Французькі експерти: на борту А321 могла вибухнути бомба

Французькі експерти: на борту А321 могла вибухнути бомба

Укрінформ
Поки російська та єгипетська влада відмовляються коментувати офіційні версії авіакатастрофи пасажирського літака А321 над Синайським півостровом, французькі експерти вважають найбільш достовірною версію умисної детонації вибухового пристрою на борту лайнера.

Таку версію французьких фахівців оприлюднило видання L’Express, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Через дві доби після трагічної авіакатастрофи російського Airbus над Синайським півостровом, Єгипту її причини досі залишаються невідомими. Але (французькі) експерти вважають найбільш достовірною версію теракту після оприлюднення заяви «Ісламської держави» та попереднього аналізу решток літака», - зазначає видання.

ЗМІ нагадало, що попри те, що «чорні скриньки» знайдені, єгипетська і російська влади відтягують момент оприлюднення будь-яких причини авіакатастрофи, водночас, російська компанія Metrojet, яка є власником літака, що розбився, пояснює катастрофу «зовнішнім впливом».

Разом із тим, французькі фахівці з питань тероризму на Близькому Сході закликають обидві країни всерйоз розглядати версію умисної детонації вибухового пристрою на борту лайнера.

Зокрема, на думку сходознавця Матьє Гідера, усім варто було би звернути увагу на заяву єгипетської філії ІД, поширену через Твіттер, у якій бойовики зазначили, що «вони санкціонували» цю катастрофу, при цьому не уточнюючи, яким саме чином.

«Ісламська держава ніколи раніше не стверджувала про дії, у яких вона не брала участі. Вона дбає про свій авторитет», - зазначив фахівець, додавши, що якщо завтра ІД викриють у брехні, то це одразу використають урядові сили, і жоден бойовик не приєднається до цього угруповання.

За його словами, усі акти, оприлюднені у Твіттері, були скоєні ІД. «Це перевірено», - сказав він. Інший фахівець, Ромен Кайе, зазначив, що заява ІД була перекладена кількома іноземними мовами, що надає ще більшої ваги версії.

Крім того, експерти вказують на мотиви ІД щодо скоєння теракту. «ІД мала багато причин вчинити так. У своєму посланні, терористична організація назвала це актом помсти за військову інтервенцію Росії в Сирії проти мусульман. Крім того, Єгипет є єдиною арабською країною, яка публічно підтримала вторгнення», - зазначили вони.

Фахівець із питань джихаду Девід Томсон, на свою чергу, вказує ще на одну деталь на можливий теракт. Зокрема, він нагадав, що серед бойовиків ІД багато (за даними Центру антитерору СНД – до 2 тис) етнічних вихідців з РФ, які могли проникнути на борт літака і підготувати його вибух. Крім того, Томсон звертає увагу на низький контроль умов безпеки у єгипетських аеропортах.

На думку фахівця з авіації Мішеля Полако, версію щодо теракту зміцнює локація решток пасажирського лайнера.

«Розпад у повітрі, що спричинив таку кількість уламків, які видно на зображенні, наштовхує тільки на одну думку – серйозне ушкодження конструкції літака», - сказав фахівець, додавши, що вибух на борту є більш імовірною гіпотезою, ніж технічні проблеми. Крім того, за його словами, інші експерти з ІД стверджують, що на озброєнні бойовиків немає ракет класу земля-повітря, які можуть піднятися на висоту вище 8 тис. футів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-