2022-2032. Американський ленд-ліз в українській інтернет-війні

2022-2032. Американський ленд-ліз в українській інтернет-війні

Укрінформ
Starlink - нове слово у протистоянні західної цивілізації і московської орди 

То була, здавалося, якась незначна, робоча подія. 29 січня 2020 р. із бази ВПС на мисі Канаверал, Флорида, американська ракета Falcon 9 знову успішно підняла з майданчика №40 супутник Starlink. Мало із якого дива, скажете, там янки жирують?...

Не встигло минути 13 місяців, і факт той змусив Україну всіляко перейматися, бо несподівано швидко компанія Starlink Ілона Маска придушила електромагнітні спроби Росії блокувати широкополосний інтернет в Україні, що роздавався супутниковою системою.

І, слід сказати, зроблено це було настільки ефективно, що топ-чиновники Пентагону, зокрема пілот 1-го класу ВПС США Зої Такер (Zoe Thacker), захотіли особисто вивчити і перейняти досвід щодо симетричних відповідей на кіберагресію з боку Кремля.

Маємо дослуховуватися, аби в царині кібероперацій не залишитись із ерефією на периферії… минулого століття

Сьогодні говоримо про еlectronic warfare (скорочено - EW; електронна війна), хоча у вітчизняній воєнній науці поки що побутує застарілий совковий термін “радіоелектронна боротьба” (РЕБ). Тим часом новітні технології настільки тихо стукають у наші двері, що ми маємо нашорошено дослуховуватися, аби в царині кібероперацій не залишитись із ерефією на периферії... ще ХХ століття.

Супутник Starlink
Супутник Starlink

Про що, власне, йдеться в умовах поточного бойового завдання?

Starlink є підрозділом супутникового зв’язку аерокосмічної корпорації SpaceX.

Але це - компанія приватна, хоча й американська.

Разом із тим на державному рівні Сполучені Штати Америки терміново повинні підвищити національний рівень РЕБ, як було заявлено під час недавньої (20-21 квітня 2022 р.) щорічної онлайнової конференції вузькопрофільного військового інтернет-журналу C4ISRNET, а значить - перейняти досвід, якого набув у тій сфері приватний сектор.

Досвід, як ми розуміємо, здобутий на території України.

***

Попервах - три важливі зауваги для подальшого розуміння самого змісту статті.

Перша. C4ISRNET (раніше - C4ISR, тобто The Journal Оf Net-Centric Warfare - Журнал мережево-центричної війни, або: “Видання, присвячене війні з використанням можливостей Інтернету”) - це часопис, що висвітлює актуальні тенденції та пропонує нові теми щодо глобальних трансформацій війни ХХІ століття та мережево-централізованих технологій, продуктів і послуг. Видання вузько орієнтоване на держслужбовців федерального рівня, вище керівництво Міністерства оборони, власників та генеральних директорів національних флагманів ВПК. Від 2002 р. часопис C4ISRNET видається Sightline Media Group дев’ять разів на рік.

У той час, коли за вісім років ми ледь до гібридної війни призвичаїлися, фахівці із компанії Regent на чолі із новим інвестором військового онлайн-видання Майклом Рейнштейном (Michael A. Reinstein) у штаб-квартирі C4ISRNET у Тайсоні, Вірджинія, дві декади системно готуються до мережево-центричної війни готуються.

Перегляньте відео, якщо не зрозуміло, про що я:

Кібератаки здійснюються тихо і скромно, але з високотехнологічним смаком

Друга заувага. Яким темам була присвячена ХХ щорічна онлайн-конференція C4ISRNET?

- За сучасних умов, коли всі поля бою взаємопов’язані, а битви ведуться одночасно, перемога вимагає ефективного використання нових технологій.

Тож найвищі військові, урядові та галузеві лідери США згуртувалися на онлайн-заході, щоб обговорити стратегії об’єднання сил та шляхи до перемоги в конфліктах з допомогою нових інструментів - даних та комунікацій. На конференції вивчалися останні розробки для спільних бойових дій, командування та управління, кібернетики, космосу, штучного інтелекту, безпілотних систем і датчиків, мереж і геопросторового інтелекту.

