Кривава п’ятниця у Парижі: кількість жертв зростає

Кривава п’ятниця у Парижі: кількість жертв зростає

Оновлюється
Укрінформ
22.22 Смертоносні напади на Париж змусили французьку владу зачинити двері переважної більшості розважальних та громадських установ для відвідування.

До кінця суботу та в неділю усі вони будуть закриті, повідомили власному кореспонденту Укрінформу в мерії Парижа.

"Окремі шоу та театральні зали залишиться відкритим у суботу, але переважна більшість державних закладів та місць громадського відвідування будуть закриті увечері суботи та у неділю після смертоносних нападів 13 листопада в Парижі", - зазначила представниця паризької мерії.

За її словами, крім того охочі не зможуть потрапити у неділю до муніципальних музеїв і спортивних закладів. На знак жалоби, Ейфелева вежа також буде зачинена для відвідувачів. Вхід до частини історичних місць, зокрема, до відомого цвинтаря Пер-Лашез також буде максимально обмеженим.

"Частина культурних, спортивних та виставкових заходів у французькі столиці скасовано", - додала вона. Зокрема, за словами представниці мерії, скасовано всесвітньовідому виставку Paris Photo – 2015 у Гран-Пале та нову експозицію у музеї Родена.

Разом з тим, міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов заявив, що зачинені відсьогодні усі навчальні заклади відкриються для дітей у понеділок, 16 листопада.

21.50 "Ісламська держава" (ІД) у суботу опублікувала відеозапис без дати, в якому погрожує атакувати Францію, якщо її бомбардувальники продовжать вогонь. Про це повідомляє Reuters.

"Доти, доки ви будете бомбити, ви не будете жити в мирі. Ви навіть боятиметеся вийти в магазин", - сказав терорист із відео.

Медійний підрозділ терористів ІД Al-Hayat Media Center висловив свої підозри через невідомого бойовика, який закликав мусульман Франції продовжувати атаки.

21.00 Внаслідок нападу групи терористів на столицю Франції у п’ятницю загинуло 129 осіб, 352 зазнали поранень, 99 з яких перебувають у критичному стані. Про це у французькій столиці заявив прокурор Парижу Франсуа Молен, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"За останніми даними загинуло 129 осіб, з 352 поранених осіб, 99 осіб досі залишаються у критичному стані", - сказав прокурор.

За його словами, терористи використали для переміщення Парижем чорний автомобіль марки Seat.

Серед жертв теракту громадяни шести іноземних країн.

20.22 У Євросоюзі у понеділок зранку голосять загальноєвропейську хвилину мовчання на вшанування жертв терактів у Парижі. Про це йдеться у спільній заяві лідерів країн-членів та керівників інституцій Європейського Союзу у зв’язку із терактами у Парижі 13 листопада, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Усі європейці запрошуються приєднатися до хвилини мовчання у понеділок зранку на вшанування пам’яті жертв", - заявили європейські лідери.

Наголошується, що ЄС глибоко шокований і скорбить у зв’язку з терактами в Парижі. "Це атаки проти усіх нас. Ми спільно виступимо проти цієї загрози усіма необхідними засобами і безжалісною рішучістю", - запевнили в ЄС.

17.50 Пентагон готовий негайно посилити взаємодію з оборонним відомством Франції у відповідь на теракти в Парижі, що сталися напередодні ввечері. Це, зокрема, обговорили по телефону в суботу міністр оборони США Ештон Картер і його французький колега Жан-Ів Ле Дріан, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Міністр Картер підтвердив прихильність Сполучених Штатів підтримати свого найдавнішого союзника додатковими кроками у відповідь на варварські атаки. Обидва лідери домовилися залишатися в тісному контакті впродовж наступних днів", - зазначається у повідомленні .

17.32 Французьким слідчим вдалося встановити особу одного з смертників, який скоїв теракт у Парижі. Правоохоронці не виключили, що він міг бути громадянином Франції.

Про це інформує телеканал BFM-TV з посиланням на представника правоохоронних органів.

"Одного із нападників, вбитого у ході штурму концертної зали Bataclan, вдалося ідентифікувати за відбитками пальців", - йдеться у повідомленні.

Слідчі також повідомили, що нападники мали досвід ведення бойових дій. "Скоріше за все це бувалі хлопці, на перший погляд, і добре навчені. Свідки описують їх як молодих і впевнених у собі людей", - зазначив співрозмовник телеканалу.

