Китай не відступиться від Південно-Китайського моря - МЗС

Китай не відступиться від Південно-Китайського моря - МЗС

Укрінформ
Китай продовжуватиме будівництво військових і цивільних об'єктів на своїх штучних островах у спірному Південно-Китайському морі.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Китаю Лю Женьмінь у неділю на саміті держав Південно-Східної Азії в Малайзії, повідомляє Reuters.

«Створення і підтримання необхідних військових об'єктів це те, що потрібно для цілей національної оборони Китаю і для захисту цих островів і рифів», - сказав Лю Женьмінь.

Він уточнив, що Китай не мілітаризує Південно-Китайське море, а, натомість, планує «розширити і модернізувати» цивільні об'єкти на островах, «щоб краще обслуговувати комерційні кораблі, рибальські човни, щоб допомагати проблемним суднам і надавати більше громадських послуг».

Раніше в листопаді американські бомбардувальники В-52 пролетіли поруч з деякими з островів, даючи Китаю сигнал про намір оскаржувати претензії Пекіна.

«Цього разу США дуже промовисто направили військові кораблі всередину 12-мильної зони штучних островів і рифів Китаю, що виходить за межі свободи судноплавства. Це політична провокація, і її мета полягає в перевірці реакції Китаю», - прокоментував Лю Женьмінь.

Китай, який розглядає майже всю акваторію Південно-Китайського моря як свою суверенну територію, перетворює рифи в архіпелазі Спратлі на штучні острови і будує на деяких з них будівельні аеродроми та інші об’єкти. Це викликало побоювання у Вашингтоні і в усьому регіоні, що Пекін намагається мілітаризувати свої претензії в Південно-Китайському морі.

Президент США Барак Обама в суботу закликав  припинити будівництво штучних островів і наголосив, що Сполучені Штати продовжуватимуть відстоювати свої права на свободу навігації в морі.

В'єтнам, Філіппіни, Малайзія, Тайвань і Бруней також мають територіальні претензії в Південно-Китайському морі.

Фото: theguardian

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-