Про це нам повідомив начальник прес-служби Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов.

UPD Збитий у Сирії російський літак Су-24 завдавав превентивних ударів по терористах - вихідцях із РФ. Про це заявив Путін: "Вони (пілоти - ред.) проводили операцію по боротьбі з ІДІЛ, північна Латакія - це гірська частина, де зосереджені бойовики, в основному вихідці з Російської Федерації. У цьому сенсі вони виконували своє пряме завдання превентивних ударів по терористах, які в будь-яку секунду, в будь-який час могли повернутися до Росії".

UPD Російський рятувальний вертоліт був збитий під час пошуку пілотів, котрі катапультувалися з палаючого винищувача після того, як він був збитий сьогодні вранці під час польоту над Сирією. Про це повідомляє Reuters.

«Російський вертоліт, за повідомленнями, піднявся на місці аварії, щоб знайти тих, хто вижив після того, як винищувач був збитий після 10 попереджень за п'ять хвилин», - наводить агентство слова турецького військового чиновника.

UPD Туреччина заявила, що збила Су-24, аби захистити свою суверенну територію.

"Дії зі збиття бойового літака, який порушив повітряний простір Туреччини, не були направлені проти конкретної країни, це був захист суверенної території Туреччини згідно з правилами", - заявив Reuters турецький чиновник.

ПУТІН НАЗВАВ ПАДІННЯ РОСІЙСЬКОГО СУ-24 «УДАРОМ У СПИНУ ВІД ПОСОБНИКІВ ТЕРОРИСТІВ»: "Жодних підстав збивати російський бомбардувальник у Туреччині не було... Це удар, який нам завдали в спину пособники терористів".

UPD Туреччина викликала повіреного у справах Росії в Анкарі Сергія Панова в МЗС.

UPD Глава РНБО Олександр Турчинов заявив, що військово-повітряні сили України в разі порушення українського повітряного простору військовими літаками мають професійно відбити загрозу, як це зробила турецька авіація.

За його словами, турецькі військові виконали свій обов'язок щодо захисту повітряного простору і вчинили так, як повинні діяти відповідні підрозділи будь-якої цивілізованої країни, коли її суверенний простір порушують військові літаки іншої держави.

UPD Віце-спікер Держдуми від «Справедливої Росії» Микола Левич звинуватив Туреччину в зв'язках з «Ісламською державою».

На його думку, у відповідь Росії "необхідно мінімізувати загрозу для наших громадян у Туреччині. Для цього доцільно припинити авіасполучення з цією країною, евакуювати росіян, які перебувають там. Варто також замислитися про негайне відкликання нашого посла РФ з Анкари для консультацій у Москву".

UPD НАТО скликає позачергове засідання через збитий турецькими винищувачами російський літак СУ-24.

UPD На збитому турецькими ВПС російському винищувачі виявлено фіксацію маршруту з радіолокатора, згідно з якою СУ-24 перетинав кордони Туреччини.

UPD Пілот збитого турецькими винищувачами російського Су-24 вбитий. Щодо другого пілота, то його доля поки що невідома, повідомила «Аль-Джазіра».

UPD Сирійські турки захопили одного з пілотів, які встигли катапультуватися зі збитого Туреччиною російського військового літака.

UPD Стало відомо, що пілотів російського СУ-24, який сьогодні збили на кордоні Туреччини та Сирії, 10 разів попереджали про вторгнення у чужий повітряний простір.

UPD Літак, який турецькі ВПС збили на кордоні з Сирією, був російським. Про це повідомляє ТАСС.

«Літак Су-24 російської авіагрупи зазнав аварії на території Сирії, імовірно це сталося в результаті обстрілу з землі. Про це повідомляє Міноборони РФ», - пише агентство.

Ця ж інформація спершу з’явилася у Твітері турецького ресурсу Haberturk TV.

За даними CNN Turk, пілотам вдалося катапультуватися. Репортер видання поінформував, що турки вже схопили одного з пілотів.

В Міноборони РФ заявляють, що літак знаходився на висоті 6000 метрів. Там також стверджують, що літак увесь час перебував лише над територією Сирії.

Прем’єр-міністр Туреччини вже наказав Міністерству закордонних справ провести консультації з НАТО та ООН.

За даними Reuters, СУ-24 збили таки турецькі винищувачі F-16.

UPD Міноборони РФ заявило військовому аташе Туреччини офіційний протест у зв'язку з атакою на російський бомбардувальник Су-24, яку Росія назвала "недружнім актом".

UPD Міністерство закордонних справ Туреччини скликає послів п'яти постійних країн-членів Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй (ООН), щоб поінформувати їх про збитий російський винищувач, повідомляє Reuters з посиланням на офіційне джерело.

UPD Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг за результатами надзвичайного засідання Північноатлантичної ради закликав Туреччину і Росію до спокою і деескалації. Він наголосив, що НАТО солідарний з Туреччиною та підтримує її територіальну цілісність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-