Повідомляється також, що терористи рухалися у машині, зареєстрованій в Бельгії. Національна поліція звернулася до можливих свідків по допомогу.

16.23 Ситуація у Парижі, після шести одночасних терактів у кількох районах французької столиці, залишається напруженою. Вулиці патрулюють поліція та посилені військові наряди у бойових обладунках та зі зброєю напоготові, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Французька влада рекомендувала громадянам не виходити без особливої необхідності на вулиці міста, проте столиця не блокована. Автостанції, аеропорти та залізничні вокзали залишаються відкритими. Магазини та супермаркети працюють, хоча їхніх відвідувачів помітно поменшало. На вулицях Парижа можна зустріти перехожих, хоча їхня кількість є значно меншою, ніж зазвичай. Усі навчальні заклади столиці, школи, коледжі, ліцеї, інститути, а також ринки і музеї сьогодні зачинені.

Представники міської та державної влади зазначили, що вони тримають ситуацію під контролем, проте відкрито заявили, що не знають точної кількості нападників, їхні маршрути та подальші дії, а отже нічого виключати не можуть. Повідомляється, що загалом загинули вісім терористів, сім з яких в результаті самознищення. Особи терористів досі не встановлені.

Керівництво Франції увело в дію комплекс заходів рівня «червоний альфа». Заходи передбачають жорстку координацію спільних дій рятувальних служб, структур цивільної оборони, національного товариства Червоного Хреста та швидкої допомоги. Усі столичні шпиталі, у свою чергу, увели так званий «білий план», що передбачає розгортання в приміщеннях додаткових місць для прийому поранених, мобілізацію медичного персоналу та волонтерів.

16.04 Президент Франції Франсуа Олланд оголосив триденну національну жалобу за жертвами серії терактів, що сталися напередодні у Парижі. Офіційну заяву французького лідера поширив Єлисейський палац, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Мої дорогі співвітчизники, те, що сталося вчора у Парижі і Сен-Дені неподалік від «Stade de France» є актом війни та обличчям війни, країна має прийняти відповідні рішення. Я підписав указ про оголошення національної жалоби упродовж трьох днів», - йдеться у документі.

Разом з тим, у заяві не уточнюється, з якої саме дати вона вводиться.

14.41 Французька поліція знайшла в одного із загиблих смертників сирійський паспорт. Про це повідомляє французький телеканал BFM-TV з посиланням на представника правоохоронних органів.

«Сирійські паспорт знайдено на тілі одного з терористів-смертників поблизу паризького стадіону», - повідомляє телеканал. Водночас кілька свідків розстрілу у нічному клубі «Bataclan» на бульварі Вольтера у Парижі повідомили правоохоронцям, що нападники вільно спілкувалися між собою французькою мовою без акценту.

13.52 Найбільше французів загинуло від розстрілу відвідувачів концерту американської рок-групи Eagles of Death Metal у клубі «Bataclan» на бульварі Вольтера у Парижі, повідомили у МВС Франції.

«Найбільша кількість жертв терактів, щонайменше 82 особи, зафіксована у клубі «Bataclan» на бульварі Вольтера (одинадцятий район, на сході столиці). Кілька озброєних чоловіків увірвалися до концертної зали під час виступу групи Eagles of Death Metal і відкрили вогонь з автоматичної зброї», - сказав представник МВС Франції.

Момент нападу та спроби відвідувачів врятуватися зняв на телефон журналіст французького видання Le Monde Даніель Пенні (Daniel Psenny) близько 23:00 за Києвом. Виявилося, що свідок трагедії мешкав у квартирі напроти клубу «Bataclan». Жахливі кадри зафіксували людей, що рятуючись, змушені були ховатися за зовнішніми стінами клубу, вистрибувати та висіти у вікнах. На фоні пострілів та криків, люди намагалися допомогти пораненим та вагітній жінці.

13.49 Терористичне угруповання "Ісламська Держава" (ІДІЛ) взяла на себе відповідальність за терористичні атаки у Парижі у ніч на 14 листопада.

Про це повідомляє Reuters.

"Бійці застібнули пояси смертників і з кулеметами у руках здійснили атаки в різних місцях у центрі столиці, які були попередньо ретельно вивчені", - йдеться в офіційній заяві терористів "ІДІЛ".

13.31 За терактами у Парижі стоять бойовики "Ісламської держави", заявив Президент Франції Франсуа Олланд після завершення засідання Ради оборони, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Теракти у Франції скоїли бойовики "Ісламської держави", - пепеконаний він.

