Арктичні держави домовилися про спільну берегову охорону – ЗМІ

Арктичні держави домовилися про спільну берегову охорону – ЗМІ

Укрінформ
Усі 8 країн, що мають вихід до Арктики, наступного тижня укладуть історичну угоду щодо спільної роботи берегових охорон у регіоні.

Про це у статті для The Canadian Post пише Боб Вебер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Канаді.

Угода передбачатиме створення Форуму арктичної берегової охорони, що надасть реального сенсу попереднім договорам щодо пошукових та рятувальних операцій, і стане значним кроком уперед в міжнародному співробітництві. «Форум стане організацією, орієнтованою на результат, що посилить морську співпрацю та координацію у Арктиці. Запит на його створення виник із клопотань країн-членів Арктичної ради щодо зростаючих потреб у гарантуванні безпеки арктичних вод», - йдеться у відповіді Берегової охорони США на запит Вебера.

За словами представника уряду Канади, в рамках форуму також обговорюватимуться питання реагування на надзвичайні ситуації.

Автор стверджує, що остаточні договори про створення Форуму мали бути підписані у Канаді ще в березні 2014 року, втім переговори були відкладені через відмову уряду Харпера допустити до них Росію. «Офіс прем’єра наполіг на тому, щоб Росію не запрошували через її дії в Україні. Втім, союзники Канади були невдоволені цією відмовою», - сказав присутній при переговорах дослідник із Карлетонського університету Джон Хігінботам.

Росіян допустили до переговорів лише після того, як верховенство у Арктичній раді набули США.

Остаточна угода буде підписана наприкінці наступного тижня представниками Канади, США, Росії, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії та Швеції.

Автор наголошує, що зазвичай берегова охорона є частиною Збройних сил, тож нова організація надасть можливість високопосадовим офіцерам різних країн проводити регулярні зустрічі. «Це створить ще один канал комунікації, особливо між США та РФ. Угода є частиною ширшої американсько-російської стратегії збереження», - пояснив професор міжнародного права Майкл Баєрс.

Автор підкреслює, що новий Форум буде відділений від Арктичної ради – головної міжнародної дипломатичної організації щодо питань півночі. Втім, очолювати Форум представники країн будуть на ротаційній основі, так само, як і Арктичну раду, в якій нині головує США. Зустрічатися ж голови берегових охорон країн-членів нової організації будуть щорічно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-