Що треба знати про гранти для бізнесу в Україні

Що треба знати про гранти для бізнесу в Україні

Укрінформ
Аналізуємо основні грантові програми для підтримки мікро-, малого й середнього підприємництва (ММСП)

Намагаючись розв’язати одну з ключових проблем для розвитку бізнесу — фінансову, - підприємці орієнтуються, переважно, на кредитний ресурс. Великий бізнес навіть в умовах війни, здебільшого, такі гроші знаходить. А ось можливості запозичень для мікро-, малого й значної частини середнього бізнесу обмежені. Комерційні кредити дорогі, у позичальників немає майна для застави. Проблеми із заставою, кредитною історією та підготовкою документації часто стають і на заваді участі ММСП у пільгових державних кредитних програмах.

При цьому далеко не всі знають про можливості грантової підтримки від України, відповідального великого бізнесу та міжнародних партнерів. Звісно ж, аби отримати грант, доведеться потрудилися, зокрема правильно підготувати заявку з бізнес-планом. Та шкурка вичинки варта. Адже перевага грантів у тому, що, на відміну від кредитів з відсотками, ці гроші (при дотриманні оголошених грантодавцями чи розпорядниками коштів умов) не доведеться повертати.    

І оглянувши лише кілька інтернет-ресурсів, які агрегують відповідну інформацію, дізнаємося про щонайменше кілька десятків грантових програм та проєктів для українських підприємців. Укрінформ узагальнив відомості про деякі з них.

Фото: diia.gov.ua
Фото: diia.gov.ua

Програми державної грантової підтримки 

Головною державною грантовою програмою для стимулювання бізнесу в умовах війни є урядовий проєкт “єРобота”, що передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та для навчання. Проєкт втілюється за шістьма напрямами:

- мікрогранти для створення власного бізнесу (“Власна справа”);

- гранти для розвитку переробного підприємства;

- державне фінансування закладки саду;

- кошти для розвитку тепличного господарства;

- гранти на реалізацію стартапу, в тому числі у сфері ІТ;

- кошти на навчання за ІТ-спеціальностями.

Допомогу надають як підприємцям-початківцям, так і людям, котрі вже мають досвід у бізнесі. Подавати заявки на гранти потрібно через Портал Дія.                                                                                                                                              

За програмою “Власна справа” українці можуть одержати фінансову підтримку від держави у вигляді мікрогранту (від 50 до 250 тисяч гривень). Гроші можна витратити на придбання чи лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщень. Обов'язкова умова надання коштів  -  створення 1-2 робочих місць.

За даними Мінекономіки, цьогоріч на програму передбачено 1,8 мільярда гривень. А це — ресурс приблизно для 7000 мікрогрантів. Тоді як торік такі гранти отримали 3300 підприємців (програма розпочалася з 1 липня 2022-го).

Максимальний розмір гранту, який Україна надає на створення переробного підприємства, - 8 мільйонів гривень. Гроші дадуть за умови співфінансування. Причому, приєднатися до програми фахівці радять якомога раніше. Адже при оформленні першої тисячі грантів держава компенсує до 70% вартості проєкту (не менше 30% - внесок отримувача держдопомоги). Тоді як для решти грантів діє інше співвідношення: до 50% вартості – за рахунок грантів та не менше 50%  – кошти отримувача (власні або кредитні).

Підприємець може отримати один грант або для створення нового переробного підприємства, або ж для розширення наявних потужностей. Важлива умова: створення щонайменше 25 робочих місць. Але охочим варто поспішити: прийом заявок завершується 31 березня. Заяву також можна подати через Портал Дія. Заявки, подані без бізнес-планів (за такою формою), не розглядаються.

Грантова програма з компенсації створення садів дозволяє підприємцям залучити від 140 тисяч до 400 тисяч гривень за гектар насаджень. При цьому площа нового саду має бути не меншою, ніж 1, і не більшою, ніж 25 гектарів. А за програмою компенсації вартості теплиць кожен учасник може залучити до 7 мільйонів гривень. Основна умова обох програм — створення нових робочих місць. Плюс має бути належним чином підтверджене право власності або користування земельною ділянкою. В Мінагрополітики також наголошують, що у поданих проєктах на створення саду і на будівництво теплиць обов’язково мають бути передбачені система зрошення та водозабір. І, звісно ж, важливою умовою отримання грантів є чесна сплата податків та зборів під час виробничої діяльності.