13.07 Кількість жертв серії терактів у Парижі становить 128 осіб, 250 людей отримали поранення різного ступеню, 99 з них перебувають у критичному стані. Про це повідомляє французький телеканал BFM-TV.

«Кількість жертв терактів, скоєних у п'ятницю ввечері в Парижі, досягла 128 осіб, ще 250 отримали поранення, 99 з них перебувають у критичному стані», - йдеться у повідомленні.

12.41 Президент Франції Франсуа Олланд пообіцяв вести проти терористів "безжальну боротьбу".

"Ми вестимемо боротьбу, вона буде безжалісною, тому що коли терористи здатні на такі звірства, вони повинні бути впевнені, що опиняться перед рішучою Францією, єдиною Францією, згуртованою Францією, Францією, що не дозволить себе уразити, Хоча сьогодні вона висловлює нескінченні емоції у зв’язку з цією драмою і трагедією, яка є мерзенною, бо це є варварство", - йдеться у заяві Олланда, поширеній Єлисейським палацом, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За його словами Олланд, внаслідок серії терактів у Парижі є багато поранених, "серйозно поранених, вражених шоком, шоком того, що вони побачили".

"Сили безпеки знову змушені були втрутитися у вкрай надзвичайні умови і знищити терористів, які знаходилися в певному місці неподалік", - підкреслив він.

12.36 Євросоюз вимагатиме, щоб світові лідери на зустрічі G20 в Анталії відреагували на загрози екстремістського тероризму. На цьому наголосив президент Європейської ради Дональд Туск у своєму листі Президенту Франції Франсуа Олланду у зв’язку з терактами, скоєними напередодні у Парижі.

«Ми зробимо усе можливе на європейському рівні, щоб Франція була безпечною. І ми забезпечимо спроможність антитерористичної стратегії Європи протистояти подальшим викликам», - заявив Туск.

За словами європейського лідера, сьогодні Франція стоїть на лінії фронту проти тероризму, і вона не залишається на одинці у цьому, маючи підтримку європейців та людей з усього вільного світу.

12.08 Очевидці вибухів біля стадіону Stade de France викладають в Мережу відео з місця подій. На них видно, як біля епіцентрів вибуху носяться поліцейські машини і тут же лунає черговий вибух.

Ще одна жінка, яка прийшла на матч Франція — Німеччина, показала паніку, яка виникла на стадіоні після вибухів.

11.52 Поліція Баварії затримала чоловіка, якого підозрює до причетності до теракту в Парижі. Про це повідомляє радіостанція Bayerischer Rundfunk. 

"Поліцейські міста Розенхайм кілька днів тому затримали вихідця з Чорногорії, який імовірно належить до кола вбивць у Парижі", - йдеться у повідомленні.

Підозрюваного, якому 51 рік, затримали під час перевірки його автомобіля VW - Golf на шосе Зальцбург-Мюнхен. У його машині, яка прямувала в Париж, був виявлений тайник, в якому той перевозив вогнепальну зброю з боєприпасами й кілька кг тротилу.

Цей чоловік раніше не потрапляв у поле зору поліції.

11.39 Фахівці американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor склали карту терактів, скоєних 13 листопада в Парижі.

11.16 Рада Європи висловила підтримку Франції, її керівництву та народові у зв’язку з терактами, що сталися у п’ятницю і забрали життя понад 150 осіб. Про це йдеться в офіційній заяві генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, яка є у розпорядженні Укрінформу.«Вражений жахливими нападами в Парижі минулої ночі. Висловлюю нашу солідарність, сьогодні ми подумки з народом Франції і з президентом Олландом», - йдеться у документі. Раніше співчуття та слова підтримки Франції висловила низка лідерів держав, у т.ч. Президент та Прем’єр-міністр України.

10.44 Франція після уведення прикордонного та митного контролю не припиняла повітряного, наземного та морського сполучення. Про це йдеться в офіційній заяві МЗС Франції, яка є у розпорядженні Укрінформу.

«Президент Республіки прийняв рішення негайно запровадити систематичний контроль в пунктах в'їзду в країну. Перевірки здійснюватимуться у пропускних пунктах на автошляхах, на залізничному, морському та повітряному транспорті. При цьому сполучення не припинене», - йдеться у документі.

В МЗС також додали, що усі аеропорти, автобусні  та залізничні вокзали продовжують працювати у посиленому режимі. Згідно з інформацією паризької мерії, у столиці припинена робота п’яти ліній метро з 14.

