Енергокомпанії ЄС можуть наполягати на подальшому зниженні цін

Енергокомпанії ЄС можуть наполягати на подальшому зниженні цін "Газпромом" - Fitch

Укрінформ
Переговори з "Газпромом" про перегляд цін на поставки російського газу приведуть до зменшення збитків енергетичних компаній ЄС, тому вони можуть і повинні наполягати на подальшому зниженні цін російського монополіста

Переговори з "Газпромом" про перегляд цін на поставки російського газу приведуть до зменшення збитків енергетичних компаній ЄС, тому вони можуть і повинні наполягати на подальшому зниженні цін російського монополіста.

Про це говориться у заяві міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

"Тиск на "Газпром" щодо зниження цін на газ, ймовірно, збережеться. Ще один раунд переговорів може бути тривалим і складним, але неминучий", - вважають в агентстві.

Fitch нагадує, що останньою серед великих європейських енергетичних корпорацій переговори про перегляд цін завершила польська компанія PGNiG.

"Докладна інформація про рівні знижок, наданих PGNiG, не розголошується, але за повідомленнями у ЗМІ, вони становлять приблизно 10-15%. Цього може бути недостатньо для усунення розриву між європейськими спотовими цінами на газ (ціни, за якими він продається у цей час на умовах негайної поставки - ред.) і цінами на газ, прив'язаними до нафти, у довгострокових контрактах з "Газпромом", - говориться у заяві.

Аналогічні переговори вже провели компанії E. ON у Німеччині та Eni в Італії, а також компанія Gaz de France у Франції, Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) у Словаччині та OMV в Австрії. Econgas, дочірня структура OMV, і SPP змогли домовитися про більш сприятливі ціни на газ з "Газпромом" наприкінці 2011 - початку 2012 року.

При цьому Fitch визнає, що "Газпром" протягом тривалого часу протистоїть включенню спотового компонента у свої контракти про довгострокові поставки. Аналітики вважають, що перегляд газових контрактів з найбільшими європейськими енергетичними компаніями можна розглядати як крок у цьому напрямі.

Ігор Соловей, МОСКВА. 9 листопада 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-