Скромно, але із яким високотехнологічним смаком.

***

 Ілон Маск
Ілон Маск

Третє. Від початку проєкту Starlink Ілон Маск виступав як тотальний поборник свободи слова, котрий на практиці вирішив довести усім диктаторам планети, що він здатен покрити Землю Мережею, безкоштовно, і ніхто йому в цьому не завадить.

Першу партію тест-супутників компанія SpaceX запустила 24 травня 2019 р., другу  - у листопаді 2019-го. Потім Пентагон, здається, зметикував, до чого усе хилиться, і 31 грудня 2020 р. компанія Ілона Маска уклала контракт на 150,4 млн доларів із Міністерством оборони США про запуск з бази ВПС у Ванденбергу, Каліфорнія, 28 супутників військового призначення. Йшлося про ретрансляцію даних, відому як транспортний рівень нової системи, а також про вісім супутників раннього попередження щодо ракетних запусків, відомий як рівень глобального стеження.

Бо комунікаційна система Starlink - виявилося на практиці - може надавати доступ до високошвидкісного інтернету у будь-яких віддалених місцях, а такий супутниковий зв’язок військові зможуть використовувати для командного зв’язку у складних бойових умовах.

Як це відбувається? Красиво. Навіть уночі…

Супутниковий інтернет корпорації SpaceX преміум-класу, станція, антена, WiFi-роутер, штатив
Супутниковий інтернет корпорації SpaceX преміум-класу, станція, антена, WiFi-роутер, штатив

Стримувати спроби агресора вести електромагнітну війну необхідно буде й надалі

Тепер повернімося до найбільш актуальної грані теми…

У деталях не знаю, як там усе відбувалося: мені пароль до цьогорічної zoom-конференції C4ISRNET не скинули - але на одному прикладі нинішню ситуацію, думаю, вам представлю.

Отже, минулого місяця компанія Starlink Ілона Маска елегантно зупинила електромагнітну бойову атаку рф проти України, у зародку придушивши спробу заблокувати широкосмуговий інтернет Starlink, який завдяки поставленим нам станціям зв’язку покриває Україну. Ту інформацію Пентагон не просто взяв “на олівець”, але й належним чином оцінив. Адже стримувати агресора (читай: росію) у спробах вести електромагнітну війну буде життєво необхідно й надалі.

Тед Кларк
Тед Кларк

Зокрема, директор Управління перевагами електромагнітного спектру ВПС США, бригадний генерал Тед Кларк (Tad Clark) вважає, що в сучасних війнах все частішими ставатиму саме електромагнітні атаки, особливо - на початку конфлікту, щоб на власну користь сформувати поле битви.

З цією метою, за словами Кларка, Пентагону недостатньо просто придбати модернізовані версії застарілих систем і програмних продуктів… Наразі першими в світі США мають запропонувати новітні технології, що забезпечить американській армії набагато вищу стійкість і швидкість реагування, завдяки використанню штучного інтелекту та машинного навчання.

***

Другим важливим виступом на цьогорічній zoom-конференції C4ISRNET була поява директора відділу електромагнітної війни (Electromagnetic Warfare) Міністерства оборони США, повноважного представника Групи з питань систем, концепцій та інтеграції НАТО (Systems, Concepts and Integration, SCI) Дейва Тремпера (Dave Tremper). Він небагатослівно, по-армійськи, але похвалив SpaceX за ефективну протидію російській кібератаці на супутниковий широкосмуговий інтернет-сервіс, наданий Україні.

Михайло Федоров
Михайло Федоров

Якщо передісторію ви забули, нагадаю: 26 лютого 2022 р. стурбований віце-прем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров надіслав Ілону Маску твіт: “Поки ви намагаєтеся колонізувати Марс - Росія прагне окупувати Україну!”, в якому попросив допомогти зберегти в оточеній ворогом Україні Інтернет. Буквально наступного дня (насправді минуло лише десять годин) Маск відповів : “Сервіс Starlink активізовано в Україні. Партія терміналів - уже в дорозі”.

