У фейсбуку прорив на українському фронті, але проблеми за океаном

У фейсбуку прорив на українському фронті, але проблеми за океаном

Аналітика
Укрінформ
Що стоїть та чого очікувати від американського розслідування ймовірної змови технокорпорацій

Про фейсбук останнім часом чути багато новин, як хороших, так і не дуже. І якщо для українців новини прийшли хороші, адже тепер в компанії є окремий менеджер з публічної політики в Україні – Катерина Крук, то в цілому дітищу Марка Цукерберга є чого хвилюватися. І не тільки йому. Адже ініційовані Конгресом та урядовими структурами США розслідування “змови” інтернет- та техногігантів, яка порушує антимонопольне законодавство та принципи вільної конкуренції.

Укрінформ аналізує, навколо чого могли “змовитись” кити цифрового простору та чого чекати від розслідування рядовим користувачам світової мережі

Що українцю добре – Цукербергу чергова проблема

Сьогодні Українцям є чому порадіти – Facebook нарешті призначили українського менеджера з публічної політики – Катерину Крук. Раніше наш сегмент найпопулярнішої в світі соціальної мережі існував в умовах відсутності спеціальних критеріїв інформаційної політики, і дуже частими були випадки, коли від дій російських або польських модераторів страждали українські групи, пости та користувачі. Тепер є надія, що за українським фейсбуком слідкуватимуть саме українці, а це дуже важливо в умовах суперагресивної інформаційної війни Росії проти нас.

Міністерство інформаційної політики вже відреагувало на нове призначення, назвавши кандидатуру Катерини Крук найкращим можливим вибором. Дійсно, українка родом з Рівного має великий досвід роботи у сфері інформаційної роботи, активно співпрацювала із західними ЗМІ, а за свій вклад у висвітлені подій Революції Гідності для західної аудиторії була нагороджена премією Freedom Award від Атлантичної ради США. Крім того, багаторічна робота Катерини Крук в якості експерта групи StopFake свідчить, що на фронті боротьби з всюдисущими російськими фейками українцям прийшло серйозне підкріплення. Тим паче що протистояння фейковій інформації сьогодні оголошена однією з основних глобальних цілей Facebook.

Фото: facebook.com/semper.in.altum
Катерина Крук. Фото: facebook.com/semper.in.altum

Втім, якщо в Україні позиції Facebook внаслідок нового призначення мають всі шанси зміцнитися, за океаном у інтернет-корпорації все далеко не безхмарно. Адже судова система США вирішила серйозно взятися за інтернет гігантів. Як повідомляє Reuters, Федеральна торгова комісія та Міністерство юстиції США у співпраці розпочали розслідування проти Facebook, Amazon, Apple та Google щодо предмету порушення ними антимонопольного законодавства. Наслідки такого розслідування важко переоцінити. Адже всі ці “кити” інтернету – родом з США, і саме їх існування залежить від американського правового поля. А за дотриманням правил конкурентної боротьби та недопущення монопольного панування на ринку у Штатах слідкують дуже уважно.

Обмін персональними даними – основа “змови” інтернет-корпорацій

Розслідування американських держорганів пов’язані з головним “яблуком розбрату” сучасних технології інтернет-комунікації – персональними даними користувачів. Для інтернет-корпорацій інформація про те, які сторінки ви відвідуєте, які пости лайкаєте, яку музику слухаєте і яким політичним оглядачам довіряєте – як нафта для арабів – альфа і омега прибутку та зростання. Адже на основі цієї інформації можна підсунути цільову рекламу, продати необхідний товар, створити хайп навколо потрібних замовнику речей і подій. Більш того, такі “контори” як британська Cambridge Analytica, використовують персональні дані користувачів для революційних політичних технологій. Результат їх роботи вже продемонстрував референдум по Брекзиту та президентські вибори США 2016 року, та й Україні на виборах 2019 року і раніше від них дісталося.

Американські верхи підозрюють, що цифрові гіганти налагодили співпрацю, розмінною монетою в якій саме і стали наші з вами персональні дані. А враховуючи імена фігурантів розслідування, ця мережа співпраці об’єднує соцмережі Facebook, Instagram, Google+, відеохостинг Youtube, пошукові та поштові структури Google, сервіси Apple та мобільну операційну систему Android а також титана інтернет-продажів Amazon. Масштаб вірогідної змови інтернет корпорацій просто феноменальний і охоплює більшість цифрового простору. А тому дуже актуальною стає відповідь на питання, які наслідки для нас матимуть результати такого розслідування.

Поки американці слідкують за техногігантами, нам немає чого хвилюватися

Розмови про те, що інтернет-корпорації “розперезались” у питаннях конфіденційності та захисту персональних даних, у США ідуть вже давно. Марка Цукерберга вже свого часу викликали “на килим” до Конгресу США.

Марк Цукерберг
Марк Цукерберг

Вочевидь, цього виявилося недостатньо. Тому зараз Конгрес оголосив, що розпочне слідчі дії паралельно з Федеральною торговою комісією та Міністерством юстиції. Втім, як зазначив Девід Сісіліні (демократ від штату Род-Айленд), який оголосив про початок розслідування, воно не буде спрямоване проти будь-яких конкретних компаній та його метою стане вивчення того, як працює вся галузь. Що характерно, наміри дати ґрунтовну ревізію роботі інтернет-гігантів висловлювали як представники демократів, так і республіканців. Враховуючи все вищесказане, немає жодних сумнівів, що розслідування будуть результативні. А рішення американського уряду на основі цих результатів компанії, незважаючи на свої величезні масштаби та міць, будуть змушені виконувати, і не тільки через те, що всі вони родом з США і діють в американському правовому полі. Адже приклад війни США проти китайської компанії Huawei, в якій китайська компанія, маючи підтримку власного уряду, зазнала величезних втрат і наразі взагалі вимушена припинити виробництво смартфонів, демонструє: йти на протистояння з Штатами – собі дорожче.

Але звичайним користувачам не варто хвилюватися. Навіть якщо розслідування підтвердить факт змови техногігантів, і компанії будуть змушені припинити співпрацю чи навіть розвести свої сервіси у різні руки, щоб не порушувати закони чесної конкуренції, робота сервісів не припиниться. Ні пости з фейсбуку, ні фото з інстаграму, ні пошуковик гугла нікуди не зникнуть. Зате персональні дані та права не лише громадян США, а й жителів всієї планети стануть в трішки більшій безпеці. Що однозначно є рухом в правильному напрямку.

Вячеслав Масний, Київ

Перше фото: facebook.com/semper.in.altum

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-