Паніка – це не про українців

Паніка – це не про українців

Укрінформ
Укрінформ публікує добірку повідомлень у соцмережах від українців – відомих і не дуже, а також – від органів влади (центральних та місцевих) та іноземних дипломатів

На тлі подій останніх днів чимало українських багатіїв, а також депутатів залишили Україну хто як – чартерними та звичайними авіарейсами, залізницею, автомобілями. Ну, «люди з можливостями» скрізь такі. До речі, деякі з них уже заявили, що повертаються. А перед тим, українська влада закликала їх до цього: мовляв, все під контролем. А ще про тимчасове перенесення посольств із Києва до Львова заявили дипломати США, Канади, Австралії... Ці країни, а також десятки інших держав закликали своїх громадян залишити України. Втім, є й дипломати, які залишились в Києві і продовжують працювати, а обмежень на польоти над материковою Україною немає, і всі аеропорти працюють у штатному режимі.

І справді, жодної паніки в українських містах не спостерігається: ніхто не скуповує масово продукти, не вимітає з істерикою гроші в банках… Люди продовжують жити своїм буденним життям. Напевне все тому, що українці – це не та нація, яку можна залякати інформаційними «вливаннями» через соцмережі.

Україна живе в умовах війни уже 8 років і якщо, не дай Боже, на нас чекає новий ворожий наступ, то ми зможемо відстояти свою країну. Істерія і паніка це не про нас, що добре видно з того, що пишуть медійні персони, військові та прості українці.

РЕАКЦІЯ ЛЮДЕЙ

Що цікавить українців у пошуковиках? Аж ніяк не Путін з його бандюками

Микола Підвезяний, головний редактор сайту «Главком» опублікував список найпопулярніших запитів українців у пошукових системах і одразу – узагальнив: «Свічки", "ліхтарики", "зброя", сухпайок", "авіаквитки", "пересування російських військ"? Ні! Жодної паніки.

Українців в мережі минулого тижня більше всього цікавили пригоди Аліни Паш, "Афериста з тіндера", Жириновського та Ярославського...»

«Погодьтесь, – продовжує журналіст – українці таки отримали добру вакцину від паніки. У центрі столиці кафе і ресторани забиті, кінозали і театри гудуть як вулики, у магазинах спокій і ніякого ажіотажу... тим часом у далекому бельгійському аеропорту Шарлеруа схвильована прикордонниця сьогодні благала пасажирів рейсу до Києва: "Там же так небезпечно, чому ви всі туди летите??? Та ще й повний літак!!!"

ФБ-сторінка Mick Pidvezianiy

«Паніка не пасує цій чудовій днині у Києві»

Журналіст Роман Лебедь описав свої плани з гумором, з Києва нікуди тікати він не збирається.

«Привіт, це я. У Києві. Нікуди не евакуйовуюся. Планую хіба що до батьків у Рівне зганяти. І на концерт Sasha Boole у Лондоні. Якщо через неадекватних сусідів не скасують усі авіарейси. Зараз я іду куштувати, хто зварив смачніший борщ – Golovina Olena чи Kseniia Lytvyniuk. Хоча певен, що в обох він вийде смачнющий – в Україні взагалі не варять поганого борщу, це ж не щі якісь.

Загалом планую робити те, що і завжди – свою роботу. У разі нападу достовірна інформація буде надзвичайно важливою. Але якщо знадобиться – стану до оборони. Мені є кого захищати. І я нікуди не піду звідси.

Дізнався у Pavlo Kaliuk, де на Подолі є бомбосховища. Валізу не пакував – поки що не придумав, що у неї класти.

Життя триває, і паніка не пасує цій чудовій днині у Києві».

Є корова, є вила, є автомат…

А от що пише Олександр Швець, знаменитий головний редактор газети «Факти»:

«Хтось, може, з Києва, а я в Київ. Літак з Кракова повний».

Вадим Денисенко, журналіст, політик:

«Істерія – задрала. Страшно – їдьте. Але не нагнітайте себе і своїх близьких.