Перша партія станцій «Starlink» прибула в Україну
Перша партія станцій «Starlink» прибула в Україну

Упродовж кількох місяців американський мільярдер подарував і поставив Україні 3667 терміналів Starlink, які партіями прилітали з-за океану. Ще 1333 супутникових станцій зв’язку за $10 млн придбало Агентство США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development, USAID.

І вже 20 квітня Михайло Федоров повідомив у Телеграмі про рішення НКЕК, яким на період дії режиму воєнного стану використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink дозволяється “усіма категоріями користувачів” і що передбачено відповідне унормування умов роботи системи SpaceX Starlink на території України. “Стрімко рухаємося у технологічне майбутнє, поки наш північно-східній сусід рухається у середньовіччя”, - підсумував міністр.

Без Starlink ми б навряд чи так феєрично потопили військово-морську залізяку “Москва”

Так, для американських платників податків транспортні витрати на доставку в Україну цих терміналів склали 800 тис. доларів. Але у короткі терміни вони опинились в Україні. Оті 5000 перекинутих через океан Starlink дозволили ЗСУ перейти у вищу лігу світової РЕБ. Іншими словами, забезпечили розвідку по всій лінії зіткнення і постійне  спостереження за ворогом, налагодили небачену координацію безпілотних літальних апаратів із артилерійськими підрозділами, а піхоті допомогли вести нищівний вогонь із протитанкової зброї. Скажу обтічно: без Starlink навряд чи б так ефектно пішла на дно військово-морська залізяка “Москва”…

«Starlink» використовується для наведення  дрона
«Starlink» використовується для наведення дрона

Ось як з допомогою дрона, обладнаного тепловізором, шукали переляканих окупантів, розсипаних в українській кукурудзі:

З тиждень росіяни не могли второпати, що у театрі воєнних дій коїться? Чому такими прицільними та руйнівними стали відповіді ЗСУ? Такого бойового злагодження агресор не чекав та, по щирості сказати, досі ніде не зустрічав.

Тож 5 березня 2022 р. у рамках “спецоперації” в Україні  окупанти вирішили завдати “бандерівцям” потужний… електромагнітний удар.

Наступного дня Ілон Маск коротко твітнув, мовляв SpaceX, що управляє Starlink, дещо змінила пріоритети: посилила кіберзахист і зміцнила систему подолання перешкод, які чинилися сигналу. Навіть найдрібніших поразок нам не слід приховувати… Чого гріха таїти, електромагнітний удар рф призвів, попервах, до незначних затримок у роботі наземних інтернет-станцій Starship і Starlink V2.

Уточню: деякі термінали у прифронтових зонах були заблоковані по декілька годин. Але оновлення програмного забезпечення подолало наслідки електронного глушіння, а в розпалі протистояння з Кремлем Ілон Маск, кажуть, навіть вигукнув:

- Цікаво подивитися, що буде далі!

Екран Starlink Coverage Tracker
Екран Starlink Coverage Tracker

А далі зробив шах конем. Подивіться, на знімку екрана Starlink Coverage Tracker кольорами позначене потенційне покриття України, а зеленим - виділені східні (сьогодні найважливіші для ЗСУ) області, які краще обслуговуються кількома супутниками мережі Starlink.

Небезпека, яка виходить від дітища Ілона Маска і плутає агресивні плани Кремля, не на жарт стурбувала диктатора. І він поспішно віддав наказ військово-космічним силам “про знищення угруповання супутників Starlinк над територією Росії, України й Чорним морем”. Що таке російські “військово-космічні сили” ніхто достеменно не знає, але не сумніваюся, що Маск відповість на погрози у своєму у стилі — витончено й недосяжно для розуму кремлівських старців.

