Зеленський і Трюдо ухвалили спільну декларацію

Зеленський і Трюдо ухвалили спільну декларацію

Відео
Укрінформ
Під час двосторонньої зустрічі у Києві Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо ухвалили спільну декларацію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Президент України та Прем'єр-міністр Канади підтвердили засудження збройної агресії Росії проти України і зазначили, що Україна продемонструвала надзвичайну рішучість у здійсненні свого невід'ємного права на самооборону. Вони заявили, що Росія повинна негайно, повністю й беззастережно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Канада залишається відданою незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, високо оцінює рішучість і мужність українського народу та Збройних сил у захисті незалежності.

При цьому народ України може розраховувати на те, що Канада продовжуватиме політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку стільки, скільки буде потрібно – як індивідуально, так і через міжнародну співпрацю в межах G7, НАТО, Організації Об'єднаних Націй та будь-якого іншого формату, де Канада може зробити свій вагомий внесок.

Читайте також: Канада запроваджує санкції проти причетних до руйнування українських культурних пам’яток

У документі зазначається, що з лютого 2022 року Канада виділила понад 8 мільярдів доларів на допомогу Україні, надає військову підтримку, включно з танками, системами протиповітряної оборони та артилерією, продовжує розробляти нові заходи допомоги на основі потреб України.

Окрім того, Канада надає Україні цивільну допомогу, включно з фінансовою, гуманітарною та екстреною підтримкою. У кількох сферах Канада є лідером, наприклад у випуску перших у світі «Облігацій суверенітету України».

Також Канада підтримує ініціативу України щодо досягнення справедливого та сталого миру, заснованого на суверенітеті й територіальній цілісності України, і схвалює ключові принципи української формули миру. Вона робить значний внесок за кількома пунктами, визначеними у формулі, включно з ядерною, продовольчою та екологічною безпекою. Канада готова співпрацювати з Україною та іншими країнами для забезпечення якомога ширшої міжнародної участі у досягненні цілей формули миру, зокрема шляхом проведення найближчим часом Глобального саміту миру та будь-яких інших відповідних дипломатичних ініціатив.
Читайте також: Канада оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна та Канада зобов'язуються працювати над пом'якшенням наслідків глобальної енергетичної та продовольчої криз, зокрема шляхом взаємодії з партнерами з Глобального Півдня. Обидві країни підтверджують вирішальну роль Чорноморської зернової ініціативи у боротьбі з голодом у світі та необхідність забезпечення її функціонування.

Україна й Канада наголошують на відданості притягненню до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах та інших злочинах, скоєних у зв’язку з російською збройною агресією.

Україна та Канада підтверджують підтримку розслідувань прокурора Міжнародного кримінального суду, які є кроком до забезпечення відповідальності, і беруть до уваги видані судом ордери на арешт. Канада була серед країн, які першими передали матеріали щодо дій Росії в Україні на розгляд суду в березні 2022 року, і відправила групу слідчих для підтримки його роботи.

Читайте також: Канада розпочала конфіскацію російського літака на користь України

Україна й Канада виступають за колективний тиск на Росію через подальші санкції задля послаблення здатності Росії продовжувати війну.

Україна й Канада продовжуватимуть працювати разом з іншими партнерами над розробкою механізмів для забезпечення компенсації за втрати, шкоду та збитки, спричинені російською агресією. Канада була першою країною, яка розпочала процес арешту та конфіскації активів, що належать особам та організаціям, які потрапили під санкції, з метою подальшого використання одержаних коштів для підтримки відновлення України та виплати компенсацій жертвам вторгнення Росії. Канада також приєдналася до реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, створеного Радою Європи, як асоційований член-засновник 17 травня 2023 року.

Також Канада разом з міжнародними організаціями та міжнародними партнерами віддана участі у відновленні та реконструкції України.

Читайте також: Канада виділила понад $36 мільйонів на допомогу затопленим регіонам України

Канада повністю підтримує Раду Україна – НАТО як майданчик для подальшого посилення та розширення співпраці, підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо разом з віцепрем'єр-міністром країни Христею Фріланд прибули до України з неанонсованим візитом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-