Суд у Гаазі дав екс-лідеру конголезьких повстанців 14 років

Суд у Гаазі дав екс-лідеру конголезьких повстанців 14 років

Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд (МУС) в Гаазі у вівторок ухвалив перший в своїй історії вирок, засудивши колишнього лідера конголезьких повстанців Томаса Лубангу до 14 років ув'язнення за вербування дітей-солдат

Міжнародний кримінальний суд (МУС) в Гаазі у вівторок ухвалив перший в своїй історії вирок, засудивши колишнього лідера конголезьких повстанців Томаса Лубангу до 14 років ув'язнення за вербування дітей-солдат.

Про це повідомляє Reuters.

"Конголезький лідер повстанців Томас Лубанга Дийло став першою особою, осудженою Міжнародним кримінальним судом у вівторок, коли судді дали йому 14 років ув'язнення за вербування дітей в солдати", - зазначається в повідомленні.

У березні 51-річний екс-командир повстанського "Союзу конголезьких патріотів", що діяв в Демократичній Республіці Конго (ДРК), був обвинувачений у вербуванні дітей-солдат і використанні їх в бойових діях.

Т. Лубанге інкримінувався насильний набір у свої воєнізовані підрозділи підлітків молодше від 15 років, активне залучення їх до бойових дій та інші військові злочини.

Згідно з обвинуваченням, вербування дітей відбувалося в період з вересня 2002 року по серпень 2003 року в конголезькому регіоні Ітурі. Там, очолюване Лубангою воєнізоване угруповання народу хема проводило широкомасштабні військові операції проти представників етнічної групи ленду.

Визнано, що Т. Лубанга особисто контролював і координував процес вербування підлітків, що йшов на систематичній основі і з великим розмахом.

У ході процесу екс-лідер конголезьких повстанців не визнав свою провину ні за жодним з пунктів обвинувачення. Адвокати Т. Лубанги звинувачують слідство в тому, що докази у справі були сфабриковані, а свідки, що виступали на стороні обвинувачення, були підкуплені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-