Фото: cgdev.org
Фото: cgdev.org

Гранти від іноземних держав та міжнародних фінансових інституцій

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) завдяки фінансуванню ЄС і країн-донорів пропонує гранти малим та середнім підприємствам України для зростання бізнесу. Банк допомагає залучати висококваліфікованих консультантів, котрі допоможуть трансформувати бізнес, надаючи кошти для часткової оплати їхніх послуг. Сума кожного гранту - від 25% до 75% вартості консалтингових послуг, але не більше 10 000 євро.                                                            

На підтримку можуть розраховувати малі й середні підприємства зі штатом до 250 працівників, які працюють більше двох років. Програма стосується усіх секторів економіки, окрім фінансового, страхового, тютюнового, ігрового, виробництва міцних алкогольних напоїв та ВПК.

ЄБРР також продовжує секторальну підтримку меблевої, туристичної і текстильної галузей. Крім того, банк стимулює розвиток українського бізнесу за такими напрямками як гендерна рівність, використання зелених технологій і цифровізація.

Діє Програма для підприємств-позичальників Укрексімбанку, які успішно реалізують інвестиційні субпроєкти. ЄБРР надає їм можливість отримати грант у розмірі до 15% від суми  субкредиту (до 450 000 євро).

Програма міжнародної технічної допомоги «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі» підтримує фінансування інвестиційних проєктів українських мікро-, малих та середніх підприємств в умовах війни – компенсує до 30% від вартості відповідних проектів. Фокус підтримки зосержується водночас як на релокованих підприємствах, так і на нерелокованих, які планують здійснювати інвестиції у свою виробничу діяльність. Загальний бюджет ініціативи становить 2,4 мільйона євро, включаючи 1,3 мільйона євро як початкову суму доступну для грантів.

Фінансування відбувається за кошти уряду Німеччини.  уряду Німеччини. Реалізацію ініціативи здійснюватиме німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерстві з German Sparkassenstiftung, Фондом розвитку підприємництва та на першому етапі з двома українськими банками – Банком «Львів» та «Ощадбанком».

Максимальний розмір інвестиційного проєкту, який може бути підтриманий ініціативою, становить 240 тис. євро в гривневому еквіваленті, а максимальний грант для кінцевого бенефіціара становитиме до 30 тис. євро. Взяти участь в ініціативі зможуть підприємці без обмеження за видами економічної діяльності.

Однак, вимоги до учасників програми такі:

  • отримувачами мають бути мікро-, малі та середні підприємства;
  • не менше 70% бізнесу має перебувати у приватній власності;
  • бізнес має існувати не менше одного року;
  • мають бути позитивні результати діяльності (прибуток) принаймні за 2021 рік;
  • бізнес не може класифікуватися як високоризиковий відповідно до стандартів НБУ;
  • учасники повинні дотримуватися екологічних та соціальних стандартів відповідно до чинного законодавства України.

Щоб узяти участь, підприємцю потрібно звернутись до одного з банків-партнерів ініціативи та підтвердити відповідність вищезазначеним критеріям. У разі їх прийнятності, банк-партнер надає кредит для фінансування бізнес-проекту, після успішної реалізації якого підприємець отримує грант. Бенефеціари програми також матимуть змогу отримати консалтингову допомогу для подальшого розвитку бізнесу.

Також грантову допомогу бізнесам, які мають на меті релокацію бізнесу в більш безпечні регіони (наприклад, на захід України) із подальшим поновленням бізнес-діяльності, надає Данська рада у справах біженців (DRC). Програма передбачає фінансову підтримку до $15000 - залежно від кількості робочих місць, які планується створити, відновити чи зберегти, а також від індивідуальних потреб бізнесу.

