Російський посол у Польщі захищає останню згадку про Сталіна

Російський посол у Польщі захищає останню згадку про Сталіна

Укрінформ
Посол Росії в Польщі Сергій Андреєв висловився проти демонтажу в місті Цибінка на заході країни барельєфа Йосифа Сталіна – останнього меморіального знаку радянському диктатору на території Польщі.

Про це йдеться в інтерв’ю російського дипломата для TVN24, яке телеканал оприлюднив повністю у відповідь на звинувачення посольства Росії в Польщі у маніпулятивному використанні цитат дипломата і вириванні окремих фраз із загального контексту.

"На мою думку, особливо у нинішніх обставинах це (демонтувати барельєф Сталіна. - Ред.) непотрібно робити", - заявив Андреєв.

На аргументи, що Сталін особисто відповідає за смерть мільйонів людей як у Польщі, так і в країнах СРСР, зокрема за Голодомор в Україні, Андреєв відповів, що це неправда.

"Що стосується голодомору, то це не є політичні репресії, і такі твердження є спекуляціями", - заявив посол РФ в Польщі.

Він додав, що на Сталіна можна покласти відповідальність за смерть розстріляних 668 тис. людей у період з 1934-го по 1953 роки, однак не кількох мільйонів.

На його переконання, у Польщі не слід також усувати з радянських монументів серпи і молоти, оскільки це є історією.

Нагадаємо, що у Польщі свідоме пропагування і демонстрація у публічному просторі символів тоталітаризму, зокрема і радянських - серпа і молота, радянської зірки - переслідується законом.

Раніше Росія негативно відреагувала на демонтаж у місті Пенєнжно на північному сході Польщі погруддя радянського генерала Івана Черняховського, викликавши "на килим" посла РП у Москві Катажину Пелчинську-Наленч. За кілька днів до МЗС Польщі був викликаний посол РФ, зокрема, за слова щодо співвідповідальності Польщі за початок Другої світової війни. Він також відкинув твердження, що введення радянських військ на територію Польщі 17 вересня 1939 року було агресією.

Фото: www.polradio.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-