МОЗ і Світовий банк навчать медиків екстреної допомоги діяти у стресових ситуаціях

МОЗ і Світовий банк навчать медиків екстреної допомоги діяти у стресових ситуаціях

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк у межах освітнього проєкту проведуть професійне навчання для працівників бригад екстреної медичної допомоги.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Професійні знання і практичні навички допоможуть медичним бригадам, які виїхали на допомогу пацієнтам у стресових ситуаціях, правильно діяти... Рятуючи життя, медики мають також розуміти механізми стресового та посттравматичного стресового розладу. Вони мають уміти оперативно розпізнати й урахувати психологічний стан постраждалих, як цивільних, так і військових. Адже це необхідно для правильного визначення маршруту пацієнта із психічним розладом на догоспітальному етапі. Тому в межах курсу, який проводять фахівці Центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського, окрема увага приділяється роботі медиків у агресивному та стресовому середовищі», – розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Зазначається, що майбутні інструктори навчально-тренувальних відділень центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф опановуватимуть особливості роботи в умовах стресової ситуації. Таке навчання також є ефективним способом підвищити рівень знань та підготовку фахівців до викликів воєнного часу.

Читайте також: Уряд затвердив план створення системи екстреної допомоги за єдиним номером 112

Крім того, під час тренінгів медики вивчатимуть методи стресостійкості, а саме: техніки управління стресом та психологічного розвантаження.

«Робота з важкими пацієнтами, особливо за умов погіршення їхнього стану або у разі летального випадку, потребує навичок психологічного розвантаження і відновлення навіть для стресостійких осіб. Тому медики мають запобігати накопиченню у них тривожності та негативних емоцій, щоб залишатись ефективними й продовжувати надавати якісну допомогу у випадках невідкладних станів», – додала Микичак.

Професійне навчання для працівників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – це новий масштабний проєкт, який започаткувало Міністерство охорони здоров’я за підтримки Світового банку. Проєктом буде охоплено близько 25 тисяч фахівців з медицини невідкладних станів у всіх областях України.

Читайте також: Не виходить викликати «швидку» через перебої зі зв’язком: у МОЗ розповіли, що робити

Навчання є одним із кроків реалізації Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка напрацьовується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Програма має на меті надати українцям, які постраждали внаслідок дій агресора, повноцінний і ефективний доступ до психологічної допомоги та впоратися з наслідками війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-