росія проти «бойових конотопських відьом»

росія проти «бойових конотопських відьом»

Дайджест пропаганди
Укрінформ
Десатанізація України стала «крінжем дня», але помічник патрушева став лише другим за кадировим

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 25 жовтня.

  1. Навіщо Сальдо з Балицьким «тероборона»
  2. Російська анімація дезінформації у Ізраїлі
  3. Десатанізація України від Ради безпеки РФ
  4. Ріши Сунак проти Москви: to be continued

Навіщо Сальдо з Балицьким «тероборона»

В тимчасово окупованій дірці від української Запорізької області російська окупаційна влада створила так звану територіальну оборону.

Про це 25 жовтня заявив голова призначеної РФ «адміністрації» регіону Євген Балицький.

НАСПРАВДІ, у світлі «часткового воєнного стану», який запровадив Путін, це виглядає як факт саме примусової мобілізації. Коли цим займаються в самій Росії – це одне, а коли на захоплених українських територіях – це насамперед порушення міжнародного гуманітарного права.

А саме –  статті 51 IV Женевської Конвенції про захист громадянського населення під час війни. Вона забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

По-друге, у перекладі з колаборанстької мови, заява про організацію територіальної оборони має створити враження, що Херсон та «запорізьку дірку» здавати не будуть. Але статус цих територій як «приєднаних до Росії з усіма відповідними гарантіями безпеки», якими «годували» місцеве населення, мало того, що нічим не допомагає, так ще й наражає на більшу небезпеку. Принаймні чоловіків.

По-третє, відмова від мобілізації спочатку до «тероборони», а згодом й до лав або ЗС РФ або інших збройних угруповань (на кшталт «народної міліції «ДНР») фактично «узаконить» і відповідні репресивні заходи проти місцевого населення та їх майна. Наприклад, про те, що усі баржі великих херсонських сільгоспвиробників конфісковані окупантами для «потреб оборони» – налагодження перевезень відомо давно.

По-четверте, про «дієвість» такої «тероборони», на відміну від справжньої української, яка за 8 місяців довела свою міць, і говорити зайве.  

По-п’яте, в умовах перманентної роботи українського підпілля зі знищення окупантів та колаборантів – для останніх це взагалі є смертельно небезпечним. Звичайно, це розуміють Балицький із Сальдо. Але вдіяти нічого не можуть. Адже особисто підтримали рішення Путіна про запровадження воєнного стану у «нових регіонах Росії».

Російська анімація дезінформації у Ізраїлі

У світлі подій навколо іранських дронів Shahed-136 та пропозицій України до відповідної військово-технічної співпраці з Ізраїлем досить показовим є те, як російська пропаганда намагається довести до ізраїльської аудиторії «нацистську» сутність українців та нікчемність їх прагнень до вступу у європейську цивілізаційну спільноту. Заради цього вони не гребують навіть мультиками.

Нещодавно пропагандистські Telegram-канали повідомили, що ізраїльським телебаченням знято та показано анімаційний ролик, головна героїня якого — свиня з українським гербом і свастикою на тілі. За сюжетом свиню через погану поведінку виганяють із Європи.

Сотні тисяч переглядів набрали відповідні пости в другорядних каналах. І на це можна було б не звертати уваги. Але ролик опублікував у своєму каналі графоман, який видає себе за письменника Захар Прілєпін.

Державний російський канал «RT російською», з роботи на якому лише відсторонено Красовського, який закликав вбивати українських дітей, також запостив цей мультик, хоча й стверджує, що ізраїльське телебачення не має до нього відношення – його, мовляв, намалювали «анонімні користувачі Мережі».

У свою чергу журналіст Євген Додолєв, який показав анімаційний ролик на своєму YouTube-каналі, стверджує, що його зняв ізраїльський «7-й канал».

НАСПРАВДІ, вперше цю «анімацію» було опубліковано ще 11 жовтня на Telegram -каналі «СВО — Свинка в обмороке». Згідно з шапкою епізоду, вона є десятим розділом серії «Русофобії ні» і називається «Хлевропа та Бішенці».

Перший випуск серії опубліковано ще 1 вересня. Згідно з описом каналу, він належить якійсь «Женьці».

З версії відео, поширеної у ізраїльських соцмережах, вирізано початкову шапку і титри «Кінець»/«Кінець Європи?» та додано логотип INN, який супроводжує все відео, чого немає в оригінальній версії.

Ролик із «українською свинкою» Telegram-канал «INN: українці» опублікував у ніч з 11 на 12 жовтня.

У підписі до відео автори закликають розповсюджувати запис, оскільки «у цій країні все ще багато ідіотів, які нічого не розуміють».

В Ізраїлі цим ініціалам можуть відповідати два канали: Arutz Sheva (7 канал), який використовує назву Israel International News англійською мовою, та Israeli Now News. Проте логотипи жодного з каналів не відповідають символу, використаному у відео. Те, що зазначені канали також не розповсюджували антиукраїнську анімацію і говорити зайве.

