Маск анонсував імплантацію чипа Neuralink людині протягом пів року

Маск анонсував імплантацію чипа Neuralink людині протягом пів року

Укрінформ
Клінічні випробування на людях безпровідного мозкового чипу, розробленого компанією Ілона Маска Neuralink, розпочнуться протягом шести місяців.

Про це заявив Маск у середу на презентації компанії, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

Як зазначається, компанія розробляє інтерфейси мозкових чипів, які можуть дозволити пацієнтам з обмеженими можливостями знову рухатися та спілкуватися. У середу Маск зазначив, що чипи також допоможуть людям бачити.

Компанія Neuralink, розташована в Сан-Франциско та в Остіні, штат Техас, останніми роками проводила випробування на тваринах, намагаючись отримати дозвіл від Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів США (FDA) для початку клінічних випробувань на людях.

«Ми хочемо бути надзвичайно обережними та впевненими, що він добре працюватиме, перш ніж поміщати пристрій в людину… Спочатку прогрес, особливо щодо людей, здаватиметься, можливо, жахливо повільним, але ми паралельно робимо все, щоб масштабувати його… Отже, теоретично прогрес має бути експоненціальним», — сказав Маск.

За його словами, перші два застосування пристрою Neuralink для людини стосуватимуться відновлення зору та забезпечення руху м’язів у людей, які не можуть цього робити.

Neuralink — американська компанія, яка займається розробкою мозкових імплантатів, які стануть інтерфейсом для взаємодії між мозком людини та електронним пристроєм. Створена за участі Ілона Маска компанія розпочала свою діяльність у 2016 році, проте була представлена загалу у березні 2017 року.

Читайте також: Компанія Маска почала повномасштабні випробування Hyperloop

Майбутніми продуктами Neuralink мають бути нейронні чипи, інтегровані в мозок людини з метою усунення наслідків певних хвороб мозку, розширення пам'яті, лікування паралічу, сліпоти, депресії, хвороби Паркінсона та оптимальнішого керування складними системами тощо. Припускається можливість подумки грати у відеоігри, викликати авто Tesla, або завантажувати і відтворювати спогади.

У 2019 році експерименти з чипізацією проводилися на мишах – у 87% випадків вживлення пристрою завершилися вдало. А в серпні 2020 року Маск провів офіційну презентацію проєкту, продемонструвавши світові чиповану свиню, на ім'я Гертруда. Однак торік Neuralink зіткнулася з проблемами безпеки після того, як кілька її мавп були піддані евтаназії, у тому числі через підозри на інфекції, повʼязані з пристроєм.

У липні інша американська компанія Synchron випередила Neuralink на ринку. Тоді лікарі лікарні Маунт-Синай у Нью-Йорку успішно встановили пристрій компанії довжиною півтора дюйма в людину, яка живе з боковим аміотрофічним склерозом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-