Україна стала світовим «пунктом незламності»: дайджест пропаганди за 26 січня

Україна стала світовим «пунктом незламності»: дайджест пропаганди за 26 січня

Укрінформ
55 ракетних ударів з росії все ще «вберігають українців», а Європа та США всерйоз взялись за «Вагнер».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди РФ за 26 січня.

  1. путін відмінив завдання добитись симпатії українців
  2. Союзні війська на енергетичному фронті проти РФ
  3. Брюссель рубає «російську капусту»
  4. Пригожин в істериці після FT і Мінфіну США

путін відмінив завдання добитись симпатії українців

Наступного дня після західного танкового прориву в Україні Росія, як і очікувалося, завдала свого нищівного удару. Інтрига залишалась тільки в тому, скільки Abrams та Leopard «знищить» язиком прессекретар МО РФ Конашенков.

А поки через їх тимчасову відсутність довелося знищувати мирних українських громадян. 26 січня Росія атакувала 11 областей України, загинули щонайменше 11 українців, стільки ж постраждали.

Особливо цинічно на цьому тлі прозвучали слова президента РФ Путіна, який напередодні міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту (відзначається 27 січня), заявив: «Росія робить все, щоби злочини нацистів не повторювалися».

НАСПРАВДІ, за неповними даними ООН станом на 23 січня, від того, що робить Росія в Україні загинули щонайменше 7 068 цивільних, ще 11 415 дістали поранення.

На сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини йдеться про 18 483 жертви серед цивільного населення України, більшість з яких загинули або дістали поранення саме через використання окупантами вибухових боєприпасів з великою зоною дії, обстрілів з важкої артилерії, РСЗВ, ракет і авіаударів.

Серед вбитих мирних українців 2800 чоловіків, 1895 жінок, 180 дівчат, 223 хлопчики (яких він взагалі вбиває зброєю для авіаносців), а також 35 дітей і 1935 дорослих, стать яких наразі не встановлена. 

Багато звітів відкладено або чекають на підтвердження. Зокрема, це стосується окупованих Маріуполя, Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька, звідки надходять численні повідомлення про жертви серед цивільних.

Водночас Z-ресурси пояснюють масовані ракетні удари тим, що «завдання здобути симпатії населення України зараз зняте. Цю червону лінію росія перейшла. А іншу поки що ні – по житлових кварталах ударів армія РФ не завдає… Для керівництва росії населення України поки що свої, наші. Їх намагаються вберегти».

У цих зізнаннях є один безумовний позитив. Пропаганда вже не приховує, що росія робить українцям очевидне зло. Водночас пропагандисти поки соромляться масштабів цього зла, брешучи, що їх країна не завдає ударів по житлових кварталах. Поки соромляться – і це позитивна ознака. Не може також не тішити, що злочинці почали свідчити ще до того, як опинилися на лаві підсудних.

Союзні війська на енергетичному фронті проти РФ

Загалом 26 січня росія здійснила 55 пусків ракет (Х-101, Х-555, Х-47 «Кинджал», «Калібр», Х-59) із літаків Ту-95, Су-35, МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря. 47 з них знищено.  

Головком ЗСУ Валерій Залужний заявив, що «мета росіян залишається незмінною – психологічний тиск на українців та руйнування критичної інфраструктури. Але нас не зламати!». Він також подякував військовослужбовцям, які тримають небо над Україною.

НАСПРАВДІ,  радник міністра оборони України Олексій Копитько, підбиваючи підсумки ракетного обстрілу, дотепно підмітив, що «після війни наших ППОшників перекуплять якісь шейхи». Крім того, на його думку, «накопичувальний результат ударів значно менший, ніж вони розраховували».

Українська енергосистема, завдяки героїчним зусиллям вітчизняних фахівців, відновлюється. Дуже допомагають і партнери. Станом на 1 грудня їх підтримка виглядала таким чином:

–        13 грудня у Парижі відбувся перший енергетичний «Рамштайн», де серед іншого схвалили допомогу Україні  $1 млрд доларів на проходження зими;

–       станом на 20 грудня надана Україні допомога вже включала: близько 1000 трансформаторів різної потужності; понад 100 автотрансформаторів; близько 5000 бензинових та дизельних генераторів потужністю до 100 кВт; майже 500 генераторів більшої потужності; майже 5000 км кабелю; тисячі одиниць запчастин для ремонту електромережі; сотні теплових гармат та обігрівачів;

–        24 січня США підтвердили $125 млн допомоги для української енергетики;

–        25 січня уряд Швеції дозволив державній компанії Svenska kraftnät передати Україні обладнання, необхідне для відновлення енергосистеми після російських обстрілів;

–        26 січня стало відомо, що Туреччина поставить Україні плавучі електростанції потужністю 500 МВт, які матимуть змогу покрити потреби в електроенергії мільйона домогосподарств.

Отже, як і на основному, бойовому, фронті, на другому – енергетичному – партнери України проявили себе як справжні союзники. Тому, все на що розраховувала Росія при відкритті цього фронту, також не виправдалося. Європейці не замерзли, а Україна перетворилася в один великий пункт незламності. Об який і б’ється Росія у своїй безсилій ракетній люті. 

Брюссель рубає «російську капусту»

У росії давно любили поговорити про «втому Заходу від України». З початком війни ці розмови, звісно, тільки посилилися. Їх щодня заводять якийсь маргінальні політики, політологи, відставні розвідники, «прості громадяни», анонімні «коментатори» статей з популярних західних видань. Таких новин на російських ресурсах безліч. Якщо немає приводу – його просто вигадують.

