Андрій Косяк, співрозробник мобільного застосунку «єППО»
Кожен може бути відповідальним спостерігачем ППО: бачиш у небі ракету – зафіксуй і повідом зенітникам
10.11.2022 08:00

Після 24 лютого життя мільйонів українців стрімко змінилося. Одні вступили до лав ЗСУ або ТрО. Інші стали волонтерами чи наближають перемогу, реалізуючи проєкти з підтримки армії. Зокрема, запорізькі айтішники розробили безпілотник «FALCO», щоб воїни ЗСУ могли бачити, де знаходиться ворог і яка у нього техніка, а в Одесі група «Технарі» реалізувала проєкт «єППО», що дає змогу мільйонам власників гаджетів долучитися до підтримки сил ППО, які приземлюють ворожі ракети та дрони.

Про те, як виникла і була реалізована ідея створення системи взаємодії цивільних спостерігачів із військами протиповітряної оборони ЗСУ, співрозробник застосунку «єППО» Андрій Косяк розповів в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу.

- Імпульсом до створення нашої команди "Технарі" стало повномасштабне вторгнення російських військ. У якийсь момент, причому дуже швидко, чи 3-го, чи 4-го березня, ми відчули, що можемо щось змінити, чимось допомогти. Почали з волонтерства, ідея системної допомоги виникла пізніше – у квітні. А у травні вже склали програмний документ про те, що хочемо саме створити цілісну систему взаємодії цивільних спостерігачів із спеціалістами військ протиповітряної оборони ЗСУ. Незабаром зустрілися з ними, розповіли, що у нас є така ідея. І так, спершу довелося вислухати критичні зауваження, але також було висловлено готовність підтримати: якщо у вас вийде, хлопці, то підтримаємо, оскільки є сенс у створенні мобільного застосунку.

Далі були обговорення - побажання та критика, які ми врахували під час реалізації проєкту. Паралельно погоджували інтеграцію застосунку «єППО» у державний проєкт «Дія» та налагоджували тісну взаємодію з командуванням ППО Збройних сил України. Зазначу принагідно, що ми дуже вдячні голові Мінцифри Федорову за підтримку.

– Хто увійшов до складу «Технарів»?

- Скажу так: працювала велика група програмістів, зокрема один із топових фахівців нашої країни, під керівництвом якого здійснювали розробку ще кілька IT-фахівців – талановитих та швидких хлопців. Хочу також наголосити, що за роботу ніхто нам не платив, проєкт – повністю волонтерський. І початково допоміжний – стосовно системи ППО.

Тому були дуже раді, що в жовтні застосунок «єППО» почав успішно з нею взаємодіяти. Так випадково сталося, що саме в жовтні було зафіксовано збиття за допомогою нашої програми двох дронів «Шахед-136» та крилатої ракети «Калібр». Щоправда, дізналися ми про це не одразу. Втім, нам достатньо знати, що програма чітко функціонує, допомагаючи зенітникам приземлювати ворожі цілі, заради чого, власне, ми цю систему й створювали.

- То виходить, що власники телефонів можуть стати додатковими очима підрозділів ППО?

- Ми, власне, переконані, що в мобільнику кожного відповідального громадянина нашої країни має бути встановлений застосунок «єППО», який допомагає зменшити шкоду, яку завдають російські ракети по нашій інфраструктурі, і дозволяє зберегти життя тисяч українців. Адже не можна передбачити, коли ця програма тобі знадобиться. Важливо, щоб воно було просто введено в програму твого андроїда або iOS - і все! Обидві версії вже працюють. І ми закликаємо всіх, хто користується мобільним телефоном, стати очима українських ППО: з'явилася в небі ракета - зафіксуй і повідом зенітникам. Насамперед розраховуємо на мешканців маленьких містечок, які встановили безплатний застосунок «єППО», та тих людей, які за родом служби не сплять уночі.

Саме в цей час доби підрозділи ППО потребують додаткових очей і вух відповідальних громадян, які можуть побачити ракету або дрон, що низько летить, і зіграти важливу роль у їх знищенні, якщо зафіксують на камеру ворожу ціль і вчасно сповістять про це зенітників натисканням червоної кнопки. Таким чином, кожен із власників мобільників може стати своєрідним маленьким кубиком, що дозволить ППО визначити місце розташування ворожої цілі і пов'язати геолокацію з напрямком руху,  щоб наше небо залишалося чистим та блакитним.

– Ваші перші волонтерські зустрічі були з командирами підрозділів ППО?