Головний маркер початку війни – заява РФ про віроломний напад українських військ на територію Білорусі, ОРДЛО чи навіть РФ. Все інше – понти».

ФБ-сторінка Вадима Денисенка

Яка там паніка? Треба купити собі щось до весни!

Роман Скрипін, журналіст, телеведучий (12.02.2022)

«Найбільший затор сьогодні бачив на околиці Києва. В західному напрямку, звісно.

Але не втікачів. Таких не зафіксовано. Затор був у шопінґ-мол "Лавіна" й там де "Епіцентр", "Ашан" і навіть в "Еґерзунді" черги. Дякую українцям за небачений спокій та рівновагу.

Скеля».

ВІЙСЬКОВИЙ: Хвилюватися та тривожитися? Не дочекаються!

«Ми зберігаємо спокій і чистимо кулемети та готові до будь-якого розвитку подій. Угрупування на кордоні воно недостатньо велике, щоб здійснювати масштабне вторгнення на територію України. Як нас вчить військова наука, співвідношення наступаючих до тих, хто стоїть на кордоні, має бути один до трьох, а такого співвідношення сил у противника немає», – переконує військовослужбовець ЗСУ на ім’я Богдан.

Один з прийомів цієї війни вимотати її очікуванням, примусити населення хвилюватися та тривожитися.

МЕНЕДЖЕР: Комусь же треба тут сказати: Рускіє, ідітє домой, водкі нєт

Олександр Лємєнов, головний експерт в неурядові й організації StateWatch :

«Нікуди не їду. Залишаюсь в Україні. Інтервенція? Так, можлива. Хтось же має сказати їм «Рускіє, ідітє домой, водкі нєт».

ПІДПРИЄМЕЦЬ: Буду защищать свой дом

Засновник та CEO Creative States Ілля Кенігштейн написав пост, в якому розповів, що нікуди летіти не збирається і залишиться в Україні.

«Доброе утро. Я – предприниматель. Я никуда не улетел и не собираюсь. Уверен, что ничего не будет. Но если всё-таки будет. Без патриотических возгласов и лишних слов – буду защищать свой дом.

Под домом понимаю место, где живет моя семья. Это Киев, Украина. Ещё мой дом это Creative States – моя компания, наши локации, в которых ежедневно работаю я, команда и тысячи резидентов. Дом это близкие, родные, друзья. Дом это Киев. И Днепр. Это Украина, моя страна. Всё это – мой дом.

P.S. Хочешь, чтобы тебя уважали – уважай себя».

РЕАКЦІЯ ОРГАНІВ ВЛАДИ І ПОСЛІВ

Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України:

«Щодня ми стаємо сильнішими. Оборонно. Економічно. Політично.

Сьогодні нам потрібно не піддаватися на гібридні провокації ворога. Наша армія сильна. Такими маємо бути й ми. Наші солдати мають відчути, що за ними теж стоїть сила – сильний духом, мудрий, єдиний український народ. Вірте в Україну!»

Звернення Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас:

«Оскільки фейкові новини досі поширюються, повторюю: я є і залишаюсь у Києві».

«Повна підтримка для України у цій ситуації воєнного, економічного та психологічного тиску Росії. Усі посольства країн-членів ЄС продовжують діяльність у Києві», – наголосив Маасікас.

МЗС України:

«З самого початку ескалації з боку Російської Федерації керівництво нашої держави, українська дипломатія та армія докладають максимум зусиль, аби Україна залишалась стійкою та готовою до різних сценаріїв розвитку подій, а будь-які агресивні наміри щодо нашої держави не втілилися в життя…

…Комплексний пакет стримування Росії, запропонований партнерам Україною в листопаді 2021 року, став ефективним інструментом протидії агресивній політиці Кремля і зараз наша держава має сильну позицію завдяки скоординованим дипломатичним контактам на всіх рівнях, завершенню підготовки в США та ЄС жорстких санкцій, постачанням зброї та наданій макрофінансовій допомозі.

Нині критично важливо зберігати спокій, консолідуватися всередині країни, уникати дій, що розхитують стабільність та сіють паніку...»

