Краще, ніж “Лелека”: волонтери готують для сил оборони дрони з надлегкого дерева

Краще, ніж “Лелека”: волонтери готують для сил оборони дрони з надлегкого дерева

Укрінформ
Безпілотні літальні апарати стали відкриттям російсько-української війни. Їх активно використовують на фронті, тому – часто втрачають. 

Розвідка, коригування артилерії, атака – усе завдяки БПЛА. У новітніх військових конфліктах саме цей елемент стає ключовим. Ще одним доказом його важливості є формування перших у світі українських ударних рот БПЛА. Потреби українських захисників зростають, тому цю нішу заповнюють волонтери і держструктури.

Підприємець і волонтер Юрій Голік разом із українським військовослужбовцем і екс-тенісистом Сергієм Стаховським вирішили запустити виробництво дерев’яних дронів для потреб ЗСУ. Ініціатори проєкту окреслюють для себе декілька цілей: виготовити БПЛА, який буде дешевшим за існуючі українські військові безпілотники, наприклад, «Лелеку», але кращим за технічними характеристиками.

ДЕРЕВО – ДЕШЕВО І ПРАКТИЧНО

Нові дрони матимуть дерев’яні крила, звичайний двигун і сучасну електроніку. Це дозволить БПЛА бути менш досяжними для систем протиповітряної оборони ворога. Конструкція крил планера дасть можливість буквально зависати у повітрі. Розробники намагаються якомога більше полегшити БПЛА. Його призначення – глибинна розвідка. Основне завдання - вилетіти за маршрутом і зробити аерофотозйомку об'єктів супротивника.

«Чому дерев’яні дрони і чому планер? Це наш експеримент для війни. Більшість військових українських безпілотників влаштовані так, що вони летять, доки працює мотор. Логіка легкого дрона, який за своєю конструкцією є планером, в тому, що у нього краща аеродинаміка. У вимкненому режимі він просто планує і його не чути. Окрім того, це економить енергію, яку він витрачає на політ. При правильному використанні він летітиме довше по часу і дистанції», – пояснюють ініціатори проєкту.

Крила робитимуть зі спеціального надлегкого дерева -  бальзи – найлегшої деревини у світі. Це класичні матеріали, які використовують у спортивному авіамоделюванні. Планер обладнаний сучасною системою керування та автопілотом, що дозволяє йому виконувати польоти під впливом засобів радіоелектронної боротьби. Він має автоматичну систему повернення на точку зльоту. Розмах крил – 1,7 метра. У робочому порядку цей безпілотник називають «маленьким планером», але це тільки порівняно з іншою моделлю. При цьому розробники кажуть, що дерев'яні літаки - це не єдиний їхній проект. 

Ще один  зразок – великий планер із розмахом крил 3,5 метрів та потужною оптикою. Він призначений для глибинної розвідки та коригування. Його корпус, як і в більшості сучасних безпілотників, буде  виконаний зі склопластику. Він також обладнаний сучасною системою керування.

«У відсотковому співвідношенні цей проєкт готовий на 50%, але це - ключовий етап.

Спочатку цей літак було виконано з дерева. Він пройшов перший етап випробувань на аеродинаміку. Зараз тривають наступні етапи роботи і незабаром він полетить у склопластиковому корпусі.

На цьому ініціатори проєкту не зупинилися. Вже готові концепти двох моделей квадрокоптерів. “STING A” (Attack) - ударний безпілотник. Він може нести 3,5 кілограми бойового навантаження. “STING SG” (SpyGun або Шпигун) – розвідник. Наразі проходять випробування у бойових умовах.

«Ті зразки, які вже є, показали, що відповідатимуть необхідним характеристикам. Далі буде легше. За зусиллями, які ми витратили для створення кінцевого продукту, пройшли 50% з великим корегувальником, 90% - з малим планером розвідником і 99% - з квадрокоптерами. Далі робитимемо наступні кроки: перевірка камери, системи відеозв'язку тощо. Ми випробовуватимемо їх спочатку на навчаннях, а потім – у бойових умовах. Паралельно отримуємо фідбеки від військових і шліфуємо продукт», - пояснив Голік. 

Ініціатори проєкту окреслюють для себе декілька цілей: виготовити БПЛА, які будуть мати високі технічні характеристики та відмінно виконуватимуть необхідні бойові завдання. При цьому вони не повинні коштувати «всіх грошей світу».