09.56 Серед жертв терактів у Парижі українців немає. Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили в посольстві України у Франції.

"За попередньою інформацією, українців серед жертв терактів у французькій столиці немає. Посольство продовжує з’ясовувати ситуацію з місць трагедії", - зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, представники українського посольства перебувають у тісному контакті з французькою владою. Посольство також відкрило "гарячу" телефонну лінію, на яку українці можуть повідомити інформацію про ситуацію. Зателефонувати можна за телефоном у Києві: +38 (044) 238-16-57, +38 (044) 238-17-77. В Посольстві України у Франції також працює цілодобова гаряча лінія: +33 (0) 143-060-737.

У зв’язку з уведеним надзвичайним станом посольство припинило роботу української школи, яка працювала щосуботи в Українському культурно-інформаційному центрі у Парижі.

09.25 Кількість жертв унаслідок серії нічних терактів у столиці Франції зросла до 153 осіб. З них 112 загинули в концертному залі театру Bataclan. Про це повідомляє CNN з посиланням на французьких чиновників.

За даними Le Figaro, в результаті шести терактів у Франції, що сталися майже одночасно, загинули 126 людей, понад 200 отримали поранення.

Найкривавіший із них - у концертному залі Bataclan. Під час виступу відомої американської рок-групи Eagles of Death Metal там розпочалася стрілянина. Частина глядачів встигла залишити приміщення, багатьох було взято в заручники. У концертному залі перебували 1,5 тис. глядачів.

За кілька годин під час штурму чотири нападники були вбиті, але ймовірно трьом із них вдалося активувати вибухові пояси.

За даними поліції 18 людей загинули біля бару Belle Equipe на вулиці de Charonne, ще п’ятеро були вбиті в ресторані La Casa Nostra на вулиці de la Fontaine.

Крім того, 12 людей загинули під час стрілянини біля двох ресторанів на вулиці Alibert, ще четверо загинули в районі стадіону Stade de France.

Серед поранених 83 людини знаходяться у важкому стані, ще 132 отримали поранення різного ступеню важкості.

08.10 В повідомленнях французької поліції йдеться про 8 загиблих, ідентифікованих як терористи. Про це пише LePoint з посиланням на джерело близьке до розслідування.

Такі дані грунтуються на висновках поліції станом на 4.30 середи, коли всі осередки терактів були досліджені. З цих 8 осіб семеро підірвали себе за допомогою вибухівки, ще один був застрелений поліцією.

Як повідомляється, в концертному залі Bataclan, де було найбільше жертв серед французів, загинули четверо терористів – троє підірвали себе самі, ще одного застрелили бійці спецслужб.

На стадіоні Stade de France, де теракт стався в присутності президента Франції Олланда та глави МЗС Штайнмайєра, підірвали себе три терористи-смертники. Ще один смертник вчинив вибух на бульварі Вольтера.

05.51 Французька влада підтвердила інформацію, що на трьох з чотирьох терористів, які вчинили теракт поблизу театру Bataclan, були пояси шахідів. Про це у Парижі заявив представник паризької префектури, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Чотири нападники Bataclan загинули, троє з них - в результаті активації своїх поясів з вибухівкою", - сказав він.

05.27 Рада міністрів, скликана президентом Франції, запровадила надзвичайні заходи безпеки, цілу низку заборон та мобілізацію 1500 військовослужбовців. Про це йдеться у заяві Єлисейського палацу, яка є у розпорядженні Укрінформу.

"Рада міністрів Французької Республіки, провела екстрену нараду, заслухала  доповіді прем'єр-міністра, міністрів внутрішніх справ, юстиції та ухвалила указ про оголошення надзвичайного стану. Він набуває чинності негайно по всій території метрополії і на Корсиці. Положення указу дозволяють заборону переміщення людей та запровадження зон охорони та безпеки", - зазначається в документі.

Крім того, іншим указом Ради міністрів посилені заходи в усіх містах Паризького регіону. "Уведено в дію положення, які дозволяють арешт будь-якої особи, чия діяльність є небезпечною, тимчасового закриття театрів і конференц-залів, здача зброї і дозвіл на здійснення розшукових дій", - йдеться у документі.

Президент Республіки вирішив негайно відновити прикордонний та митний контроль. "Усі навчальні заклади Паризького регіону мають бути закриті у суботу 14 листопада, усі шкільні екскурсії скасовані", - наголошується в указі. Особливий стан також уводиться в столичних лікарнях та госпіталях, згідно з положеннями "Білого плану" (комплекс заходів для медичних закладів у випадку надзвичайних подій).