Європейська Комісія започаткувала два конкурси пропозицій під спільною назвою “ReadyForEU” із загальним бюджетом 7,5 мільйонів євро. Мета - допомогти українським підприємцям та підприємствам скористатися перевагами внутрішнього ринку ЄС. Конкурси фінансуються в межах Програми внутрішнього ринку. Проєкт розрахований на українських малих та середніх підприємців, котрі постраждали від війни, а також на новий український  бізнес. Зокрема, в межах проєкту “Бізнес-міст” донори хочуть підтримати 1,5 тисячі  українських МСП, орієнтованих на зростання і сталий розвиток. Розмір кожного гранту - до 2500 євро. Загальний бюджет  - 4,5 мільйона євро. Заявки можна подавати до 27 квітня, 17:00 за брюссельським часом.

Бюджет проєкту “Erasmus для молодих підприємців — Україна” – 3 мільйони євро. Дедлайн конкурсу - 11 травня.

Програма EU4Environment, що фінансується Євросоюзом, розширює діяльність і підтримує “зелене” відновлення промисловості та релокації українських підприємств. Підтримка передбачає визначення потреб у відновленні переміщених виробництв та можливостей їх відновлення у цільових регіонах, консультування підприємств за обраними напрямами, пошук та підбір фінансових можливостей для “зеленого” відновлення, його популяризацію через успішні бізнес-кейси. Термін подання заявок — до 30 квітня.

GIZ (Німецьке товариство міжнародного співробітництва) надає підприємствам України гранти  - до 2 мільйонів євро  - на реалізацію проєктів із впровадження найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) і зменшення промислових викидів. Йдеться про участь німецької сторони у співфінансуванні таких проєктів українського бізнесу. Гранти компенсують до 20% сукупних витрат на втілення проєктів у НДТМ.

Прийом документів та відбір проєктів триватиме до 31 березня. Але кількість учасників, схоже, буде обмежена через вимогу грантодавця, згідно з якою для отримання співфінансування підприємство спочатку має отримати банківський кредит.

Міжнародна організація з міграції (МОМ) і Агентство ООН з питань міграції втілюють грантову програму в межах проєкту “Розвиток малих та середніх підприємств: Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та відновлення бізнесу”, що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини через Банк розвитку KfW. До участі запрошують малі та мікропідприємства, що релокуються або ведуть діяльність у Києві, Київській, Львівській, Закарпатській, Сумській, Чернігівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Полтавській, Дніпропетровській чи Харківській областях.

Умова: підприємство має бути зареєстроване у нашій країні не менше ніж за рік до дати подання заявки і належати громадянам України. Залежно від розміру підприємства, за умовами конкурсу, доведеться додатково працевлаштувати щонайменше 1 (мікропідприємства) або 3 осіб (малі підприємства, де працюють понад 10 людей).

Максимальна сума гранту для мікропідприємства  - 4,5 тис. євро (у гривневому еквіваленті), а для малого підприємства –  20 тис. євро (в еквіваленті).

МОМ планує надати такі гранти для 100 малих та 270 мікропідприємств. Останній місяць подання заявки  – жовтень. Посилання на онлайн-форми та усі деталі щодо вимог і розподілу грантів тут.

Також МОМ у межах проєкту “Рішення у сфері безпеки людини в Україні”, що фінансується Урядом Японії, запрошує український мікро- і малий бізнес взяти участь у грантовій програмі, мета якої - підтримка цільових громад у набутті більшої стійкості до наслідків війни через відновлення робочих місць і виробництва та задоволення попиту населення на критично важливі товари і послуги.

На допомогу можуть розраховувати мікро- та малі підприємства, що були релоковані з інших областей або працюють у Київській (без столиці), Чернігівській чи Полтавській областях.

Цільова підтримка українського агросектору

Вже згадана Данська рада у справах біженців (DRC) за фінансової підтримки урядів Швейцарії і Великобританії втілює програму бізнес-партнерства, спрямованого на підтримку аграрного сектору та харчового виробництва в Україні. Партнерство здійснюватиметься за принципом співінвестування, яке передбачає грантову підтримку від DRC у розмірі до $20 тис. та обов’язковий власний внесок партнера  - до 50% від загального бюджету проєкту.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) завдяки фінансуванню ЄС започаткувала програму інвестиційної грантової підтримки мікро- та малих сільськогосподарських виробників, кооперативів і асоціацій виробників географічних зазначень (ГЗ). Участь у програмі беруть агровиробники із Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської і частини Чернівецької областей. Щоправда, термін подання заявок уже сплив.                                                                     

Зараз ФАО визначається з переліком українських виробників, яким надасть кошти (до 370 тисяч гривень для малих фермерських господарств та до 925 тисяч для сільськогосподарських малих і середніх підприємств, сільгоспкооперативів та об'єднань виробників ГЗ).