Російський мобільний комплекс із ведення радіоелектронної боротьби
Російський мобільний комплекс із ведення радіоелектронної боротьби

***

До високотехнологічної - і військової, і гуманітарної - допомоги Україні за два місяці війни доклали зусиль чимало сторін. І американський ленд-ліз у  ІТ-технологіях точно не був виключно особистим проєктом Ілона Маска.

На початку квітня 2022 р. уповноважений представник Агентства США з міжнародного розвитку зробив офіційну заяву, в якій йшлося, що поставки Starlink в Україну “стали можливими завдяки зусиллям низки зацікавлених сторін, чий сукупний внесок склав понад 15 млн доларів і сприяв закупівлям, міжнародним рейсам, наземному транспорту та послугам супутникового Інтернету 5 тис. терміналів. 

Між іншим, це був не перший випадок, коли компанії Ілона Маска отримували державне замовлення від уряду США. У грудні 2020 р. Федеральна комісія з комунікацій  США (Federal Communications Commission, FCC) виділила SpaceX 886 млн доларів, щоб через термінали Starlink доступ до широкосмугового інтернету мала вся сільська місцевість Сполучених Штатів. На той час SpaceX вже вивела на низьку навколоземну орбіту 900 із запланованих 12 000 супутників, необхідних для повноцінного функціонування системи Starlink. І компанія Tesla також отримувала 4,9 млрд доларів державних коштів. Але то, як-то кажуть, внутрішні справи країни…

Свою контроперацію Starlink провів блискавично

Повернімося до цьогорічної zoom-конференції C4ISRNET, яка, схоже, формує нову парадигму війни ХХІ століття. Знову процитую фахівця - Дейва Тремпера:

“...Наступного дня (6 березня 2022 р. - О.Р.) Starlink прописав якийсь рядок коду та виправив дані. І раптом російська електромагнітна атака захлинулася. Як бувалий технолог РЕБ, скажу: це була фантастика!… Свою контроперацію Starlink провів блискавично і карколомно”.

Дейв Тремпер
Дейв Тремпер

Зважте, не з вуст диванного стратега пролунав той панегірик Ілону Маску. Насправді містер Дейв Тремпер - дядько серйозний. Із 2017 р. він працював директором програм Управління перспективних дослідницьких проєктів Міністерства оборони США (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), тобто, на новітніх бойових технологіях зуби з’їв.

До цього дев’ять років він керував програмами РЕБ в Управлінні військово-морських досліджень (Office Оf Naval Research, ONR), де очолював всі прикладні дослідження у сферах РЕБ та контррозвідки, спостереження та розвідки (C-ISR) як для автономних, так і для мережевих систем. Під його орудою розроблявся план та здійснювався успішний перехід на новітні засоби електронної підтримки (Electronic Support, ES) та електронної атаки (Electronic Attack, EA) на надводні, підводні, повітряні та наземні платформи для протикорабельної протиракетної оборони (ASMD), C-ISR, придушення протиповітряної оборони противника (SEAD) і таке інше.

***

Звісно, провал нинішньої спроби рф “покласти” зв’язок у підрозділах ЗСУ та Інтернет по цілій Україні не означає, що агресор не спробує вдруге чи в якомусь іншому місці, завдати новий електромагнітний удар. Тому і ми, як держава — а не тільки Сполучені Штати - маємо мислити інноваційно. Є привід поміркувати: можливо, й Україні слід подбати про ІТ-розробку подібного обладнання, визначити першочерговим завданням створення національної системи РЕБ.

У тій царині Пентагон задніх не пасе. Читав (на жаль, інформації через гриф “секретно” катма), що для власних ВПС Сполучені Штати сьогодні розробляють чергове диво цифрової інженерії (digital engineering) - повітряний комплекс “EC-37B Compass Call”, який виведе Військово-повітряні сили на нові висоти електромагнітної війни.

Повітряний комплекс «EC-37B Compass Call»
Повітряний комплекс «EC-37B Compass Call»

Йдеться про РЕБ-літак (!), що, як планується, покращить можливості електронної атаки для ланок ВПС США. Розробка реалізується на базі комерційного бізнес-джету Gulfstream G550, на який поставлять обґрейдену систему EW Compass Call. Його використовуватимуть, щоб порушувати зв’язки командних пунктів та управління ворога, вчасно придушувати мережі протиповітряної оборони сил противника, а також застосовуватимуть для атаки на ворожі РЛС раннього попередження, щоб виявляти та виконувати контрінформаційні кібероперації.