Міністерствам закордонних справ та міжнародного розвитку, юстиції та охорони здоров'я, у співпраці з префектурою поліції доручається надавати екстрену допомогу усім жертвам терактів, зазначили в Єлисейському палаці. "Рада оборони Франції скликається на 10:00 (за Києвом). Крім того, з метою запобігання можливим терактам влада вирішила додатково мобілізувати 1,5 тис військовослужбовців", - йдеться у документі.

05.07 Прокуратура Парижа порушила кримінальну справу у зв’язку з серією терактів у французькій столиці. Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

"Згідно останніх даних, у результаті терактів у Парижі загинуло щонайменше 120 осіб. Правоохоронці знищили в концертному залі Bataclan чотирьох терористів", - повідомили представники префектури Парижа.

Французька влада мобілізувала 1500 правоохоронців. Вулиці Парижа патрулюють посилені наряди поліції та жандармів. Крім того, влада скасувала усі масові заходи у столиці.

04.51 Президент Франції Франсуа Олланд скликав на надзвичайне засідання Раду оборони країни. Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у Єлисейському палаці.

"Президент Республіки скликає надзвичайне засідання Ради оборони Франції", - зазначив співрозмовник агентства.

Тим часом політична еліта країни висловила підтримку владі у боротьбі з тероризмом.

Зокрема, Французька рада мусульман (CFCM) засудила теракти.

Голова Національних зборів Франції Клод Бартолон закликав громадян до національної єдності.

Один з лідерів опозиційної партії "Республіканці" Ален Жюппе висловив рішучість "вести війну" проти терору.

Політична рада Соціалістичної партії Франції оголосила припинення передвиборчої кампанії.

04.28 У паризькій концертній залі Bataclan, захопленій терористами, загинуло 70 осіб. Про це журналістам повідомив представник рятувальних служб міста.

Під час захоплення зали там відбувався концерт американської рок-групи Eagles of Death Metal. Про долю музикантів наразі не повідомляється. Свідки кажуть, що у захопленні брали участь 4-6 терористів, озброєних автоматичною зброєю.

Поліція провела спецоперацію в Bataclan, внаслідок якої загинули троє терористів, але іншим вдалося втекти.

Підтверджуються дані про те, що відбулося шість скоординованих терактів у різних місцях Парижа, внаслідок яких загинули від 120 до 160 людей і ще кілька десятків - поранені.

Арештований один з терористів, він назвав себе членом "Ісламської держави" і повідомив, що в терактах взяли участь ще троє бойовиків Ісламської держави з Сирії. За словами очевидців, яким вдалося втекти із залу Bataclan, нападники не приховували свої обличчя і стріляли без розбору в натовп, кричали "це вам за Сирію".

02.37 Президент Франції Франсуа Олланд скасував візит до Туреччини для участі у саміті "Великої двадцятки". Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили в Єлисейському палаці.

"Президент Республіки прийняв рішення відмовитися від участі у саміті G20 у Туреччині", - сказав співрозмовник з президентської адміністрації.

01.32 Президент Франції Франсуа Олланд прийняв рішення закрити кордони країни, щоб уникнути терактів. Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили в Єлисейському палаці.

"Президент Республіки прийняв рішення закрити усі кордони, у зв’язку з терористичною загрозою", - зазначили у Єлисейському палаці.

Французька влада також вирішила оголосити надзвичайний стан у Парижі.

01.07 В Парижі відбулася серія терактів. За попередніми даними, жертвами терактів стали десятки людей. Зі стадіону евакуювали президента країни. Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Орієнтовно, три вибухи сталися поблизу столичного стадіону Stade de France на півночі столиці. Вибухи пролунали під час товариської зустрічі збірних з футболу між Францією і Німеччиною, де був присутній президент Франції Франсуа Олланд.

За інформацією місцевих ЗМІ, президента одразу евакуювали з стадіону. Згідно з попередньою інформацією, теракт скоїв смертник.

Крім теракту на стадіоні, невідомі відкрили вогонь по відвідувачах одного з столичних ресторанів неподалік каналу Сен-Мартен. Нападники також захопили заручників. За офіційними даними, загинуло близько 20 осіб, у заручниках у терористів знаходяться 60 осіб.

Повідомляється також про стрілянину та жертв у третьому місці французької столиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-