Франція поверне за містралі не більше мільярда євро – експерти

Франція поверне за містралі не більше мільярда євро – експерти

Укрінформ
Вартість відшкодування Францією російських збитків за непередані містралі не перевищуватиме 1 мільярд євро.

Про це повідомили французькі експерти організатори проекту «Ні містралям для Путіна» Бернар Грюа (Париж) та Дімітрій Альбі (Дублін), передає кореспондент Укрінформу.

«Остаточна сума повернення РФ коштів за містралі може коливатися від 951 млн до 1,051 млрд євро за вирахуванням витрат за передані технології та підготовку персоналу», - зазначають вони.

До їхніх оцінок приєднується й інший французький експерт Жан-Домінік Мерше. Згідно з укладеною угодою, термін врегулювання питання щодо передачі містралів Росії спливає 16 травня, після чого одна із сторін матиме можливість звертатися до арбітражного суду у Швейцарії. У разі непостачання, Франція повинна повернути Росії вже сплачену суму 890 млн євро. «До цієї суми сторони можуть додати суму штрафних санкцій у зв’язку із затримкою передачі кораблів, яка не повинна перевищувати 5% від загальної суми контракту, що становить близько 55 млн євро», - зазначив він.

Водночас французька сторона вимагатиме компенсації за вже передані технології та навчання російського персоналу на верфях у Санкт-Петербурзі. Експерти називають 90 і 39 млн євро відповідно. Крім того, вони не виключають збільшення цих сум у зв'язку з форс-мажором залежно від точної інтерпретації цього терміну. Таким чином, остаточна сума повернення РФ коштів може коливатися від 951 млн до 1,051 млрд євро з вирахуванням 129 млн євро за технологію та підготовку персоналу.

Читайте також: З містралями нічого не змінилося, Росія їх не отримає – Фабіус

Британське видання The Times (http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article4420539.ece) повідомило, що Париж через дії Москви в Україні має намір відшкодувати Росії 1 мільярд фунтів (1,5 млрд євро) коштів, сплачених за будівництво двох військових кораблів.

Нагадаємо, у середу, 22 квітня під час спільної з президентом України прес-конференції президент Франції Франсуа Олланд заявив, що якщо кораблі не будуть передані Росії, у Франції немає іншого вибору, окрім як відшкодувати Росії збитки. Це питання він обіцяв обговорити сьогодні під час свого візиту до Вірменії. В Єревані Олланд планував зустрітися з Путіним і обговорити «гіпотези» з цього питання.

Контракт на передачу двох військових кораблів типу «містраль» між російським «Рособоронекспортом» та французькою компанією DCNS був підписаний ще у 2011 році. Загальна сума контракту становить 1,2 мільярда євро. Французькі експерти оцінюють щомісячне утримання та технічне обслуговування двох містралів на рівні 5 млн євро або 60  млн євро на рік. Зокрема, таку думку ще у лютому висловлював військовий експерт Жан-Домінік Мерше. Згідно з його інформацією, ці кошти покриваються за рахунок бюджету французької військово-морської групи компаній DCNS або уряду Франції. Крім того, французько-російський контракт застрахований, тому усі відшкодування, пов’язані з припиненням його дії здійснюватимуться за кошти страхової компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-