Очікується, що в порівнянні з існуючим аналогом - EC-130H Compass Call, який стоїть на озброєнні у Військово-повітряних сил США з 1982 р., літак EC-37B Compass Call забезпечить розширені можливості перешкоджання. Йдеться, поки що, про десять бойових машин, що легко замінять 14 “EC-130H”. За прогнозами, перші два новинки надійдуть у бойові підрозділи до 2023 р.

Три основні елементи електронної війни: електронна підтримка, електронна атака та електронний захист

І наостанок - виключно широкими мазками - про найбільш цікаві з останніх розробок у галузі електронної війни. Елементи радіоелектронної боротьби почали застосовувати у військових конфліктах, відколи на полі бою з’явилися перші радіоприймачі. Сучасні системи РЕД тепер сприймають, використовують і контролюють весь електромагнітний спектр (EMS). Нащо? Дати можливість власним підрозділам здійснювати успішні операції.

Стівен Рен
Стівен Рен

Заступник директора з питань кібернетичної та електронної війни армії США (US Army cyber and electronic warfare) Стівен Рен (Stephen Rehn) із оптимізмом дивиться у майбутнє EW. Він стверджує:

- Є три основні елементи електронної війни: електронна підтримка, електронна атака та електронний захист. Електронна підтримка перехоплює, ідентифікує та локалізує команди, що надходять від ворога. Електронна атака тисне інформаційною енергію на ворога, щоб зруйнувати його комунікації та знищити інфраструктурні об’єкти. Електронний захист захищає військовиків, об’єкти та обладнання від ворожого втручання, “дружнього вогню” та електронної атаки.

Сьогодні у Сполучених Штатах розробляється, бойовий модульний комплект обману електромагнітного спектру (Modular Electromagnetic Spectrum Deception Suite, MEDS). У широкому ЕМ-спектрі він відтворюватиме та випромінюватиме хвилі, якими користуються різні армійські підрозділи. Це означає, що ворог гаятиме час на дешифрування або взагалі свідомо уникатиме зони дії MEDS. Це гарантуватиме шумовий захист, інформаційне прикриття, приховуючи реальні команди.

***

Інфографіка точного військового GPS, де використовуються продукти корпорації «BAE Systems»
Інфографіка точного військового GPS, де використовуються продукти корпорації «BAE Systems»

Мине трохи часу, й армія США поділиться більш детальною інформацією щодо програми MEDS, а поки що кілька слів про інший проєкт. Адже американська компанія BAE Systems  є одним з основних постачальників сучасних рішень для РЕБ, включаючи обладнання багатофункціональних винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління F-35. В останньому випадку йдеться про модель AN/ASQ-239.

Більш як 60 років різні системи радіоелектронної боротьби корпорації BAE Systems виробляються як інтегральний модуль прийняття електронних бойових рішень – починаючи від систем захисту транспортних засобів (Vehicle Protection Systems): танків, БМП і таке інше. Під час війни у В'єтнамі компанія, скажімо, розробила систему протидії Hot Brick, яка фальшивою тепловою сигнатурою обманювала радянські ракети з тепловим наведенням.

Інфографіка від «BAE Systems», що пояснює три основні елементи електронної боротьби
Інфографіка від «BAE Systems», що пояснює три основні елементи електронної боротьби

Бортові системи РЕБ цієї американської компанії гарантують безпечні польоти на більш як 120 платформах, враховуючи 80 відсотків американських військових літаків і понад 95% вертольотів армії США. Ось, наприклад, інфографіка точного військового GPS (Рrecise military GPS), де використовуються продукти корпорації BAE Systems.

На завершення, звісно, кіно:

Олександр Рудяченко.

Використані джерела:1,2,3,4,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-