Росія закладає основу для проведення операції «під чужим прапором» з використанням медіаплатформ

Росія закладає основу для проведення операції «під чужим прапором» з використанням медіаплатформ

Укрінформ
Про це пише The New York Times

Цього тижня в Білому Домі президент Байден заявив: США мають «підстави вважати», що Росія «залучена до операції «під чужим прапором», щоб використати її як привід для вторгнення в Україну.

У новому звіті Європейської експертної асоціації (дослідницька група, яка займається питаннями безпеки в Україні) та американської компанії Reset Tech йдеться, що з жовтня в Інтернеті, зокрема, в російських засобах масової інформації, масово циркулюють чутки, які можуть стати основою для проведення такої операції, або ж – виправдати концентрацію російської армії на кордонах України.

У звіті йдеться, що багато з цих меседжів спершу поширювалися через анонімні Telegram-канали, а потім були ретрансльовані в заявах російських офіційних осіб. Окремі вкидання починалися із заяв російських чиновників, повторювалися в Telegram-каналах та ставали темою для обговорення серед простих громадян.

Мария Авдеева
Марія Авдєєва

«Риторика прокремлівських джерел останнім часом стала набагато агресивнішою», — каже директорка із досліджень Європейської експертної асоціації Марія Авдєєва.

На запит видання The New York Times некомерційна дослідницька група Global Disinformation Index провела незалежну оцінку звіту і заявила, що дослідження виглядає достовірним.

Ось деякі з необґрунтованих тверджень, виявлених дослідниками Європейської експертної асоціації.

Необґрунтоване твердження 1:

Україна планує атакувати деякі непідконтрольні території із застосуванням хімічної зброї.

21 грудня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що українська армія готується атакувати дві території, що утримуються  сепаратистами окупаційними військами в Україні. За словами дослідників, наступного дня державне інформаційне агентство РІА «Новости» опублікувало повідомлення, в якому стверджувалося (без доказів), що Сполучені Штати передали Україні контейнер із хімічною зброєю.

Сергей Шойгу / Фото: kremlin.ru
Сергій Шойгу / Фото: kremlin.ru

Дослідники заявили, що протягом січня і лютого медіа, які підтримуються Росією, поширювали цей меседж,що ретранслювався через соціальні мережі. «На території України вже є хімічна зброя», — йдеться у повідомленні в одному з анонімних Telegram-каналів із 24 500 передплатниками. Пост переглянули 7000 людей.

Необґрунтоване твердження 2:

Українська армія готується до наступу на Донбас.

За словами дослідників, російські державні ЗМІ поширюють чутки про те, що Збройні сили України планують наступ на Донбас, сепаратистський окупований регіон на сході України, за допомогою американських, британських і польських найманців.

Потім чутки поширилися через платформи Facebook та YouTube. «Український народ чекає, коли Росія-матінка звільнить його молодшу сестру від нацистів і Держдепу», — йдеться в одному пості у Facebook, який зібрав майже 100 лайків. На YouTube відео, яке поширює те ж бездоказове твердження, набрало понад 31 600 переглядів.

Необґрунтоване твердження 3:

Атомні електростанції є метою плану США.

У цьому наративі росіяни звинувачують українців і американців у тому, що вони планують операцію «під чужим прапором».

З 30 січня всі 15 блоків українських атомних електростанцій залучені до виробництва електроенергії, це найбільш тривалий період повного використання потужностей атомної енергетики у країні. Це пов'язано з тим, що влада України вирішила відключитися від енергосистеми з Білоруссю і Російською Федерацією та затвердила відповідний план.

Російські державні ЗМІ почали поширювати думку про те, що Україна переоцінює свої можливості щодо забезпечення своїх енергетичних потреб і що ядерні об'єкти країни гостро потребують ремонту. Російські ЗМІ формували наратив, що країни Заходу могли організувати атаку на атомні об'єкти і звинуватити Росію.

12 лютого у Telegram-каналі з більш ніж 15 000 передплатників з'явилася інформація про те, що британські SAS готують атаку на одну з українських електростанцій.

Александр Коц
Олександр Коц

А вже 15 лютого у своєму Telegram-каналі російський військовий кореспондент Олександр Коц стверджував, що Україна попросила у США спеціальне обладнання для подолання наслідків можливої ​​катастрофи, у тому числі - допомогла у боротьбі з продуктами радіоактивного та хімічного розпаду. Тут же Коц додав необґрунтоване звинувачення проти України: нібито Київ готує операцію «під чужим прапором» із подальшим обвинуваченням Росії у підготовці нею теракту проти української атомної електростанції. Його пост прочитали 83 900 людей у ​​Telegram.

The New York Times

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-