Містраль «Владивосток» перемістили до виходу з порту

Містраль «Владивосток» перемістили до виходу з порту

Укрінформ
Французька влада вирішила перемістити вертольотоносець «Владивосток» до доку «Луї Жюбер», який розташований на виході з порту Сен-Назера.

Як повідомив власному кореспонденту Укрінформу французький активіст, один з авторів проекту «Ні «Містралям» для Путіна!» Бернар Грюа, це може означати або підготовку до виходу, або посилення заходів безпеки.

«Владивосток» вночі був переміщений з бухти суднобудівної компанії STX Пеное (Penhoet) у Сен Назері до доку «Луї Жюбер», - зазначив він.

На його думку, такі маневри можуть означати або підготовку до виходу з порту Сен-Назера, або посилення заходів безпеки Містралю у зв'язку з піратськими діями російської сторони, яка у понеділок намагалася встановити контроль над кораблем. Бернар Грюа нагадав, що відповідно до інформації, поширеної офіційним сайтом порту Нант-Сен-Назер, вихід «Владивостока» з Франції був призначений на 21 листопада. Крім того, у розмові з ним три російські інструктори місяць тому підтвердили усно, що відхід вертольотоносця відбудеться до 28 листопада. «Ця інформація співвідноситься з тиском з боку російської влади, у т.ч. через ЗМІ, який з наближенням грудня стає все сильнішим», - зазначив Грюа. За словами активіста, док «Луї Жюбер», який ще називають «Норманський док», знаходиться у підпорядкуванні не керівництва STX, а адміністрації порту Сен-Назер.

Читайте також: Другий «Містраль» вночі залишив док

Інформацію французького активіста також підтверджують дані системи ідентифікації суден MarineTraffic. Згідно з останньою інформацією, «Владивосток» перебуває у доці «Луї Жюбер» порту Сен-Назер - останній перешкоді на шляху виходу у відкрите море.

Водночас інший активіст проекту «Ні «Містралям» для Путіна!» Дімітрі Альбі вважає, що французький уряд чудово знає про ризики, пов'язані з можливим захопленням або викраденням корабля росіянами, і тому напевно вжив адекватних заходів. Активіст нагадав історію з ізраїльськими катерами, які у 1965 році почала виготовляти Франція. Однак після запровадження ембарго на постачання зброї Ізраїлю у 1967 році у зв'язку з арабсько-ізраїльською війною Шарль де Голль вирішив призупинити постачання катерів, що виготовлялися на верфях Шербура. Під час дії ембарго ізраїльським спецслужбам вдалося за допомогою своєї агентури викрасти два ракетні катери, які дісталися Ізраїлю. «Безпека довкола вертольотоносця була посилена після того, як у понеділок росіяни вчинили акт піратства, маніпулюючи ідентифікаційними кодами «Владивостока», - зазначив  Альбі.

Читайте також: Франція «досить творчо» відмовляє Росії у містралях - Клімкін

Нагадаємо, французька влада побоюється, що російські моряки можуть встановити контроль над вертольотоносцем «Владивосток» і залишити на ньому Францію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-