Наприклад, 26 січня з’явився бельгієць, який в рамках наукового експерименту вже третій рік живе без опалення. «Здається, бельгійці про щось здогадувалися. Тепер такий «позитивний» науковий досвід можна легко перенести на всю Бельгію та сусідню Німеччину», – роблять висновок пропагандисти.

НАСПРАВДІ, щодо Бельгії, Німеччини та взагалі Євросоюзу, який «втомився від України», варто знати наступне. Крім, так би мовити, допомоги з поточним ремонтом України вже почалась робота над «капітальним», повоєнним.

26 січня стартувала робота міжвідомчої донорської координаційної платформи щодо підтримки процесу відновлення України. Перше його засідання зібрало високопосадовців з ЄС, країн G7, Європейського інвестиційного банку, ЄБРР, МВФ і Світового банку. «Згодом до платформи зможуть приєднатися й інші донори», – зазначили у Єврокомісії.

Цього ж дня стало відомо, що Євросоюз розробив схему передачі Україні арештованих резервів Центрального банку росії.

Юристи Європейської Ради вже підготували план з передачі Києву частини заморожених золото-валютних резервів Росії. Юридична база ЄС дозволяє передати Києву близько 33,8 млрд євро, або приблизно десяту частину активів Центробанку РФ, які потрапили під санкції після початку війни в Україні. Йдеться про кошти, які ЦБ РФ тримав на депозитах у комерційних та центральних банках європейських країн.

Як перший крок, Євросоюз розглядає можливість об’єднання активів на рівні ЄС або на міжнародному рівні, щоб отримати прибуток, який можна було б використати для фінансування відновлення України, яке за оцінками Світового банку, може коштувати щонайменше $350 мільярдів.

Цього місяця, нагадаємо, Єврокомісія вже підтримала плани Естонії розпочати конфіскацію російських фінансових активів. Голова МЗС Урмас Рейнсалу заявив, що республіка розглядає можливість самостійно розпочати процедуру передачі їх Україні. Йдеться про €17 млрд. Естонський прецедент може стати в пригоді й для інших країн.

Пригожин в істериці після FT і Мінфіну США

І наостанок про Пригожина, який, здається, всім набрид навіть у росії. Але цього разу не про його «подвиги» на медійному фронті (26 січня він публічно посварився з Гіркіним), а про гроші.

26 січня в нього, зазвичай розслабленого і самовпевненого, сталася справжня істерика. І було через що.

Пригожин звинуватив у зламі свого секретного судового листування британську газету The Financial Times. Вона, на його думку, «скотским образом» вивернула його листування для публікації.

Коментуючи розслідування FT, Пригожин повідомив, що «у квітні 2022 року на юридичні компанії, які здійснювали його захист у судах та адміністративних органах, було здійснено атаку хакерів».

НАСПРАВДІ«По суті, він управляє транснаціональною гірничодобувною компанією, яка, за даними уряду США, займається видобутком золота, алмазів, нафти та пиломатеріалів у Сирії, Судані та Центральноафриканській Республіці», – йдеться у матеріалі FT.

Саме ці дії зробили Пригожина однією з осіб, що потрапили під санкції, і «за останні 5 років західні уряди щосили намагалися закрити його компанії». Але через підставні фірми він створив в Африці та Сирії низку інших підставних, які дозволяють продовжувати функціонування його операцій.

Як бачимо, Лондон залишив засновника ПВК «Вагнер» без «приватності». ЗСУ незабаром залишить Пригожина без військовості. Як у підсумку закінчить цей керівник найманців: як бен Ладен чи Распутін, вже неважливо.

А щодо санкцій, то Вашингтон, як і обіцяв, визнав ПВК «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією. Тобто, фактично, зробив за Росію те, що вона мала б зробити, якби була правовою державою.

У пресрелізі міністерства фінансів США пояснюється«Оскільки санкції та експортний контроль щодо Росії з боку міжнародної коаліції продовжують діяти, Кремль відчайдушно шукає зброю та підтримку – у тому числі через жорстоку групу «Вагнер» – для продовження своєї несправедливої війни проти України. Сьогоднішні розширені санкції щодо ПВК «Вагнер», а також нові санкції щодо її партнерів та інших компаній, що підтримують російський військовий комплекс, ще більше перешкоджатимуть здатності Путіна озброювати та оснащувати свою військову машину», – сказала міністр фінансів Джанет Йеллен.

Також 26 січня Мінфін США запровадив санкції проти структур ПВК та Пригожина. Зокрема, щодо російської компанії «Терра-Тех», яка займалася космічною та аерофотозйомкою території України, а китайська Spacety обробляла дані. Отримані зображення, давали можливість ПВК вести бойові дії.

Під санкції також потрапили афілійовані з ними юридичні особи. Серед них: «Співдружність офіцерів за міжнародну безпеку» та центральноафриканська Sewa Sécurité Services, які забезпечували «видимість легальності» для дій ПВК під виглядом військових інструкторів у ЦАР. А також авіакомпанія Kratol Aviation з ОАЕ, яка допомагала перевозити персонал та обладнання ПВК між ЦАР, Лівією та Малі.

Отже, й на санкційному (і, відповідно, грошовому) фронті проти Росії союзні війська рухаються вперед. Брюссель, Вашингтон і Лондон дуже серйозно налаштовані порубати Росію на «капусту» заради України, яка стала символом світової незламності перед агресором. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-