Унікальна система ППО - IRIS-T пройшла бойове хрещення в Україні

Унікальна система ППО - IRIS-T пройшла бойове хрещення в Україні

Укрінформ
Збройні сили України першими в світі отримали унікальну систему ППО - IRIS-T 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, виступаючи 24 жовтня на відкритті 5- го німецько-українського економічного форуму у Берліні, анонсував, що найближчим часом Німеччина передасть Україні ще три системи протиповітряної оборони IRIS-T. 

«Ми твердо стоїмо на боці українців у цій боротьбі, яка також є боротьбою за безпеку та мир у Європі. Ми підтримуємо Україну з політичної, фінансової, економічної, гуманітарної точок зору, а також зброєю.» – заявив Олаф Шольц.

Канцлер нагадав, що перша сучасна система ППО німецького виробництва IRIS-T вже захищає Україну. 

«Ще три такі системи буде доставлено найближчим часом. Разом з нашими партнерами ми підтримуватимемо Україну доти, поки це необхідно», – сказав Олаф Шольц.

Розповідаємо про головні характеристики комплексу ППО, що вже захищає українське небо.

Надана Україні IRIS-T є найсучаснішою системою ППО Німеччини. Модифікація, що поставляється нашій країні, є абсолютно новою. Остаточні випробування були проведені лише наприкінці 2021 року, а Бундесвер ще не придбав жодної такої системи. Вартість кожної установки становить близько 140 млн євро. Це перша з обіцяних чотирьох таких систем, ще три, ймовірно, надійдуть не раніше наступного року.

Фото з офіційного сайту виробника Diehl Defense
Фото з офіційного сайту виробника Diehl Defense

IRIS-T SLM – це німецький зенітний ракетний комплекс середнього радіусу дії. Це найсучасніша система ППО Німеччини, розроблена збройовою компанією Diehl Defense. ЗРК наземного базування насамперед призначений для захисту цивільного населення шляхом відбиття повітряних атак ворога. Комплекс складається з трьох машин високої мобільності: пускової установки на військовій вантажівці, що несе на собі до восьми ракет, радіолокаційної машини та командирської машини. Зенітні ракети здатні вражати цілі на висоті до 20 кілометрів та на відстані до 40 кілометрів. IRIS-T SLM використовується для знищення літаків, вертольотів, безпілотних літальних апаратів, крилатих та балістичних ракет. Зенітна батарея оснащена власним радаром, для виявлення повітряних цілей з дальністю дії 250 км. Комплекс здатен вести одночасний обстріл декількох цілей за будь-яких погодних умов. 

IRIS-T SLM була розроблена по принципу повної незалежності від шасі, на якому вона базується. Всі компоненти системи сумісні за габаритами та кріпленнями зі стандартними 20-футовими морськими контейнерами та можуть бути транспортовані будь-якими транспортними засобами, наприклад, звичайними вантажівками. 

Центр управління має робочі місця для двох операторів. Зв'язок з іншими складовими системи можливий як через радіо, так і через оптоволоконний кабель. Крім того, центр управління може обмінюватись даними з системами управління вищої ланки. При цьому обмін даними може відбуватись або в реальному, або у майже реальному часі.

Пускова установка безлюдна, має вісім ракет типу IRIS-T SL. Пуск відбувається вертикально для можливості обстрілу цілей на всі 360 градусів за азимутом. Для розгортання пускової установки на позиції потрібно до 10 хвилин, вирівнювання відбувається автоматично. Одночасний обстріл декількох цілей досягається швидким пуском декількох ракет. Перезаряджання триває близько 15 хвилин.

Пускова установка обладнана всіма необхідними підсистемами (електричний генератор, система управління вогнем, радіостанція) та може знаходитись на відстані до 20 км від центру управління.

Фото з офіційного сайту виробника Diehl Defense
Фото з офіційного сайту виробника Diehl Defense

Перший із німецьких зенітних ракетних комплексів IRIS-T, який отримала Україна, добре себе показав під час останніх обстрілів із боку російської армії. 

«Крайні обстріли, які в нас були: IRIS-T показала себе надзвичайно з гарної сторони. Ця інформація щодо бойового хрещення цього комплексу і перевірки його боєздатності і результативності в бойових умовах – пройшла. Ця інформація буде передана німецькій стороні, яка буде враховувати її», – Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Тузов Богдан

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-