- Так, наша співпраця з військовими розпочалася з допомоги дивізіону ППО Сухопутних військ. Ми підбирали їм спеціальні моделі біноклів, що мають компас, далекомірну шкалу і сітку, оптичний тракт яких заповнений азотом, що захищає внутрішні поверхні оптики від запотівання, і світлосильних для спостереження в сутінках. Це дозволяє розрахункам ППО, які ведуть спостереження за небом, заощадити кілька секунд для виявлення крилатих ракет та інших ворожих цілей.

Також важливі для зенітників своєчасні повідомлення власників мобільних телефонів, на яких встановлені програми «єППО». По суті, це перша у світі система мережевого ППО, аналогом-попередником якої можна вважати хіба що систему протиповітряної оборони Великої Британії 40-х років минулого століття, яку тоді забезпечували 18 тисяч постів візуального спостереження. Я сказав би так: корисність такої мережі пропорційна квадрату кількості абонентів. Так влаштований цей світ.

І так, ми були б дуже вдячні головам територіальних громад, які б взяли посильну участь у поширенні серед жителів цього застосунку, тому що він дозволяє зберегти майно та життя наших громадян. Що більше людей встановлять застосунок, то надійніші надходять дані - тобто більша користь від даних, що надходять до розрахунків ППО, особливо з невеликих містечок, з берегів річок і складок місцевого рельєфу, де дуже обмежені можливості підрозділів наших ППО і ймовірні тимчасові втрати з будь-яких причин повітряних цілей.

- Більшість користувачів, можливо, недостатньо обізнані із застосунком «єППО» і поки що не встановили його на мобільники. Порадьте, як співрозробник, як це зробити?

- Встановити у телефоні застосунок «єППО» можна за допомогою плеймаркету, потім пройти протягом кількох секунд авторизацію, взаємодіючи з «Дією», натиснути Тест, щоб переконатися, що все працює, і ви готові сповістити зенітників про побачену загрозу. Якщо у небі з'явився ворожий дрон-камікадзе або крилата ракета, потрібно відкрити «єППО» на смартфоні, вибрати тип повітряної цілі, направити смартфон у напрямку руху цілі та натиснути велику червону кнопку. Наступної миті фахівці ППО побачать вашу позначку на карті, яка доповнить радіолокаційну інформацію, - і летючу смерть буде знищено.

- Розробка програми «єППО» – перший ваш внесок у справу оборони країни чи йому передувала робота над іншими проєктами? Розкажіть у межах можливого, які з них вдалося реалізувати, а які ще на стадії узгодження.

– Розробок багато, а розповісти поки що можу про успішно реалізований проєкт «Сова» – систему нічного водіння, розроблену для машин-довгомірів, що переміщують зенітно-ракетні комплекси, реактивні системи залпового вогню «Ураган» та інші. Вони потребують потайного переміщення в нічний час. І власне, вимоги до них дещо інші, ніж до систем нічного водіння інших марок автомобілів. У них дві камери, інше підсвічування – є інші тонкощі, розповідати про які поки що не буду.

Можу лише додати, що моя спеціальність – промавтоматика, і так сталося, що роботу над створенням прообразу нинішнього автонавігатора я розпочав ще 1998 року, коли ні Гугла, ні цифрової карти України не існувало. Саме тоді було створено цифрову карту Одеси, якою користувалися для відстеження міліцейських автомобілів, показуючи черговому їх маршрути руху.

А запорукою успіху команди «Технарі», мабуть, було те, що в її складі опинилися талановиті програмісти та конструктори, які непогано доповнювали один одного при реалізації проєкту «єППО», і ми з Геннадієм Сульдіним, зв'язківцем за освітою, який добре розуміється на специфіці систем озброєння підрозділів ППО. У результаті вийшла синергія, що сприяла створенню та успішній інтеграції застосунку «єППО» у державний проєкт «Дія».

- Багато волонтерських ініціатив започатковано в офісі фонду «Оборона Одеси 2.0», в якому нас привітно зустрів виконавчий директор Євген Ляшан…

- Так, на цій базі ми розпочинали та продовжуємо волонтерську роботу. Знаючи потреби військових, знаходимо та поставляємо в одні підрозділи цифрові рації та біноклі Konus Tornado 7×50 з компасом та кутомірною сіткою від «Технарів», в інші – коліматорні приціли на автомати для стрільби по іранських «шахедах». Також продовжуємо роботу над проблемою нічної протидронової оборони, зокрема, проводимо випробування різних моделей прожекторів з метою нічного підсвічування цих дронів для ефективного ураження. Словом, робимо все можливе для підтримки армії та впевнені у перемозі ЗСУ.

Михайло Аксанюк

Фото з соцмереж та Вікторії Коломієць

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-