За оцінками ініціаторів, їхні квадрокоптери і планери-розвідники коштуватимуть близько 2000 доларів. Великий планер значно дорожчий за малий - приблизно 12 000 доларів - але це значно дешевше за аналогічні моделі, які є на українському ринку.

Деякі комплектуючі у літальних апаратах будуть українського виробництва. Система управління, наприклад, розроблена у Запоріжжі.

В ідеалі – повністю перейти на українські комплектуючі.

«Зараз, на жаль, це неможливо, але українці над цим працюють. Навіщо нам збагачувати ринок Китаю, купуючи комплектуючі у них? Ми ж не гірші за китайців: у нас одні з найкращих айті-фахівців, інженерів у світі. У нас шалені військові, які фактично з нічого складають бойові БПЛА. Кінцева мета – зробити дрон, який виконує поставлені завдання і складається з українських комплектуючих», – розповідають розробники дерев’яних БПЛА.

ПРІОРИТЕТ – РОЗВІДКА

Планери використовуватимуть для глибинної  розвідки і коригування артилерії. Квадрокоптери - це фронтові трудяги. Український військовий Сергій Стаховський пояснив, що найбільш ходовий фронтовий дрон “Mavic” може працювати до 40 хвилин у бойових умовах. Цього часу недостатньо для якісного коригування роботи артилерії.

Нові коптери власного виробництва натомість зможуть проводити розвідку, перебуваючи в повітрі до півтори години(якщо без бойового навантаження). Їх можна буде використовувати для підтримки штурмових груп, які йдуть в атаку. Квадрокоптер “STING” може скинути боєприпаси на позиції противника, а потім без посадки продовжити участь у бою, займаючись коригуванням.

«Якщо у тебе немає великої людської складової, то її можна замінити БПЛА. Вони нас врятували на початку війни. Ми знаходили  колони ворога заздалегідь і мали змогу ефективно знищувати їх. Безпілотники стали грізною і ефективною зброєю, хоча на фронті вони – розхідний матеріал», – наголосив Стаховський.    

ККД ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ – 101%

Фінансування виробництва дронів візьмуть на себе ініціатори проєкту. Вони називають це  своїм громадянським обов'язком. Підрозділи сил оборони отримуватимуть БПЛА безкоштовно і матимуть змогу покращувати їх, надаючи розробникам  свої відгуки про ефективність безпілотників.

«Ми не хочемо стати частиною державної програми. На нашу думку, це - наш громадянський обов’язок: можна  нічого не робити і втратити країну, а можна - працювати. Ми готові робити їх протягом всього періоду, доки триває війна. Дрони на війні показали себе добре. Зараз це спроба вирішити проблему підрозділів. Для підрозділів, які отримуватимуть їх, ціна взагалі не грає ролі. Головне – якість, а наша ціль - підігнати її на 101 відсоток. З точки зору ціни, то для нас головне зменшити її, щоб наш ресурс, який ми маємо можливість витрачати на війну, був достатній для реалізації цього проєкту. Замість 2-3 дуже дорогих зробити 20 власних дронів -  це  круто! Окрім того, варто б долучати інші кошти, але приклад нікому не хочемо показувати», – зауважили розробники.

Вони підкреслили, що не є першовідкривачами в сфері виробництва дронів. Точково БПЛА виробляє низка добровольців. З часом операторам доведеться пересісти з “Mavic” на інші типи БПЛА українського виробництва. Це дозволить Україні бути незалежною від іноземних поставок цього типу озброєння.

ДРОНИ – СКЛАДОВА МАЙБУТНЬОЇ ПЕРЕМОГИ

Розробники нових БПЛА переконані, що зараз – ідеальний шанс, щоб випередити Росію у виробництві дронів.

«Далі буде технологічне протистояння. У нас технічно є шанс їх (росіян - ред.) випередити, адже вони перебувають під санкціями, а нам допомагають партнери. Якщо матимемо більше дронів, то матимемо менше втрат особового складу – така арифметика», – підсумував Стаховський.

Очікується, що нові БПЛА з'являться на озброєнні у підрозділів СОУ за місяць.

Віталій Ткачук

Фото Юрія Голіка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-