Далекобійний боєприпас GLSDB: бомби бувають «розумними»

Далекобійний боєприпас GLSDB: бомби бувають «розумними»

Інфографіка
Укрінформ
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 2.2 млрд доларів. Зокрема, ЗСУ отримають керовані бомби – GLSDB. Ворогу буде непереливки…

Представники Міноборони США заявили, що GLSDB буде надано Києву у рамках USAI – програми фінансування здатності України захищатись від російської агресії, ініціатива сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative). Це означає, що Пентагон має підписати контракт на виробництво цих боєприпасів.

«Керовані бомби наземного базування дадуть Україні можливість вести вогонь на великі відстані, що дозволить проводити операції на захист своєї країни та повертати свою суверенну територію в окупованих Росією районах», — заявив прес-секретар Пентагону Патрік Райдер.

За інформацією ЗМІ
За інформацією ЗМІ

GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) – наземна бомба малого калібру з дальністю 150 км. Це спільна розробка Boeing і SAAB, яка досі допрацьовується з 2019 року. Бомба має «крила», які відкриваються в повітрі, що дозволяє значно збільшити радіус ураження.

GLSDB являє собою авіаційну бомбу GBU-39, яка вистрелюється на висоту за допомогою реактивного двигуна. «Розумний» снаряд використовує як інерціальну систему, так і супутникову GPS навігацію для наведення на ціль. При наведенні через GPS, відхилення від заданої точки складає близько одного метра. Є варіант наведення по лазерному променю з точністю до півметра. Водночас, для використання модифікації бомби з  лазерною головкою, потрібне «підсвічування» цілей, яке може здійснюватися як з землі, так і з безпілотників типу Bayraktar чи Puma. Останні також заявлені в цьому ж, лютневому пакеті американської допомоги. 

Під час демонстрації можливостей у 2017 році GLSDB вразив рухому ціль на відстані 100 кілометрів. Випробування в 2019 році показали, що бомба може успішно вражати морські цілі на відстані у 130 кілометрів.

Наземна бомба може запускатися з мобільних артилерійських і залпових систем, таких як Himars чи MLRS-M270, які вже є в Україні.

Ці боєприпаси допоможуть ЗСУ наносити удари по території тимчасово окупованого Кримського півострову, який Росія використовує для базування своєї авіації та військово-морського флоту.

GLSDB дуже важко виявити та перехопити. Крилата бомба використовує реактивний двигун тільки на першій стадії польоту з  лише для набору висоти. У подальшому боєприпас розкриває крила і планує на ціль. Так як, підлітаючи до цілі бомба не використовує двигун, то вона не створює теплового сліду для захоплення її ракетами ППО з інфрачервоними головками. А компактні розміри роблять цю бомбу практично непомітною для радіолокаторів. Але, якщо бомбу все ж зафіксують радари, плануюча бомба здатна маневрувати та навіть облітати зони ефективної дії ППО. Наприклад, керований боєприпас може пролітати за лінію фронту, розвертатись на 180 градусів та наносити удар з тилу, звідки її не очікують.

Західні військові експерти стверджують, що боєприпаси найбільш ефективні для нанесення ударів по аеродромах, де базуються російські гелікоптери та літаки. Також такі бомби можна використовувати по конкретних будівлях, бронетехніці, вогневих точках та ворожих засобах ППО.

За словами SAAB, плануюча бомба може долати радіоперешкоди і використовуватися в будь-яких погодних умовах.

GLSDB можуть стати досить серйозною проблемою для окупантів. Сполучені Штати можуть масово поставляти ці боєприпаси в Україну. Це пов’язане з їх відносно невеликою вартістю. За ціною однієї ракети ATACMS, ЗСУ можуть отримати 25 керованих бомб GLSDB. Адже вартість однієї ракети MGM-140 ATACMS становить близько 1 мільйона доларів, у той час як GLSDB коштує лише 40 тисяч доларів. Це буде перший експорт та перше бойове застосування комплексу GLSDB у світі.

На завершення варто зазначити, що GLSDB є зброєю найбільшої дальності, яку західні союзники запропонували нам на даний момент. Але це цілком може бути лише «розминкою» перед поставкою ракет ATACMS.

Богдан Тузов, Київ 

Інфографіка Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-