Достатній рівень цифрової доступності має лише кожен п’ятий державний вебресурс - експерт

Достатній рівень цифрової доступності має лише кожен п’ятий державний вебресурс - експерт

Укрінформ
Державні органи запроваджують вимоги щодо доступності при створенні або модернізації своїх цифрових систем. Проте достатній або високий рівень доступності має поки що кожен п’ятий ресурс.

Про це під час презентації в Укрінформі дослідження «Як змінилася вебдоступність у держсекторі» повідомив керівник «Проєкту підтримки Дія» Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні Володимир Брусіловський.

«Минулого року уряд затвердив постанову щодо вимог про цифрову доступність до всіх державних сайтів, мобільних додатків, інформаційних систем тощо. Ми бачимо, що деякі державні органи вже почали включати виконання цих вимог у свої плани і програми з модернізації або створення власних інформаційних систем. Проте в цьому році ми фіксуємо, що достатні або високий рівень доступності має лише кожен п'ятий існуючий державний вебресурс в Україні. Очевидно, що цього недостатньо, і це треба змінювати», - розповів він.

Брусіловський зазначив, що Міністерство цифрової трансформації у партнерстві з UNDP продовжить проводити тренінги, впроваджувати освітні програми та створювати окремі команди, які допомагатимуть іншим міністерствам та державним органам модернізувати власні цифрові ресурси і робити їх максимально доступними.

«Ми сподіваємося, що цей рік стане переломним. І тренд на безбар’єрність, передумови для якої були створені у попередні роки, коли були затверджені вимоги і стандарти щодо цифрової доступності, зміниться з еволюційного на екстенсивний», - підсумував експерт.

Читайте також: До кінця року портал «Дія» має стати повністю безбар’єрним - Мінцифри

Як повідомлялося, у 2022 році в Україні набув чинності державний стандарт вебдоступності. У липні 2023-го Кабмін ухвалив постанову №757 «Деякі питання доступності інформаційно-комунікаційних систем та документів в електронній формі», якою зобов’язав усі органи виконавчої влади дотримуватися вимог держстандарту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-