Заява МЗС України щодо заходів із протидії агресивним діям РФ

Посол Німеччини Анке Фельдгузен продовжує працювати в Києві попри рекомендації про виїзд громадян ФРН з України:

«Я залишаюся в Києві і продовжую працювати там з невеликою командою. Посольство продовжує працювати.»

Твіт-сторінка Anka Feldhusen

Пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сімонс заявила, що теж залишається в Києві та продовжує роботу.

Луганська область «випромінює» спокій

Глава Луганської обладміністрації Сергій Гайдай відповідає на запитання журналістів про можливе вторгнення через Луганщину; «Я не бачу сенсу, це тут обстріляні є військові підрозділи, вони отримали сучасне озброєння, оці всі нові гранатомети і «Джевіліни», все є в наших військових. Для Путіна, для РФ це втрата часу і дуже величезної кількості людей. Ну, йти просто через Луганську область – якесь безглуздя, це треба бути навіть не фахівцем військової справи».

Луганська область випромінює спокій
Луганська область випромінює спокій

ЗАЯВА СБУ ЩОДО ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ

(14.02.2022)

Україна зіткнулася зі спробами системного нагнітання паніки, поширенням фейкової інформації та викривленням реального стану речей. Усе це в комплексі – ніщо інше, як чергова потужна хвиля гібридної війни….

СБУ фіксує такі прояви гібридної війни в соціальних мережах, окремих ЗМІ, в поширенні деякими політиками наративів країни-агресора тощо. Не лише фіксує, а активно їм протидіє. Це відображається у рішеннях РНБО, кількості нейтралізованих кібератак, ліквідації численних ботоферм, викритті агентурних мереж іноземних спецслужб та недопущенні диверсій і терактів…

… Всім нам варто зберігати спокій та холодний розум, не піддаватися на провокації. Паніка й дестабілізація грають на користь тільки ворогам.

…Сила України не лише в потужній армії, а в єдності кожного з нас. Разом ми здатні захистити Україну. Нашу свободу, незалежність та гідність.

Повний текст офіційної заяви

МВС, Денис Монастирський: не панікуємо, нині не 2014 рік.

14.02.2022

«Ми в Міністерстві внутрішніх справ не допустимо жодних сепаратистських проявів на кшталт тих, що були навесні 2014 року в Харкові, Луганську, Донецьку. Повторення Слов’янська ми також не допустимо. Якщо якийсь «гіркін» спробує захопити адмінбудівлі, він буде розстріляний нашим спецназом без попередження та жодних вагань. Чим кожен з вас може зараз допомогти? По-перше, зберігайте спокій. Не панікуйте, зараз не 2014 рік. Україна стала сильнішою та організованішою..

300 тисяч поліцейських, нацгвардійців, прикордонників та рятувальників щодня несуть службу на захисті внутрішньої безпеки.

«Незважаючи на будь-які заяви про можливі агресивні дії з боку Російської Федерації, ніхто не панікує і не боїться».

Радіо "Свобода"

Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України

«Заклади освіти, як і раніше, продовжують свою роботу у звичному режимі, освітній процес триває і ніяких рішень про його призупинення немає! Формат навчання в різних регіонах залежить винятково від рівня епіднебезпеки».

Telegram

Мер Харкова Ігор Терехов: висловився щодо можливої ​​війни з Росією.

14.02.2022

«Моє глибоке переконання, що вторгнення не буде. І найголовніше для Харкова та його мешканців – дотримуватися спокою. Ось у нас не пішов жоден великий інвестор. Ми ведемо переговори з новими інвесторами та плануємо спільні проекти. Ми готуємось до весни, коли поряд з ремонтом доріг та благоустроєм дворів на повну силу почнуть реалізовуватися великі інфраструктурні проекти – «Зелений каркас», будівництво «Льодової арени», початок прокладання нових станцій метро та багато інших. Я спокійний, команда на місцях і не зменшує темпи своєї роботи», – запевняє мер Харкова.

Підготувала Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-