Представники Єврокомісії зібрали та відправили до України 470 велосипедів

Представники Єврокомісії зібрали та відправили до України 470 велосипедів

Фоторепортаж
Укрінформ
Представники Єврокомісії, а саме Генерального директорату мобільності і транспорту DG MOVE виявили чудову громадську ініціативу, зібрали за допомогою громадян Бельгії та інших європейських країн майже пів тисячи велосипедів, та відправили їх у міста України, які страждають зараз від російських обстрілів, від відсутності транспортного сполучення, енергії та тепла.

Як повідомляє Укрінформ, церемонія передачі зібраних велосипедів українській стороні та їх практичне відправлення відбулися сьогодні в одному із транспортних хабів поблизу Брюсселя.

«Ми знаємо про те, що велосипеди є також транспортними засобами, які можуть допомогти виживати в різних ситуаціях. Тож ми зробили такий емоційний запит до європейців – надати свої велосипеди. Нас дуже зачепило те, що відбувається в Україні, і це те, що ми могли зробити. Ми були вражені результатом. За короткий період ми змогли зібрати 450 велосипедів, і це дійсно великий результат. Зараз ми вже маємо їх відправити в Україну, хоча все ще дуже багато людей запитують, чи можемо продовжувати збір», - розповів заступник генерального директора DG MOVE Геральд Ріютерс (Herald RUIJTERS).

У зверненні, про яке згадав представник Єврокомісії, співробітники DG MOVE підтримали ініціативу шести українських неурядових організацій #BikesforUkraine, та зібрали власні велосипеди для відправки в Україну, та закликали європейців зробити те саме. Приймалися велосипеди, що були у використанні, та запчастини для них, дитячі велосипеди та велосипедні візочки для дітей, - все, що могло стати в нагоді. Єдиною умовою було, що вся велосипедна техніка, що передавалася, мала бути у справному стані, у тому числі, якщо йшлося про електричні велосипеди – із працездатними акумуляторами.

Всі ця техніка надійде в українські міста, які постраждали від російських обстрілів, зокрема, до Харкова і Чернігова, Сум, Ужгорода, Одеси та Києва. В умовах війни саме такі прості транспортні засобами можуть бути дуже корисними у надзвичайних умовах, наприклад, для доставки гуманітарної допомоги або для переміщення рятувального персоналу, в умовах відсутності «традиційного» транспорту або нестачі пального.

Ще одна представниця DG MOVE пані Магда Корчинська (Magda KOPCZYNSKA) розповіла про те, як ці зібрані велосипеди будуть доставлятися в Україну.

«Коли велосипеди були зібрані, постало питання щодо їх доставки. Ми звернулися до однієї з транспортних компаній, до їхнього відділу логістики. Де-факто, це був короткий імейл – у нас є велосипеди, і нам потрібна вантажівка з Брюсселю до України. Протягом 48 годин ми отримали відповідь. Вони не взяли за це жодних грошей, тому що велосипеди були призначені для України. Це добрий приклад того, що з 24 лютого все змінилося, і для нас також. Всі переживають за Україну, і прагнуть допомогти. Багато європейських кампаній вчиняють так само», - зазначила пані Корчинська.

Представник України при ЄС, посол Всеволод Ченцов зауважив, що DG MOVE відіграє дуже велику роль у практичному співробітництві між ЄС і Україною. Лише один з прикладів – саме цей департамент долучений до організації так званих «коридорів солідарності» на кордонах між Україною і ЄС, завдяки яким, в умовах російської морської блокади, українське збіжжя та інші товари потрапляють на європейський та світовий ринки, та доставляються до найбільш вразливих країн Азії, Африки та Латинської Америки за продовольчими програмами ООН. Але подія, що відбулася сьогодні – явище дещо іншого рівня.

«У цьому випадку йдеться про таку, суто людську ініціативу, коли співробітники Європейської комісії зібралися, привезли свої велосипеди, та оголосили цю ініціативу, щоб допомогти людям в Україні. Зараз, коли ми спілкувалися з колегами, обговорювали якісь подальші кроки, визначення зацікавлених організацій з обох сторін. Ця ініціатива може принести велику користь, особливо сьогодні, коли в Україні є проблеми з електроенергією і взагалі з логістикою, з пальним, що з’явилися внаслідок російського вторгнення», - зауважив український дипломат.

«На жаль, ми не знаємо, як ситуація розвиватиметься далі. Тому ця ініціатива – це така, дуже практична допомога нашим людям, щоб допомогти їм встояти, навіть у ситуації війни та цих жахливих страждань. У тому числі, з використанням цих велосипедів. Хто знає, - можливо, у майбутньому саме ця ініціатива підштовхне всіх нас переходити на екологічний вид транспорту, як це часто відбувається у Європі», - додав Всеволод Ченцов.

Як вже повідомлялося, після початку російського військового вторгнення в Україну Євросоюз вперше у власній історії активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка дозволила українським біженцям, переважно, жінкам та дітям, членам родин військовослужбовців, що боронять Батьківщину, легально знаходитися на території ЄС, отримувати базові соціальні послуги, доступ до медицини та до освіти, а також право на працевлаштування. Європейці у буквальному сенсі відкрили свої домівки й серця для українців, що вимушені рятуватися від бомб і снарядів. «Велосипедна» ініціатива, що відбулася сьогодні, є одним із проявом щирої й дуже дієвої солідарності європейців із народом України, який бореться зараз за свою країну та за збереження демократії в усій Європі.

Дмитро Шкурко

Тамара Черпакова (для Укрінформу)

Брюссель

Фото – Представництво України при ЄС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-