Також ФАО втілює програми з надання ресурсних грантів. Приміром,  розподіляє поміж малих фермерів на Харківщині високоякісне протруєне насіння кукурудзи і соняшника, надане Японським агентством міжнародного співробітництва.

Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України також надає сільгоспвиробникам насіння соняшника. А ще - добрива для ярих і озимих культур.

За окремою програмою агровиробники можуть отримати насіння кукурудзи бренду DEKALB у межах Ініціативи USAID на підтримку стійкості агросектору – AGRI-Україна, за підтримки уряду США, вітчизняного Мінагрополітики та компанії “Байєр”. Заявки на забезпечення насінням приймають через Державний аграрний реєстр (ДАР) до 31 березня або до вичерпання запасів насіння  - у розрахунку приблизно на 15 тисяч гектарів.

Ініціатива стосується мікро-, малих та середніх підприємств, які вирощують зернові та олійні культури на площі від 5 до 500 гектарів. Але скористатися програмою можуть лише суб’єкти господарювання із Київської, Дніпропетровської, Миколаївської (крім тимчасово окупованих територій) , Одеської, Полтавської, Сумської, Чернігівської, а також вільних від ворога районів Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку запрошує подавати й заявки на одержання субгрантів для реалізації проєкту “Підтримка ММСП зернового напряму у збільшенні потужностей зберігання та сушіння зерна”. Ключові умови - наявність у заявника власних елеваторних, зерноочисних або сушильних потужностей, а також співфінансування (не менше 50% власних або кредитних коштів).                                                                                         

Планується надати до 185 мільйонів гривень у вигляді десяти субгрантів.  Приблизна дата початку діяльності в межах субгрантів, наданих за результатами конкурсу, – 15 травня.

Міжнародна сільськогосподарська науково-дослідницька компанія Corteva Agriscience тим часом оголосила про проведення освітньо-грантової програми TalentA-2023 для жінок-фермерок. Учасниці отримають доступ до інформації, яка допоможе їм забезпечити життєздатність бізнесу з урахуванням практик сталого розвитку, а також матимуть можливість виграти грант для зростання власного бізнесу та соціальної підтримки своїх громад. Грантовий фонд у 2023 році перевищує 1 мільйон гривень.

Навчання триватиме з 1 липня до 31 серпня. Учасниці, які успішно завершать навчання, матимуть можливість взяти участь у конкурсі та позмагатися за гранти. Для цього треба до 30 травня зареєструватися за посиланням.

Фото: zayava.info
Фото: zayava.info

Регіональні програми і гранти від філантропів

Громадська організація “Інноваційні соціальні рішення” за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та за фінансової підтримки уряду Канади втілює проєкт “Економічні можливості для жінок, котрі постраждали від домашнього/гендерно зумовленого насильства”.

Завдання - підтримка бізнесів та створення нових робочих місць для жінок із груп ризику. У конкурсі можуть брати участь підприємства з Рокитного (Рівненська область), Хорошева (Житомирська область), Старокостянтинова (Хмельницька область), Ужгорода, Тернополя, Хотина (Чернівецька обсласть), Калуша (Івано-Франківська область), Авангарда (Одеська область) та Черкас.

Максимальний бюджет гранту – 150 тис. гривень. Очікується, що в межах конкурсу підтримають до 10 проєктів зі згаданих міст. Обов’язковою умовою є створення щонайменше двох робочих місць  для жінок, котрі постраждали від домашнього насильства або перебувають у зоні ризику, а також організація  навчальних програм з метою опанування нових професій і стажування принаймні для 5 жінок.

Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ), яку втілює Кімонікс Інтернешнл, приймає грантові заявки на підтримку в  безперервності та відновленні бізнесу, включно із переміщенням або відновленням підприємств в умовах війни, розширенням чи розростанням на зовнішні ринки, збереженням рівня бізнес-можливостей та їх покращенням. Наразі USAID КЕУ зосереджується на секторах інформаційних технологій, інжинірингу, виробництва та послуг (наприклад, виробництво меблів, текстилю, іграшок, косметики, товарів для дому, зооіндустрія, харчова промисловість та електронне обладнання), а також креативних індустрій. При цьому, як зазначається, програма відкрита до заявок на підтримку інших секторів.

Програма планує надати приблизно 36 мільйонів гривень (до 50 грантів). Очікується, що сума кожного гранту становитиме від 600 тисяч до 1,2 мільйона гривень. Заявки прийматимуть до 24 липня через спеціалізовану платформу Submittable.

Грантова програма на $1 мільйон для креативних підприємців від МКІП та Київської школи економіки.

Під час міжнародного форуму “Креативна Україна” міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і президент Київської школи економіки Тимофій Милованов домовилися про надання в межах чинної грантової програми благодійного фонду “КШЕ” “Talents for Ukraine” окремого модуля індивідуальних грантів для креативних підприємців. Головне завдання – описати нестандартну і амбітну ідею, обґрунтувавши, чому саме вона заслуговує підтримки. Якщо ідею підтримають, її автор одержить від $5 тисяч на її подальшу розробку і, можливо, втілення.

Повідомити про бажання взяти участь у конкурсі можна через гугл-форму.

Конкурс відкритий постійно до вичерпання загального бюджету програми.

Львівське регіональне партнерство зайнятості оголосило конкурс серед мікро-, малих та середніх релокованих і місцевих підприємств області. В межах проєкту переможцям нададуть гранти для відновлення та розвитку бізнес-діяльності, створення робочих місць і працевлаштування представників ключових груп населення, популяризації розвитку підприємництва на регіональному рівні, а також підвищення інтересу до інтеграції ВПО та представників інших ключових груп на регіональному ринку праці.

Щоб отримати грант, підприємство має бути офіційно зареєстроване в Україні до 1 листопада 2021 року.

Кошти надаються на закупівлю обладнання та інструментів, оргтехніки і меблів, орендну плату за нежитлове приміщення та/або консультаційні послуги бізнесу. Максимальна одноразова сума гранту — до $10 тис..  Загальний бюджет конкурсу — $240 тис.

Подібний конкурс міні-грантів для мікро-, малих та середніх підприємств у Закарпатській області втілює ГО “ЦеГрІн Закарпаття”. Проєкт реалізують у співпраці з Міжнародною організацією праці в межах програми “Підтримка економічної участі вразливих груп населення, включно з ВПО, в Україні”, ініційованої за дорученням уряду Німеччини.

Пріоритет надаватимуть підприємствам, які готові створювати нові робочі місця та працевлаштовувати ВПО чи представників інших ключових груп, релокованому бізнесу, що переїхав із Миколаївської, Сумської, Чернігівської, Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Київської, Дніпропетровської та Херсонської областей, бізнесу, яким володіють представники ключових груп, підприємствам, що забезпечують надання у регіоні критичних послуг. Максимальний розмір фінансової підтримки для одного учасника — $10 тис.. Ці гроші можна використати на оплату праці, закупівлю сировини та матеріалів, орендну плату за приміщення, закупівлю чи оренду обладнання, лізинг і консультативні послуги.

Скориставшись світовою павутиною, а також інформацією “зацікавлених” відомств, місцевих ресурсних центрів та центрів підтримки підприємництва, бізнес-об’єднань і асоціацій, ви зможете знайти й оголошення про безліч інших грантових програм. Кількість грантів, на отримання яких кожен підприємець чи підприємство може подавати заявки, ніхто не обмежує. Проте важливо, щоб наданий вами пакет документів відповідав умовам оголошених грантодавцями конкурсів. Вони у кожному випадку різні. Тож підготовка має бути ретельною Але винагорода того варта: суттєва безповоротна фінансова підтримка - без потреби оббивати пороги чиновницьких кабінетів чи банківських офісів.

Підготував Владислав Обух

За матеріалами me.gov.ua,  business.diia.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-