Сьогодні Україну можуть обрати членом Радбезу ООН

Сьогодні Україну можуть обрати членом Радбезу ООН

Укрінформ
Генеральна Асамблея ООН у четвер проведе голосування, обираючи п'ять непостійних членів Ради Безпеки Організації на 2016-2017 роки.

Серед претендентів на членство визначена і Україна, передає власний кореспондент Укрінформу.

Початок процедури голосування Генасамблеї запланований на 10-ту годину ранку (17-та за Києвом). Країни-члени Організації – усього їх 193 – шляхом таємного голосування мають обрати претендентів, представлених у переліку кандидатів за регіональними групами.

Варто зауважити, що Україна є єдиним кандидатом у Групі європейських та інших держав. Втім вона буде вважатися обраною, якщо її підтримають дві третини країн-членів ООН.

Згідно з правилами процедури Генеральної Асамблеї, під час виборів непостійних членів Ради Безпеки "належна увага приділяється, головним чином і в першу чергу, ступеню участі членів ООН у підтримці міжнародного миру й безпеки, а також у досягненні інших цілей Організації та справедливому географічному розподілу".

Як зазначив напередодні з цього приводу глава українського МЗС Павло Клімкін, Україна відповідає визначеним вимогам.

За його словами, Україна завжди докладала значних зусиль для підтримання міжнародної безпеки та миру, й упродовж десятків років була найбільшим європейським контрибутором операцій ООН зі збереження миру.

Як повідомляв Укрінформ, в передвиборчий період в ООН існує процедура, коли кожна країна-кандидат заручається підтримкою з боку інших членів Організації. Це може бути оформлено у письмовій формі, або усно. Як зазначив раніше в коментарі агентству постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв, "письмових підтримок у нас вже достатньо, крім того маємо усні. Ми абсолютно розраховуємо на гарну якість (голосування - ред.)".

Результати мають бути оприлюднені в той же день, за практикою, впродовж однієї години після початку процедури.

Як зазначено на офіційному сайті Організації, із зали засідання Генеральної Асамблеї ООН вестиметься пряма трансляція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-