А щодо «Женьки», то дівчина на ім’я Євгенія, яка веде канал з мультфільмами про «українську свинку», дала кілька інтерв’ю російським ЗМІ, серед них були Life та «Царьград». За її словами, у 16 ​​років вона переїхала до США, але покинула їх у 2014-му, оскільки «занадто багато хейту почало литися у бік Росії». Себе Євгенія, яка зараз мешкає в Краснодарському краї, називає «солдатом інформаційного фронту», а свою мету пояснює як «донести Заходу істину, меседж… що ми бачимо цю ситуацію так, ми — це Росія».

При цьому видання, які поговорили з авторкою ролика, вперто продовжували називати Telegram-канал INN із менш ніж 1500 підписників телеканалом, а Life навіть набрехав про спілкування Євгенії з його редакцією щодо використання відео без погодження з автором, повідомляє «Проверено. медиа».

Висновок: російська пропаганда намагається створити враження, що державні канали/компанії інших країн також не підтримують Україну і не нехтує для цього навіть низькосортними мультиками. 

Десатанізація України від Ради безпеки РФ

Але навіть ізраїльська анімація від краснодарської інформборчині Женьки тьмяніє перед Радою безпеки РФ, яка 25 жовтня вигадала справжній «крінж дня» під назвою – «чергова ціль спецоперації – десатанізація України». Її озвучив помічник Патрушева (секретаря Радбезу РФ) Олексій Павлов у статті для «Аргументів та фактів».

«Використовуючи мережеві маніпуляції та психотехнології, нова влада перетворила Україну з держави на тоталітарну гіперсекту. Причому владні структури в Києві першими перетворилися на войовничих фанатиків, чиї погляди прямо протилежні поглядам нормальних людей», – заявив Павлов. Тому, мовляв, «десатанізація України» стає нагальним питанням.

НАСПРАВДІ, цю маячню навіть коментувати не варто. Хоча б тому, що у статті перераховані колишні українські політичні діячі та бізнесмени (Турчинов, Яценюк, Коломойський) і чомусь Пінчук. Пов’язав їх Павлов із Дмитром Донцовим із 20-х років минулого століття, згадав якогось батька українського неоязичництва Володимира Шаяна з 30-х, Лева Тигровича Орлігору.

І рівно до цього моменту це ще було просто нудно. А коли Павлов провів зв’язок від «майдана до шайтана», стало остаточно зрозуміло, що він запізнився зі своїм наративом рівно на одного Кадирова. Тему «повної дешайтанізації України» свого часу вперше озвучив саме чеченський тіктокер.

З того часу багато чого змінилося: від «Києва за три дні» до підготовки евакуації з Херсону. Тому цей наратив можна пов’язати вже радше з поясненням провалів Росії на українському фронті. Для цього варто згадати і попередні серії цього старого серіалу: від чорної магії для мінометників до «сатанинського капища «Правого сектору».

Цілком ймовірно, що росіяни дійсно на підсвідомому рівні вірять, що «в Україні їм пороблено» і вже не знають на кого списати свої невдачі. Чи то на Турчинова, чи то на конотопських відьом. Але те, що про це на повному серйозі говорять в Раді безпеки РФ, свідчить на користь того, що з безпекою у пересічних росіян при такій владі дійсно не все гаразд.

Ріши Сунак проти Москви: to be continued

І наостанок про головне призначення 28 жовтня. Ріши Сунак офіційно став прем’єр-міністром Великої Британії. Коли Ліз Трасс пішла з посади і стало зрозуміло, що саме він очолить британський уряд, лейтмотив російської пропаганди був один: «Він такий же як Трасс тільки клопоту від нього буде значно більше, бо він дуже розумний».

НАСПРАВДІ, жодних ілюзій з приводу Сунака у Росії, звичайно, не мали. Занадто глибинні протиріччя у Кремля з Даунінг-стріт, 13. Занадто сильно отруїла у прямому сенсі цього слова Москва взаємовідносини з Лондоном.

І у Росії не помилилися. Майже одразу після зайняття посади прем’єра Великої Британії Сунак прокоментував війну в Україні, звинувативши РФ у дестабілізації енергетичних ринків та ланцюгів постачання по всьому світу.

Він повністю підтримує подальшу допомогу Україні, яка розпочалася при Борисі Джонсоні. Про це пише The Telegraph: «Якщо я стану прем’єр-міністром, я подвою наші зусилля і зміцню нашу політику повної підтримки України, яку так уміло проводить Борис Джонсон», – нагадує видання.

Ще трохи із Сунака про Україну:

«Які б зміни не відбувалися в нашій країні, ми, британці, завжди будемо найсильнішим союзником українців».

«Сполучене Королівство буде другом на все життя і допоможе Україні стати процвітаючою, амбітною та спрямованою у майбутнє країною».

«…ми маємо не тільки перемогти Путіна, але й утримати його від того, щоб він коли-небудь знову завдавав шкоди вашому народу».

А те, що міністр оборони Бен Волесс залишається на посаді міністра оборони Великої Британії, залишає Шойгу примарні шанси на теревеньки з ним про «українську брудну бомбу».

У світлі останніх безпекових десатанинських наративів – міністр оборони Росії може обговорити з ним хіба що «бойових конотопських відьом». Британці мають почуття гумору. Можливо оцінять.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-